Wiedemeijer vermoedelijk omgekocht

Een dezer dagen zal vermoedelijk bekend worden dat Reinold Wiedemeijer omgekocht was. Anders is zijn optreden van vanavond in de wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Groningen met geen mogelijkheid te verklaren. Natuurlijk kan iedereen fouten maken, maar als een scheidsrechter een ploeg in één wedstrijd in dermate veel cruciale momenten benadeelt, is er maar een conclusie mogelijk: hier was opzet in het spel!

Om maar eens wat "discutabele" beslissingen van de valse poedel (laten inslapen!) te noemen:

• In de eerste helft werd FC Groningen eerst een zuivere penalty ontnomen (na overtreding op Lovre)
  • Even later werd een doelpunt van Enevoldsen niet gegeven, terwijl de bal duidelijk in zijn geheel over de doellijn was geweest. Dit had op zijn minst door de grensrechter opgemerkt moeten worden!
  • In de tweede helft krijgt Heracles wél een penalty, terwijl hier veel minder aan de hand was dan in de eerste situatie, bovendien geel voor Bacuna (de penalty werd trouwens prachtig gestopt door Luciano!)
  • De rode kaart voor Sankoh was ronduit belachelijk (al was het ook wel dom van Sankoh om zowat bij de middenlijn überhaupt een overtreding te begaan)
  • Twee minuten blessuretijd bij een wedstrijd met diverse blessurebehandelingen, twee rode kaarten en zes wissels - begrijpt u het?

Maar laten we vooral ook niet vergeten naar de vele positieve dingen te kijken, die FC Groningen uit deze wedstrijd mee kan nemen! De eerste helft heeft Groningen formidabel gespeeld. Heracles kreeg voetballes (aldus Verbeek, en daar kunnen wij ons goed in vinden). Op alle linies stond Groningen buitengewoon goed. Er werden talloze kansen gecreëerd en verdedigend werd weinig weggeven. Al voor het onterecht afgekeurde doelpunt van Enevoldsen had Groningen goede kansen, en met rust had en dan ook eigenlijk 0-4 moeten staan. De twee doelpunten van Enevoldsen waren bijna identiek. Aan de eerste treffer ging een fraaie pass van Nordstrand aan vooraf, waarmee Enevoldsen vrij voor de keeper gezet werd. Bij het tweede doelpunt kwam de pass van de voet van Leandro Bacuna. Beide keren rondde Enevoldsen mooi af.

In het begin van de tweede helft was het wel even schrikken. Koud een minuut onderweg, lag de bal al achter Luciano. De lange Dost werd niet goed gedekt en kon raak schieten. De opleving van Heracles duurde maar kort, want even later was het de prima spelende Nordstrand, die na een vrije trap van Holla op Inzaghi-achtige wijze raak schoot. Tot dat moment was er dus al met al niets aan de hand en had de Trots van het Noorden een zeer goede teamprestatie laten zien. En eigenlijk moet je de wedstrijd dan ook maar tot de zestigste minuut bekijken, alles wat daarna gebeurde had met een gewone wedstrijd niets meer te maken. Een uur lang speelde Groningen het beste voetbal sinds hele lange tijd, en als je die prestatie de komende weken kan blijven leveren, is het behalen van de play-offs voor een plek in de Europa League een formaliteit.

Met negen tegen twaalf man is geen wedstrijd te winnen, een gelijkspel was al een wonder geweest, maar helaas was ook dat de groen-witte strijders niet gegund. Heracles had uiteindelijk nog meer geluk dan verstand. Dat het afstandsschot van Overtoom zomaar, voor Luciano onbereikbaar, in het doel vloog was misschien nog wel een aardig schot. Dat Maertens in de allerlaatste minuut nota bene via het been van Enevoldsen raak schoot, was puur geluk en zeker niet verdiend. Heracles-trainer Verbeek was in zijn wedstrijdanalyse voor Eredivisie Live dan ook zeer reëel: Hij dacht niet dat zijn ploeg tegen 10 Groningers had gewonnen (dus laat staan tegen elf). Ook hem was niet ontgaan dat FC Groningen in de eerste helft superieur speelde. Over de scheidsrechter wou hij verder niets kwijt, behalve dat hij gehoord had dat de rode kaart voor Sankoh terecht zou zijn geweest (welke blinde heeft hem dat verteld?), en dat de tweede gele kaart voor Bacuna wel terecht was (ja, de tweede wel, maar de eerste - inclusief penalty - toch echt niet!). Ron Jans moest zich voor de camera duidelijk inhouden, en vond het verstandig maar niet teveel over de arbitrage te zeggen (Hans Westerhof later in de studio: "Dat hoefde ook niet, de fouten van de scheidsrechter waren overduidelijk"). Hij legde de nadruk bij de fouten van zijn eigen ploeg, en dan met name de twee rode kaarten. Inderdaad had Sankoh die overtreding niet moeten begaan, en Bacuna met geel op zak natuurlijk al helemaal niet.

Toch is er voorlopig maar één conclusie mogelijk: Wiedemeijer moet omgekocht zijn. Het lijkt vrijwel onmogelijk dat een scheidsrechter zoveel foute dan wel discutabele beslissingen ten nadele van één ploeg in één wedstrijd neemt, als er niet belangen meespelen die niets met de voetbalwedstrijd zelf te maken hebben. Wij pleiten dan ook voor een diepgaand onderzoek en onmiddellijke schorsing van deze schande van het scheidsrechterskorps!

Opstelling Heracles Almelo
Pieckenhagen, Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms, Overtoom, Quansah, Vejinovic (13’ Ter Horst; 68’ Steur), Douglas, Dost, Everton (72’ Armenteros).
Rest bank: Telgenkamp, Schuurman, Reekers, Hakola.

Opstellingen FC Groningen
Luciano, Blind, Sankoh (60’ rood), Granqvist, Stenman; Holla, Lovre (91’ Pedersen), Enevoldsen, Bacuna (64’ rood), Nordstrand (62’ Hiariej), Matavz (80’ Van de Laak).
Rest bank: Van Loo, Zonneveld, Koç.

Scores: 36’ Enevoldsen (Nordstrand) 0-1, 41’ Enevoldsen (Bacuna) 0-2; 46’ Dost (Overtoom) 1-2, 50’ Nordstrand (Holla) 1-3, 72’ Dost 2-3, 75’ Overtoom (Quansah) 3-3, 89’ Maertens 4-3.
Bijzonderheid: 55’ Luciano stopt strafschop Overtoom

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Rode kaart: 60’ Sankoh (overtreding van achteren)
Rode kaart (2x geel): 55’ en 64’ Bacuna (2x vasthouden)