FC Groningen verslaat AFC in eerste oefenduel in Spanje met 1-0

De selectie van FC Groningen is inmiddels in Spanje gearriveerd en heeft onder ideale omstandigheden een eerste training afgewerkt. De verderop afgebeelde foto is afkomstig van de meegereisde Wim Entzinger, lid van de Raad van Commissarissen, en bewijst dat het bepaald niet slecht toeven is in het tussen Valencia en Alicante gelegen Oliva, waar het nu ca. 20 °C is.

Filip Kostic, gisteren nog wat grieperig, kon aan de training meedoen.

FC Groningen zal tijdens het trainingskamp drie oefenduels afwerken. Achtereenvolgens kruist het de degens met Topklasser AFC uit Amsterdam (zondagmiddag 6 januari 2013, 12:00 uur), KAA Gent uit België (donderdag 10 januari a.s.) en NAC Breda (vrijdag 11 januari a.s.), waarna de Trots van het Noorden op zaterdag 12 januari 2013 Groningen weer opzoekt.

Opstelling FC Groningen eerste helft (4-3-3):

Kirm - Zivkovic - Schet

Lindgren - De Leeuw - Ben Moussa

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Bizot

Opstelling FC Groningen tweede helft (4-3-3):

Bos - Texeira - Bacuna (80' Kostic)

Sparv - Van Moorsel - Kieftenbeld

Van Nieff - Bakker - Femi - Magnasco

Luciano

Eindstand: 1-0; foto's en live wedstrijdverloop verderop

Scoreverloop:

59' 1-0 Leandro Bacuna (assist Paco van Moorsel)

De eerste tegenstander is de oudste voetbalvereniging uit Amsterdam, te weten de in 1895 opgerichte Amsterdamsche Football Club (kortweg AFC). AFC komt uit in de Topklasse Zondag en staat na 16 wedstrijden op een tiende plaats.

Eerste helft

FC Groningen is in de eerste helft de bovenliggende partij. Het speelt met een goede inzet en weet zich een aardig aantal kansen te creëren. Zo scoorde Michael de Leeuw vlak vóór rust bijna met een typisch rommeldoelpunt. De keeper van AFC liet de bal los, maar de paal voorkwam een doelpunt. Kort daarna scoorde Kees Kwakman bijna met een hakje. Rasmus Lindgren, die eerder een gele kaart pakte, scoorde ook bijna met een mooi schot, maar de doelman van AFC tikte de bal over het doel. Ook Richairo Zivkovic liet een aantal kansen onbenut.

Tweede helft

Met een geheel ander elftal, dat echter opnieuw in een 4-3-3 opstelling speelt, begint FC Groningen aan het tweede bedrijf. De ploeg steekt veel energie in de wedstrijd. Maikel Kieftenbeld en Michael de Leeuw vuren meteen wat schoten af op de keeper van AFC.

FC Groningen is met 24 spelers naar het Spaane Oliva afgereisd. Tim Letschert en Filip Kostic, die zaterdag nog wat grieperig was, zijn tot nu toe nog niet aan spelen toegekomen.

Na een klein kwartier spelen in de tweede helft zet Leandro Bacuna de FC op voorsprong uit een assist van Paco van Moorsel: 1-0! Kort daarna krijgt David Texeira een goede kans. Zijn schot gaat helaas naast het doel. In de 75e minuut gaat een vrije schop van Bacuna net over het doel.

FC Groningen blijft de veel betere ploeg. Filip Kostic komt in de 80e minuut in het veld; Leandro Bacuna verlaat het veld met verschijnselen van stijfheid. In de 83e minuut vliegt een mooi genomen vrije trap van Nick Bakker net over het doel. In de stand komt uiteindelijk geen verandering meer. FC Groningen wint het eerste oefenduel van dit trainingskamp met 1-0.

Foto's rond de wedstrijd van Wim Entzinger:

gro-afc-1
gro-afc-2
gro-afc-3
gro-afc-4
gro-afc-5
gro-afc-6

= = = = = = = = = = = = = =

Het zal morgen minder om de einduitslag gaan, maar meer om het systeem waarop tijdens het verloop van deze competitie zal worden ingezet. Wat ons betreft wordt er per direct overgegaan op een 4-4-2 concept. Aangezien de zieke Género Zeefuik in Groningen is achtergebleven lijkt ons de volgende opstelling het uitproberen meer dan waard:

Zivkovic - Texeira

De Leeuw

Bos - Kirm (of Femi)

Lindgren

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

We zijn erg benieuwd of de trainersstaf een systeemwijziging van 4-3-3 naar 4-4-2 aandurft! De inzet van de tweede seizoenshelft is in onze ogen simpel: meer kansen creëren (lees: spectaculairder/gedurfder spelen), vaker scoren (18 maal in 18 duels is veel te mager) en vaker winnen, met name thuis. Twee overwinningen in de negen competitieduels die dit seizoen in de Euroborg zijn afgewerkt is ronduit FC Groningen-onwaardig. Als de stand na 34 wedstrijden die in kalenderjaar 2012 zijn gespeeld wordt opgemaakt, prijkt FC Groningen zelfs op een onthutsend slechte 16e plaats. Kortom, werk aan de winkel!

Wij proberen jullie morgen van het wedstrijdverloop op de hoogte te houden!

Eerste training FC Groningen in Oliva (foto: Wim Entzinger)

De komende week het onderkomen van FC Groningen: Hotel Oliva Nova Golf