FC Groningen kansloos tegen veel te sterk 1. FSV Mainz 05: 4-0

Toen de veiligheidscoördinator in Brugge vernam dat er niet 50 maar 500 supporters van FC Groningen zin hadden om het oefenpotje tegen Cercle Brugge bij te wonen, besloot de locale, door angst en vooroordelen geregeerde, driehoek in allerijl het duel te verbieden.

Snel werden andere in België plaatsvindende evenementen aangevoerd om, onder het mom van 'te weinig politie', een geloofwaardige reden voor de afgelasting te kunnen aanvoeren.

Cercle Brugge oefent nu niet meer tegen FC Groningen maar tegen OFI Kreta. Op hetzelfde tijdstip en in hetzelfde stadion, en de andere evenementen kunnen ook gewoon doorgang vinden - kortom, Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge, zal niet aan zijn eerste leugen de pijp zijn uitgegaan.

Ook FC Groningen moest op zoek naar een andere oefenpartner, en had die in het Duitse 1. FSV Mainz 05 gevonden. Lees verderop voor een kort wedstrijdverslag!

FC Groningen was in het eerste bedrijf volstrekt kansloos tegen de oppermachtige Duitsers. Voorin stond David Texeira op een eiland, aangezien de beide buitenspelers, Filip Kostic en Michael de Leeuw, geen ruimte kregen en bovendien de handen meer dan vol hadden aan verdedigende taken.

FC Groningen stond binnen de kortste keren met 0-3 achter, en de Trots van het Noorden kwam deze klap niet meer te boven. Positief is dat de spelers van de FC de kop na deze snelle en enorme achterstand niet lieten hangen, maar bleven proberen er nog wat van te maken.

Dat de score na de thee niet verder opliep dan 0-4 lag met name aan het feit dat FSV Mainz in de tweede helft met 11 andere, veelal mindere spelers optrad. Gezegd moet worden dat ook de wissels, die Erwin van de Looi en Dick Lukkien doorvoerden, goed uitpakten. Maikel Kieftenbeld deed het beter dan de tegen Mainz tegenvallende Nick van der Velden, Tom Hiariej wist meer te overtuigen dan Hilal Ben Moussa en Género Zeefuik was beter op dreef dan David Texeira. Johan Kappelhof was beduidend beter dan Stefano Magnasco, maar dit had ook met de tegenstander te maken. Mainz was in de eerste helft veel sterker, scherper en slimmer, met de nieuwe Japanse aanwinst Shinji Okazaki als uitblinker, samen met Niki Zimling (ex-N.E.C.). William Ekong viel op met zijn rust aan de bal, een eigenschap die we al eerder bij hem hebben gezien.

Mainz speelde overigens het laatste kwartier van de tweede helft met tien man, nadat Chinedu Ede met een gescheurde enkelband was uitgevallen en niet meer vervangen werd.

Trainer Erwin van de Looi wees na afloop bovendien op de instelling die in de beginfase te wensen overliet, en dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Aan de (messcherpe) Rasmus Lindgren lag het zeker niet. Als een goed aanvoerder twitterde hij na afloop desondanks: "Hele slechte wedstrijd van ons gisteren. Excuses naar de fans die waren gekomen. Hopelijk leren we als team hier iets van! Woensdag revanche"

Al met al een wat FC Groningen betreft matig optreden.

Van der Lei; Magnasco (46' Kappelhof), Botteghin (46' Ekong), Letschert, Wijnaldum (61' Burnet); Van der Velden (46' Kieftenbeld), Lindgren (81' Van Nieff), Ben Moussa (76' Hiariej); De Leeuw (61' Kirm), Texeira (61' Zeefuik), Kostic (76' Zivkovic).

Opstelling FSV Mainz 05
Eerste helft: Wetklo, Saller, Zimling, Baumgartlinger, Bell, Schahin, Okazaki, Bungert, Müller, Fathi, Schilk.
Tweede helft: Müller, Svensson, Pospech, Noveski, Geis, Moritz, Polter, Malli, Ede, Koch, Parker.

Scheidsrechter: Martin Petersen
Scoreverloop: 6' Müller (Fathi) 1-0, 8' Zimling (Baumgartlinger) 2-0, 18' Müller (strafschop) 3-0; 63' Malli (strafschop) 4-0.

FSV Mainz 05, dat getraind wordt door Thomas Tuchel, werd afgelopen seizoen 13e in de Bundesliga en is een tegenstander van formaat. Omgekeerd spreken de Duitsers op de clubsite over FC Groningen als zijnde 'ein hochkarätiger Gegner', kortom - we kunnen ons verheugen op een lekkere pot voetbal!

De wedstrijd wordt in het Friedrich-Moebus-Stadion gespeeld, thuishaven van de Sportgemeinde Eintracht e.V. 1902 Bad Kreuznach, die 10.000 toeschouwers kan herbergen. Eintracht Bad Kreuznach komt uit in de Bezirksliga Nahe.

De selectie van FC Groningen bestaat uit de volgende 22 spelers:

Bizot, Luciano, Van der Lei (Jong FC Groningen); Kappelhof, Botteghin, Burnet, Letschert, Wijnaldum, Magnasco, Van Nieff (Jong FC Groningen), Ekong (proefspeler); Kieftenbeld, Ben Moussa, Lindgren, Van der Velden, Hiariej; De Leeuw, Texeira, Kostic, Kirm, Zeefuik, Zivkovic (Jong FC Groningen)

Van de A-selectie zijn 18 van de 22 spelers naar het trainingskamp in Duitsland afgereisd. In Groningen achtergebleven zijn Nick Bakker, Henk Bos, Emil Johansson en Jonas Ivens. Wel meegereisd is William Ekong, de proefspeler die inmiddels in het bezit is van een contractvoorstel. Tekenen, mien jong!

Het nog heerlijk 'ouderwets' ogende Friedrich-Moebus-Stadion in Bad Kreuznach;

van de hekken op de staantribune gaat ons hart sneller kloppen

De Japanner Shinji Okazaki, nieuwste aanwinst van Mainz 05; hij maakt

vanavond vermoedelijk zijn debuut