Desolate eerste helft debet aan puntloze exercitie FC Groningen bij AZ

Hoofdtrainer Erwin van de Looi wees voorafgaande aan de wedstrijd op twee goede kwaliteiten van AZ: het aanvallende spel en het vanuit de omschakeling in balbezit komen om vervolgens gevaarlijk te worden. In de eerste helft kwam eerstgenoemde eigenschap van het spel van de equipe van Dick Advocaat tot volle ontplooiing, en dit was vanavond voldoende voor de volle buit tegen de in het eerste bedrijf zonder bezieling en passief spelende Groningers. Na de rust leunden de Alkmaarders achterover, speelden compacter en lieten de gasten het spel maken.

FC Groningen kon echter niet gevaarlijk worden, en AZ hoefde het niet, waardoor het restant van de wedstrijd schriftelijk afgedaan had kunnen worden. Nick van der Velden, vóór zijn liesblessure met zijn drive en routine één van de betere spelers van FC Groningen die de boel als geen ander kan oppeppen, werd meer dan ooit gemist.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting AZ - FC Groningen

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Yoëll van Nieff na de wedstrijd

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Dick Advocaat na de wedstrijd

Prima stemming in het uitvak bij de aftrap (foto via Renata Hofman)

Aan het wedstrijdverslag is een fotoreportage toegevoegd!

Aangezien de Groningers halverwege (sterker nog, al na 17 minuten) door twee doelpunten van Nemanja Gudelj met 2-0 achterstonden (een ruststand waarmee de met een ongekende tamheid over het veld figurerende noorderlingen de handen stevig mochten dichtknijpen) en zich na de thee onvoldoende kansen creëerden, liep de eerste van vijf ontmoetingen binnen 15 dagen uit op een nederlaag. Met name het spel dat de Trots van het Noorden in de eerste helft liet zien was onacceptabel slecht. De FC reageerde slechts, leek het spel niet te kunnen maar ook niet te willen bepalen, nam geen initiatief en leek de felheid, strijd en passie in Groningen achtergelaten te hebben. Bovendien grossierde de ploeg in balverlies en onzuivere passes, en slaagde er amper in een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. De ploeg werd door het gretige AZ van de piste geblazen.

Het feit dat de FC de wedstrijd voor het eerst sinds 5 november 2011 (!) zonder gele kaart beëindigde spreekt wat dat betreft boekdelen. Sinds het betreffende uitduel bij RKC had de FC in 75 Eredivisieduels op rij één of meerdere gele kaarten gescoord, maar scheidsrechter Kevin Blom, goed fluitend vanavond, behoefde de Grunnegers vanavond niet eens vermanend toe te spreken, laat staan dat er met kaarten gestrooid moest worden.

FC Groningen werd in het eerste bedrijf welgeteld één maal gevaarlijk. Tjaronn Chery, één van de beteren en actiefsten aan de kant van de Groningers, stond aan de basis van een prima aanval, soleerde langs een aantal tegenstanders en gaf prima af op de vanavond op een eiland staande Michael de Leeuw. Zijn schot, dat licht getoucheerd werd door AZ-goalie Esteban, trof slechts de paal.

Erwin van de Looi wisselde in de rust twee maal, maar had naast Stefano Magnasco (zijn rol lijkt in Groningen uitgespeeld) en Kristian Adorjan zeker ook Giliano Wijnaldum en Tom Hiarej kunnen wisselen. Lorenzo Burnet en Yoëll van Nieff (viel op met een aantal lekkere afstandsschoten en lijkt de voornaamste concurrent van Krisztian Adorjan) vielen vrij goed in, en het lijkt ondenkbaar dat FC Groningen donderdag in de Arena met dezelfde basisopstelling aan het duel zal beginnen. FC Groningen zal tegen ajax uit een geheel ander vaatje moeten tappen om dan een resultaat te kunnen scoren. Wat dat betreft biedt de tweede helft, waarin het krachtsverschil kleiner was, meer aanknopingspunten dan de eerste helft.

FC Groningen is door de nederlaag op de ranglijst door AZ voorbijgestreefd, maar heeft nog altijd één verliespunt minder dan de Alkmaarders, aangezien het door de afgelasting van de wedstrijd tegen FC Twente nog een duel tegoed heeft. De verschillen zijn echter klein. Het gat met de nummer vijf, Heerenveen, is even groot als dat met de nummer 13, Go Ahead Eagles...

Bizot; Magnasco (46' Burnet), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej (76' Zeefuik), Kieftenbeld, Adorjan (46' Van Nieff); Chery, De Leeuw, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Lindgren, Kirm, Zivkovic.

Opstelling AZ
Esteban, Viergever, Reijnen, Gudelj, Elm, Johannsson, Berghuis (76' Gudmundsson), Beerens, Gouweleeuw, Ortiz, Wuytens.
Rest bank: De Winter, Johansson, Gorter, Henriksen, Lewis, Avdic.

Scores: 3' Gudelj 1-0, 17' Gudelj 2-0

Scheidsrechter: Blom
Overige officials: Langkamp, Simons, Bax
Gele kaarten: geen