Dennis Higler verziekt wedstrijd van FC Groningen en stuurt Hans Hateboer ten onrechte met rood weg

Opnieuw is FC Groningen ongeslagen gebleven in een wedstrijd die onder de bezielende leiding van Dennis Higler stond, maar deze statistiek zal niet datgene zijn dat in de gedachten van de meeste Groningers zal blijven hangen. Ook na verscheidene malen tot tien geteld te hebben blijft onze conclusie rotsvast overeind staan: Higler heeft FC Groningen, dat niet effectief genoeg speelde en uit talloze kansen slechts één keer wist te scoren, vanavond op een gênante manier twee punten door de neus geboord.

Hans Hateboer komt hier volgens Dennis Higler met twee gestrekte benen in.

Pearle of een blindengeleidehond dan maar?

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting RKC Waalwijk - FC Groningen

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Hans Hateboer na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman vóór de wedstrijd

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Erwin Koeman na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Hans Hateboer na de wedstrijd

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Foto's RKC Waalwijk - FC Groningen, waarin ook te zien is dat Marco Bizot na afloop de dialoog met de Groningse aanhang zocht:

Hans Hateboer rood
Hans Hateboer rood2
rkc-gro-01
rkc-gro-02
rkc-gro-03
rkc-gro-04
rkc-gro-05
rkc-gro-06
rkc-gro-07
rkc-gro-08
rkc-gro-09
rkc-gro-10
rkc-gro-11
rkc-gro-12

In de 69e minuut zag de door stekeblindheid geteisterde arbiter in een sliding van Hans Hateboer op de bal, met één laagliggend been en het andere been bewust ver van bal en man gehouden, een actie met twee gestrekte benen op het beenwerk van Rémy Amieux. Higler trok tot ieders verbijstering rood voor de vanavond uitstekend spelende debutant, die ingetogen woedend de catacomben inbeende.

Tot dat moment had de Trots van het Noorden de wedstrijd volledig onder controle en leidde volkomen verdiend met 0-1 door een doelpunt in de 31e minuut van Michael de Leeuw, die op maat werd bediend door de heerlijk langs de zijlijn opkomende Hans Hateboer. De equipe van Erwin van de Looi kon het zichzelf verwijten dat het uit een handvol prima kansen slechts éénmaal had gescoord, en Dick Lukkien legde de vinger in de rust voor de camera's van Fox haarscherp op deze wonde.

Het spelbeeld was aan het begin van het tweede bedrijf eender. FC Groningen kreeg diverse kansen op de 0-2, maar omdat de verdubbeling van de score uitbleef slopen er onnauwkeurigheden in de ploeg, zonder dat RKC overigens aanspraak mocht maken op meer dan nul punten. De wedstrijd kantelde na de faliekant verkeerde beslissing van Higler, in die zin dat de organisatie van de Groningers verstoord was. Toen Maikel Kieftenbeld in de 82e minuut onnodig hands maakte, in het eigen strafschopgebied nog wel, kregen de Groningers het deksel op de neus. Evander Sno benutte het buitenkansje vanaf de stafschopstip. In het vervolg kregen beide ploegen in een bloedstollend spannende slotfase kansen op de overwinning, maar het bleef na 93 minuten uiteindelijk bij 1-1.

FC Groningen heeft, niet voor het eerst in deze competitie, twee punten verloren. Het speelde vóór rust uitstekend, met een tactisch prima plan waartegen RKC geen verweer had. Het grote onrecht sloeg in de persoon van Dennis Higler toe, waarna het FC Groningen niet meer lukte om de pot zonder nog verdere schade door te komen.

Maikel Kieftenbeld verklaarde na afloop dat Dennis Higler hem tijdens de wedstrijd heeft gezegd dat hij Hateboer rood had gegeven voor een actie met twee gestrekte benen vooruit, maar uit bovenstaande foto blijkt dat het heerschap in zijn verdere leven beter met een blindengeleidehond dan met een scheidsrechtersfluit door het leven kan gaan. FC Groningen zal ongetwijfeld weer een beroep gaan doen op huisjurist Wim Entzinger om de rode kaart geseponeerd te krijgen, als de KNVB de gewraakte sanctie niet zelf al van tafel veegt, maar het verlies van twee dure punten is daarmee niet ongedaan gemaakt. Higler, bedankt!

Aurélien Joachim, één van de twee spitsen van RKC Waalwijk, was vanavond een maatje te groot voor Johan Kappelhof, die ook verder een voor zijn doen ongewoon hoog aantal fouten maakte die FC Groningen duur hadden komen te staan. Pas toen Eric Botteghin de bewaking van de Luxemburger overnam keerde er iets meer rust terug in de verdediging van FC Groningen.

Naast Botteghin speelden ook Giliano Wijnaldum, Hans Hateboer, Krisztian Adorjan, Tjaronn Chery en Filip Kostic een goede wedstrijd. De ploeg speelde met veel aanvallende dreiging, opkomende backs en veel positiewisselingen die voor RKC moeilijk te bespelen waren, en staat nu al op meer doelpunten dan het gehele voorgaande seizoen. Michael de Leeuw is en blijft een goudhaantje, maar had vóór rust toch ook zeker nog een tweede keer moeten scoren. Maar wij komen dit seizoen goed aan ons trekken - de trainersstaf houdt woord. Op naar een volle Euroborg, op naar een vechtpot tegen FC Twente. Of de arbitrage dan weer zo'n onrecht voor de Trots van het Noorden in petto heeft?

Rode kaart? Nooit!

Bizot; Hateboer (69’ rood), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej (85’ Zivkovic), Kieftenbeld, Adorjan (72’ Burnet); Chery, De Leeuw (80’ Letschert), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Ben Moussa, Kirm, Zeefuik.

Opstelling RKC Waalwijk
Van Dijk; Apau (46’ Lamey), Van Hoevelen, Gouano, Amieux, Najah (92’ Beauguel), Sno, Duits, Jungschläger (67’ Braber), Schet, Joachim.
Rest bank: Seda, Ivens, Anderson, Van Weert.

Score: 31’ De Leeuw (Hateboer) 0-1, 82’ Sno (strafschop) 1-1

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Van Zuilen, Brondijk, Pérez
Rode kaart: 69’ Hateboer (overtreding op Amieux)