FC Groningen verzuimt duel vóór rust te beslissen en komt niet verder dan 0-0 tegen PEC Zwolle

FC Groningen is dit seizoen na de wedstrijd tegen PEC Zwolle in de eigen Groene Hel nog altijd ongeslagen, maar het doorslaggevende gevoel van het gros van de aanhang van de Trots van het Noorden zal na de 0-0 van vanmiddag toch zijn dat de equipe van Erwin van de Looi twee punten heeft verloren. Al in de eerste (spectaculaire!) helft hadden de Groningers het duel moeten beslissen. De FC zette PEC met veel druk achteruit, legde de ene na de andere snelle aanval op de mat en creëerde zich een groot aantal kansen, maar de thuisploeg had het vizier niet al te scherp afgesteld en PEC had in de persoon van Diederik Boer bovendien een niet te kloppen doelman opgesteld.

Andraz Kirm, Filip Kostic, Maikel Kieftenbeld en Richairo Zikovic hadden zomaar voor een 4-0 ruststand kunnen zorgen, maar door een wonder gingen beide ploegen met een brilstand rusten.

In Diederik Boer schuilt overigens een begenadigd hovenier. Hij haalde alle trucs uit de kast om het puntje over de schreef te trekken en legde de plaggen van de grasmat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid recht waar hij kon. Arbiter Dennis Higler, die vóór rust nog acceptabel floot maar na de thee de irritatieopwekkende dictatoriale heerser was zoals we hem kennen, vond het allemaal best, maar floot wel voor allerlei andere onbenullige zaken. Kortom, hij was weer op dreef.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - PEC Zwolle

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Ron Jans na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Stef Nijland na de wedstrijd

Interview met Diederik Boer na de wedstrijd

Interview met Dick Lukkien na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Ron Jans vóór de wedstrijd

Sfeerreportage van Frits Kor:

Onderaan het wedstrijdverslag is een fotoreportage van Wouter toegevoegd!

FC Groningen was in de tweede helft nog wel de bovenliggende partij, maar slaagde er bijna niet meer in door de Zwolse linies heen te snijden. De krachtenverslindende strijdwijze van vóór rust eiste z'n tol. Spannend bleef de wedstrijd tot de allerlaatste minuut, maar het duel eindigde uiteindelijk zoals het begon, waardoor FC Groningen nog maar moet zien of het de vierde plaats na vandaag in bezit heeft. Bij een overwinning van FC Twente op NAC Breda gaan de Tukkers FC Groningen nl. voorbij.

FC Groningen, dat vanmiddag alles heeft gegeven maar net dat beetje geluk miste, blijft bovendien wel keurig meedraaien, en in een niet zo grijs verleden werden dit soort wedstrijden tegen goed georganiseerde tegenstanders die er af en toe wel gevaarlijk uit kunnen komen geregeld verloren. Het gevoel dat momenteel echter overheerst is toch dat we twee punten hebben verloren.

De D-pupillen van VAKO uit Vries, de wapperaars van vanmiddag (foto's via Essent)

Beste man aan de kant van FC Groningen was wat ons betreft Eric Botteghin, die door het Zwolse uitvak uitbundig werd toegejuicht. Voordat Botteghin voor NAC Breda speelde was hij van 2006-2011 speler van FC Zwolle, en de Overijsselse supporters zijn hem nog niet vergeten. En terecht. De Braziliaan doorziet het spelletje formidabel en is uit het hart van de Groningse verdediging niet meer weg te denken; van Fred Benson werd vanmiddag niets vernomen. Op het middenveld speelden Tom Hiariej en Maikel Kieftenbeld weer een prima partij, en voorin was Filip Kostic andermaal de opvallendste man. Omdat hij echter meer meeverdedigde dan anders ging het licht bij hem ook wat eerder uit dan te doen gebruikelijk.

David Texeira maakte voor het eerst sinds 17 augustus jl. zijn rentree, maar viel vooral op met zijn matige balaanname. Met name het feit dat hij hands maakte, waardoor een veelbelovende kans verloren ging (waarom Higler voor de handsbal pas een halve minuut later floot blijft overigens volstrekt onduidelijk), was typerend voor de wel fanatiek sjouwende Uruguayaan; de stootkracht voorin werd er na het naar de kant halen van Richairo Zivkovic niet beter op, al speelde Richairo zeker niet zijn beste wedstrijd. In de slotminuut kreeg David Texeira overigens nog wel een enorme kans, maar via een Zwols been ging zijn schot rakelings naast.

Andraz Kirm was dreigend en speelde eveneens een opvallende en goede partij, maar werd in de 62e minuut door Michael de Leeuw vervangen. De Sloveen ging meteen naar binnen; hij leek niet zichtbaar geblesseerd maar heeft mogelijk toch iets opgelopen, anders kunnen we de wissel niet verklaren.

Komende zaterdag wacht de uitwedstrijd bij NAC Breda. Op naar drie punten!

Groningen Fanatics spreken steun uit voor gearresteerde Celtic-fans

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej, Kieftenbeld, Chery; Kirm (62’ De Leeuw), Zivkovic (75’ Texeira), Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Adorjan, Letschert, Lindgren.

Opstelling PEC Zwolle
Boer, Gravenbeek, Lachman, Broerse, Achenteh, Hiwat, Mokotjo, Saymak, Thomas (84’ Van Hintum), Nijland (80’ Labylle), Benson.
Rest bank: Borgman, Van Polen, Van der Werff, Rasevic, Fennich.

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Van Zuilen, Brondijk en Van den Kerkhof
Gele kaarten: 46’ Achenteh (overtreding op Kieftenbeld), 61’ Magnasco (schwalbe), 81’ Chery (spelbederf)

Fotoreportage rond de wedstrijd van Wouter Pauwels: