Bacuna wéér rood, toch neemt Groningen 3 punten mee uit Nijmegen: 0-2

In een zwakke wedstrijd heeft FC Groningen drie héél belangrijke punten mee weten te nemen uit Nijmegen. Groningen staat nu nog maar drie punten achter op de nummer 5 (AZ) en heeft de aansluiting met de subtop gevonden. Door het verlies van NAC tegen Utrecht, is Groningen NAC voorbij gegaan op de ranglijst en staat achtste. Grote smet op de overwinning was de rode kaart van Leandro Bacuna. Deze keer viel daar niets op af te dingen, Bacuna ging veel te wild het gevecht om de bal aan, en zo moest de FC ruim een half uur met een man minder spelen.

Groningen begon een beetje aarzelend aan de wedstrijd, maar nam al snel het heft in handen. Al in de achtste minuut resulteerde dat in een voorsprong voor de Trots van het Noorden. Uit een corner van Enevoldsen, handig doorgekopt door Granqvist, kopte Lovre de bal heel fraai in de verre hoek. Groningen drukte nog even door, maar paste zich daarna enigszins aan het zéér bedroevende spel van de thuisploeg aan. De ploeg van Ron Jans bleef weliswaar de hele eerste helft een overwicht houden, maar net als bij de thuisploeg wemelde het spel van de fouten. Toch was Groningen nog bijna op 0-2 gekomen, toen een pegel van Danny Holla op de lat uiteen spatte.

De tweede helft begon met een grote kans voor NEC. Burgzorg schoot de bal niet in, maar over het doel. Uit de tegenaanval was het wél raak. Na een fraaie pass van Enevoldsen op Nordstrand, legde de Deense aanvaller de bal met veel gevoel in de loop van Matavz, en die maakte het koeltjes als altijd af: 0-2. Groningen bleef de wedstrijd in het vervolg controleren, zonder echt te kunnen overtuigen. Al snel in de tweede helft werd Ron Jans tot een eerste wissel gedwongen. Luciano kwam behoorlijk onbesuisd zijn doel uit en sloeg Holla knock-out. Verzorger Henk Hagenauw constateerde al snel dat Holla niet meer verder kon, en dus mocht Mike Zonneveld de wedstrijd als controlerende middenvelder afmaken.

Tien minuten na het doelpunt van Matavz ging Bacuna veel te wild een gevecht om de bal aan en kreeg terecht een rode kaart van de redelijk fluitende scheidsrechter Jansen. Aanvoerder Lovre gaf na de wedstrijd aan, Bacuna in de rust nog toegesproken te hebben, hij had kennelijk al het gevoel dat Bacuna weer eens over de schreef zou kunnen gaan, maar helaas bleek de jeugdige overmoed van Bacuna niet door de wijze woorden van Lovre te stoppen. De rode kaart ontlokte trainer Jans op de persconferentie na de wedstrijd de nu al legendarische uitspraak dat hij, in het bezit van een VWO-diploma, misschien wel "één van de best opgeleide trainers is, maar we hebben volgens mij één van de domste elftallen in de eredivisie". Eenzelfde scenario als twee weken geleden in Almelo diende zich aan, maar gelukkig trok de scheidsrechter deze keer slechts een gele kaart voor Sankoh, die nadrukkelijk met vuur speelde. Aan de andere kant had ook Pothuizen een tweede gele kaart kunnen krijgen na een toch wel smerige overtreding op Matavz, die uiteindelijk gewisseld moest worden, en ook Vleminckx reeg als altijd de overtredingen aan elkaar.

Gelukkig bleek NEC veel te zwak om het Groningen in het laatste half uur nog echt lastig te maken. Sterker nog, ook met 10 tegen 11 bleef Groningen de beste kansen houden. Zo hadden Pedersen en Lovre de kans op 0-3. De thuisploeg verkeerde vandaag in een dusdanig zwakke vorm, dat er zelfs in overtal geen echte dreiging meer vanuit ging. Ook het feit dat Ron Jans nu betere tactische wissels kon toepassen dan twee weken gelden in Almelo, speelde een belangrijke rol. Zonneveld en Lucius vielen prima in en zorgden ervoor, dat Groningen ook in ondertal op het middenveld kon meekomen. Desondanks had het fluitsignaal, na slechts drie minuten blessuretijd waar ook makkelijk een kwartier langer gespeeld had kunnen worden, een verlossende smaak. Groningen kan drie hele belangrijke punten bijschrijven en mag het vizier definitief op de play-offs voor een plek in de Europa League richten. De achterstand op de nummer 5, AZ, bedraagt nog maar 3 punten, en de Trots van het Noorden heeft nu 5 punten voorsprong op de nummer 10. Toch zal Groningen volgende week, in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, vermoedelijk uit een heel ander vaatje moeten tappen, wil het ook dan weer drie punten kunnen bijschrijven.

Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla (56’ Zonneveld), Bacuna (58’ rood), Enevoldsen, Lovre;  Nordstrand (65’ Lucius), Matavz (72’ Pedersen)
Rest bank: Van Loo, Koç, Hiariej

Opstelling NEC
Babos; Zomer, Pothuizen, Fejzullahu, Wellenberg, Sibum, Vleminckx, Burgzorg, Goossens, Radomski (63’ Ntibazonkiza), Nuytinck (53’ Davids)