Individuele fout en scheidsrechterlijke dwaling bezorgen Groningen tweede nederlaag op rij

FC Groningen heeft vanavond de tweede uitwedstrijd op rij verloren. FC Utrecht won de wedstrijd in Galgenwaard met 1-0 door een treffer van Asare na een klein uur spelen. Bacuna was Asare uit het oog verloren en zo kon de Ghanees de bal onhoudbaar achter Luciano schuiven. Het doelpunt kwam op dat moment uit de lucht vallen want FC Utrecht had nog maar erg weinig laten zien. Aan de andere kant was FC Groningen in de eerste helft door scheidsrechter Braamhaar een zuivere strafschop onthouden na een overtreding van Wuytens op De Leeuw. En zo lijkt FC Groningen op dit moment in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Bij Groningen speelden Van Dijk, Kieftenbeld en Sparv een uitstekende wedstrijd. Dinsdag heeft FC Groningen alweer de kans om de zure smaak weg te spoelen. Dan speelt Groningen in de Euroborg de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting FC Utrecht - FC Groningen (pas later te zien)

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

RTV Noord: Interview met Tim Sparv (rechterkant artikel)

OOG Radio en TV: Interviews met Schet, Maaskant en Kieftenbeld (onderaan)

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage van Eric toegevoegd!

Eerste helft

FC Utrecht mocht de aftrap verrichten nadat Kees Kwakman de toss had gewonnen. In de tweede minuut laat Groningen een eerste mooie aanval zien waarbij Zeefuik de bal mooi mee kan geven aan Kirm. De Sloveen is echter niet snel genoeg waardoor rechtsback Van der Maarel kan opruimen. Een eerste grote kans voor Utrecht is er na ruim twee minuten uit een eerste corner voor Utrecht. Van der Maarel schiet de bal net naast.

Na 10 minuten een grote kans voor Groningen maar op het moment dat De Leeuw de voorzet van Kirm net naast schiet heeft de grensrechter al voor buitenspel gefloten. Omdat er in een laag tempo en bovendien te onzuiver wordt gespeeld waardoor er doorlopend balverlies bij beide partijen wordt geleden, zijn er niet veel kansen.

Na een kleine 25 minuten de beste kans van de wedstrijd. Kirm krijgt de ruimte en geeft een mooie voorzet op De Leeuw die zich slim vrijloopt. Vrij voor de keeper schiet hij echter net naast. In het vervolg van de eerste helft heeft Groningen de wedstrijd wel aardig onder controle zonder zelf tot echte uitgespeelde kansen te komen.

In de 40ste minuut wordt FC Groningen een zuivere strafschop onthouden nadat De Leeuw in het strafschopgebied door Wuytens onderuit wordt gehaald. Duidelijker kan het eigenlijk niet, maar Braamhaar, die best goed opgesteld staat, heeft geen overtreding gezien. De Leeuw, geraakt bij zijn enkel, kan na een blessurebehandeling verder. Aan de andere kant gaat een schot van Sarota met veel effect net naast. De slotfase van de eerste helft laat het meeste zien want ook de andere Australiër in dienst van Utrecht, Oar, heeft nog een vlammend afstandsschot in petto. Toch staat het bij rust nog 0-0.

Tweede helft

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. De eerste serieuze kansen van de tweede helft zijn voor Groningen. Eerst mag Bacuna na een overtreding op Zeefuik een vrije trap net buiten de 16 meter nemen en even later kopt Van Dijk een bal door op De Leeuw die er net niet bij kan. Groningen begint goed aan de tweede helft en controleert de wedstrijd ook in de beginfase van de tweede helft. In de 55ste minuut de eerste wissel: Maaskant haalt De Leeuw naar de kant en brengt Van Moorsel voor hem in het veld. De Leeuw kan na de overtreding uit de eerste helft niet verder spelen.

In de 58ste minuut laat Bacuna, tot dat moment een prima wedstrijd spelend, veel te veel ruimte aan Asare en kan deze de bal onhoudbaar achter Luciano schieten. Het doelpunt voor Utrecht komt volledig uit de lucht vallen aangezien Utrecht in de tweede helft nog helemaal niets had laten zien tot op dat moment. Zoals wel vaker na een tegendoelpunt toont Groningen zich mentaal zwak en is de fase volgend op de tegenvaller voor de tegenstander. Ineens lukt niets meer en is de tweede bal vaak voor de tegenstander waar die eerst voor de Groningers was. Ook wordt Michael de Leeuw gemist - Van Moorsel valt minder goed in dan gehoopt.

Groningen knokt zich terug in de wedstrijd maar echte kansen blijven nog uit doordat de laatste pass vaak net niet goed genoeg is. In de 76ste minuut probeert Van Moorsel het met een afstandsschot maar keeper Ruiter zit er nog met zijn vingertoppen aan. Aan de andere kant gaat een omhaal van Mulenga net naast.

Voor de laatste 8 minuten van de officiële speeltijd komt Suk voor Schet (vanavond de slechtste Groninger) in het veld en even later moet Kieftenbeld, ook vanavond weer uitstekend spelend, naar de kant. Kostic komt voor hem in de plaats en zo gaat Groningen in de slotfase alles of niets spelen. Veel gevaar levert dat in eerste instantie niet op. En zo blijft FC Groningen een ploeg die in een fase lijkt te zitten waarin de ploeg achtervolgt lijkt door pech. Elke individuele fout levert de tegenstander een doelpunt op en Groningen, dat op z'n minst recht had op een punt, blijft met lege handen achter.

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl

Luciano; Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld (85’ Kostic), Sparv; Schet (83’ Suk), De Leeuw (55’ Van Moorsel), Kirm; Zeefuik.
Rest bank: Bizot, Ivens, Kappelhof, Ajilore.

Opstelling FC Utrecht
Ruiter; Van de Maarel, Van der Hoorn, Wuytens, Bulthuis; Sarota, Kali (84’ Mårtensson), Asare (80’ Takagi), Oar; Mulenga, Gerndt (74’ Van der Gun).
Rest bank: Verhoeven, Zullo, Nilsson, Schepers.

Scores: 58’ Asare (Gerndt) 1-0

Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaarten: 78’ Schet (overtreding op Oar)

Fotoreportage van FC Utrecht - FC Groningen van Eric Smit:

DSC_1942
DSC_1946