FC Groningen knokt ook in Arnhem voor wat het waard is maar verliest van slim Vitesse

FC Groningen is er vanmiddag niet in geslaagd de derde wedstrijd op rij te winnen. Bij Vitesse moest de Trots van het Noorden in de tweede helft twee tegendoelpunten incasseren. Mike Havenaar scoorde met een kopbal en Wilfried Bony schoot vanaf de penaltystip onberispelijk binnen. De strafschop was door scheidsrechter Liesveld, die op het laatste moment de aangewezen arbiter Wegereef moest vervangen, wel erg gemakkelijk toegekend.

Marco van Ginkel had zich in het strafschopgebied laten vallen terwijl er geen of hooguit heel licht contact met Femi was geweest. In de tweede helft leek de echte scherpte er bij Groningen af te zijn en de 2-0 na ruim een uur werkte mentaal gezien ook niet mee.

Groningen stond verdedigend met name in de eerste helft uitstekend en liet Vitesse nauwelijks in de buurt van het strafschopgebied komen. Aanvallend konden de Groningers echter geen vuist maken. Andraz Kirm was de enige aanvallende speler die een voldoende haalde, Henk Bos kwam fysiek tekort en kon het verschil aan de linker kant niet maken. Género Zeefuik, afgelopen weekend nog twee maal trefzeker vanaf de penaltystip, was de zwakste aanvallende speler vandaag.

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting Vitesse - FC Groningen (pas later te zien}

Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd

Interview met Fred Rutten na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Marco Bizot na de wedstrijd

Interview met Robert Maaskant vóór de wedstrijd

Interview met Fred Rutten vóór de wedstrijd

Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Wouter Pauwels toegevoegd!

Eerste helft

Vitesse was met een wel erg aanvallende ploeg aan de wedstrijd begonnen. Met Reis, Havenaar, Bony en Ibarra en daar weer achter Van Ginkel en Cziommer was duidelijk dat de verdediging van Groningen het waarschijnlijk druk zou krijgen. Toch was in het eerste bedrijf vooral sprake van een schaakspel waarin Groningen Vitesse het spel liet maken en probeerde er via een snelle counter uit te komen. Deze strategie ging na ruim een half uur bijna op toen Zeefuik ineens vrij voor keeper Velthuizen opdook. Zeefuik schoot echter tegen Velthuizen aan en in de rebound wisten ook De Leeuw en Bos niet te scoren. Vitesse had tot dat moment geprobeerd Bizot met afstandsschoten te verrassen maar die misten precisie en kracht om echt gevaarlijk te zijn. Virgil van Dijk en Kees Kwakman vormden een sterk verdedigingsduo waar, met Femi en Lindgren als sterk blok op het middenveld, nauwelijks een doorkomen aan was voor Vitesse. Op slag van rust leek Vitesse toch op voorsprong te komen via een aanval die slim opgezet werd door Bony. Reis bediende op zijn beurt  Havenaar op maat maar zijn schot belandde tot opluchting van de Groningers in het zijnet. En dus gingen de ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers in voor de rust.

Tweede helft

Groningen begon niet al te sterk aan de tweede helft en liet Vitesse teveel ruimte om te voetballen. Al snel wist Vitesse hiervan gebruik te maken. Mike Havenaar, vandaag als linksbuiten opgesteld, werd door Femi niet goed gedekt en kon een voorzet van rechtsbuiten Ibarra ongehinderd binnenkoppen: 1-0. Doelman Bizot leek de bal nog net te keren en terwijl Liesveld even leek te twijfelen was de grensrechter gedecideerd in zijn oordeel: de bal was over de lijn geweest. Herhalingen gaven de grensrechter gelijk en dus werd het doelpunt terecht goedgekeurd.

De wedstrijd kwam na dit doelpunt pas echt los. Groningen kreeg al snel de kans op de gelijkmaker maar een vrije trap van Lindgren kon nog net met de vingertoppen door Velthuizen uit de hoek worden getikt. Even later was het alweer raak aan de andere kant. Van Ginkel liep het strafschopgebied in en liet zich vakkundig vallen toen hij Femi naast zich had. Van enig contact leek geen sprake en als er al wel contact was dan buiten het strafschopgebied, maar Liesveld twijfelde geen moment en wees naar de stip. Met zulke buitenkansjes weet Wilfried Bony wel raad en dus stond er na ruim een uur een vervelende 2-0 op het scorebord. Tegen een moeilijk scorende tegenstander als FC Groningen een veilige voorsprong.

Voor Henk Bos kwam al snel Leandro Bacuna in het veld maar dat bleek een slechte wissel. Bacuna heeft op dit moment geen enkele toegevoegde waarde en liep bovendien opnieuw tegen een domme gele kaart aan waardoor hij alweer op scherp staat na vorig weekend als geschorst geweest te zijn. Verder bracht trainer Maaskant nog Texeira en Kieftenbeld in het veld voor De Leeuw en Lindgren hetgeen ook niet bepaald voor de hand liggende wissels waren. De zwaar teleurstellende Zeefuik naar de kant de halen was logischer geweest en met Kieftenbeld in de ploeg word je er voetballend gezien ten aanzien van Lindgren ook niet sterker op. Groningen probeerde nog wel om de wedstrijd in het laatste half uur om te buigen maar dat lukte niet. Vitesse liet zich ver terugzakken en speelde op de counter maar gaf verdedigend geen krimp.

De kleine serie waarin Groningen zes punten uit de laatste twee wedstrijden wist te pakken heeft de ploeg vanmiddag dus geen vervolg kunnen geven. Aanvallend kwam de ploeg vanmiddag tekort om aanspraak te kunnen maken op een overwinning. Henk Bos lijkt toch nog fysiek tekort te komen voor de Eredivisie en Bacuna en Schet hebben op dit moment ook niet de benodigde vorm. Het lijkt daarom zinvoller om David Texeira, die op dit moment in een goede vorm verkeert en bovendien fysiek sterk is, in de wedstrijd tegen Zwolle aan de zijkant te posteren.

Fotoreportage van de wedstrijd van Wouter Pauwels

De statistieken, zoals altijd met dank aan www.fcgroningen.nl

Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Ajilore, Lindgren (72’ Kieftenbeld), De Leeuw (72’ Texeira); Kirm, Zeefuik, Bos (66’ Bacuna)
Rest bank: Luciano, Magnasco, Bakker, Van Nieff