FC Groningen bewijst zichzelf zeer slechte dienst met 0-0 bij VVV; play-offs op de tocht

Uit de manier waarop FC Groningen zich vanmiddag in Venlo manifesteerde en uit de niet-aanvallende wissels van plaatsvervangend hoofdtrainer Erwin van de Looi zou bijna opgemaakt kunnen worden dat de Trots van het Noorden vandaag voor een punt naar VVV-Venlo is afgereisd. Género Zeefuik had vrijdag voor de camera's van FC Groningen TV al verkondigd dat één punt voldoende zou zijn voor plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal, maar daarin heeft de spits zich deerlijk vergist.

Beeldmateriaal Eredivisie Live:

Samenvatting VVV-Venlo - FC Groningen (pas later te zien)

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Ton Lokhoff na de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Ton Lokhoff vóór de wedstrijd

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Ton Lokhoff na de wedstrijd

Onderaan en bovenaan het wedstrijdverslag zijn fotoreportages van de wedstrijd toegevoegd!

Als sc Heerenveen volgende week een punt pakt bij Roda JC èn ADO Den Haag wint zijn uitwedstrijd bij PEC Zwolle, dan zal FC Groningen tegen ajax minimaal gelijk moeten spelen. Zo niet, dan gaan de play-offs aan de neus van de Groningers voorbij.

Door de nederlagen van Feyenoord bij ADO Den Haag en Vitesse bij RKC Waalwijk kan PSV de tweede plaats bovendien niet meer ontgaan. De play-offs om Europees voetbal zullen dus slechts om één Europees ticket gaan.

De FC heeft het zichzelf vanmiddag volstrekt onnodig moeilijk gemaakt. De behoudende en absoluut niet opportunistische strijdwijze die het vanmiddag op de mat heeft gelegd konden wel eens het gevolg van een hele dure inschattingsfout zijn geweest, anders kunnen wij het strijdplan van vandaag tegen het povere VVV-Venlo, dat hierdoor zelfs de meeste kansen had, niet verklaren.

Fotoreportage van VVV-Venlo - FC Groningen van Eric Smit:

Eerste helft

FC Groningen begon slap aan de wedstrijd tegen VVV-Venlo, dat aanvoerder Marcel Seip in de warming-up met rugklachten had zien afhaken waardoor Jeffrey Leiwakabessy de aanvoerdersband bij de thuisploeg droeg.

Het was Uche Nwofor die voor het eerste gevaar zorgde, maar FC Groningen herpakte zich in het verloop van de eerste helft. Rechtsback Guus Joppen had zijn handen meer dan vol aan Andraz Kirm, maar aanvallend gezien zorgde Joppen voor veel dreiging.

Voor de beide doelen gebeurde in het eerste bedrijf niet al te veel, het spel speelde zich met name op het middenveld af. Zowel vóór als na de thee gaf VVV opvallend veel corners weg, maar FC Groningen deed niets met deze presentjes.

VVV-Venlo begon zich meer en meer in te graven en loerde op een counter; FC Groningen probeerde geduldig naar openingen te zoeken, maar het hiervoor vereiste balvaste spel ontbrak.

In de 30e minuut kreeg David Texeira een grote kans, maar Niki Mäenpää redde bekwaam. Na nog wat kleine kansjes floot scheidsrechter Björn Kuipers zonder blessuretijd bij te tellen voor de rust.

Tweede helft

Wie verwacht had dat FC Groningen furieus uit de kleedkamers zou zijn gekomen en met opportunisme op jacht zou gaan naar de 0-1, die kwam bedrogen uit. Het was VVV-Venlo dat scherp aan de tweede helft begon en de aanval zocht. De wedstrijd was hierdoor een stuk levendiger. FC Groningen zat echter absoluut niet in de wedstrijd en kwam dat in het verloop van het duel ook niet meer.

Uit de (late) wissels die Erwin van de Looi doorvoerde bleek ook al dat hij er niet vol voor wilde gaan. Hoe anders kan het verklaard worden dat eerst de enige diepe spits, Género Zeefuik, naar de kant werd gehaald, voor Mitchell Schet, en dat vervolgens ook David Texeira voor zijn bewezen diensten werd bedankt? We gunden Alex Christovao zijn invalbeurt van harte, maar uit niets bleek dat de trainersstaf vandaag voor de volle buit naar Venlo was afgereisd. Dat Femi tenslotte voor Rasmus Lindgren in de ploeg werd gebracht had slechts statistische waarde. Nog een aanvaller had niet in de ploeg gebracht kunnen worden aangezien de trainersstaf de voorkeur had gegeven aan drie controleurs (Femi, Sparv en Kieftenbeld) als wisselmogelijkheden.

Ook na de rust slaagde FC Groningen er niet in een voldoende aantal fatsoenlijke aanvallen op de mat te leggen; het geloof in eigen kunnen en de geslepen messen leken in Groningen achtergebleven te zijn. Het duel ging uit Groninger zicht als een nachtkaars uit en komende zondag tegen ajax zal duidelijk worden hoe de grote gok (sportief en financieel) die de trainersstaf heeft genomen door vandaag niet vol voor de winst te gaan heeft uitgepakt. Niet (willen) winnen bij een degradatiekandidaat - het is eigenlijk een schande.

Liesblessure Rasmus Lindgren?

Rasmus Lindgren ging in de 85e minuut naar de kant. Even daarvóór had hij een afstandsschot op het doel van Niki Mäenpää geplaatst, waarna hij naar zijn lies greep en moeilijk begon te lopen, en vervolgens werd gewisseld. We hopen dat hij hiervan snel is hersteld en zondag tegen ajax inzetbaar is.

Dichterbij het uitvak kwamen de spelers na afloop niet...

Statistieken van clubsite van VVV-Venlo:

Opstelling VVV-Venlo:
Mäenpää; Leiwakabessy, Röseler, Ramsteijn en Joppen; Radosavljevic, Van Haaren (67. Cullen), Türk (82. Maguire) en Ammi (76. Wildschut); Linssen en Nwofor

Opstelling FC Groningen:
Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman en Burnet; Bacuna, De Leeuw en Lindgren (85. Ajilore); Texeira (84. Christovao), Zeefuik (73. Schet) en Kirm

Fotoreportage van VVV-Venlo - FC Groningen van Wouter Pauwels: