Lucky ajax op valreep langs met name na rust uitstekend FC Groningen - onnodig 2-1 verlies

Het Amsterdamse thuispubliek ging er vanavond eens goed voor zitten; in gedachten waren de telramen al vóór aanvang van het duel in gereedheid gebracht. Vooraf had men ons vanuit de hoofdstad laten weten dat het wel weer eens tijd werd voor dubbele cijfers, maar als er voor FC Groningen ooit een gerede kans was om de gehate arena met de volle buit op zak te verlaten, dan was het vanavond. Het mocht echter niet zo zijn. Een laat doelpunt van de thuisploeg besliste het duel. Doodzonde. Er viel vanavond wat te halen!

Beeldmateriaal van FOX Sports:

Samenvatting ajax - FC Groningen

Doelpunt Filip Kostic

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Frank de Boer na de wedstrijd

Interview met Tjaronn Chery na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Frank de Boer vóór de wedstrijd

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Frank de Boer na de wedstrijd

De Trots van het Noorden begon niet goed aan de wedstrijd, leverde elke tweede bal in en slaagde er niet in om langdurig balbezit te houden, en na de 1-0 (door Lasse Schöne benutte strafschop, na een niet al te zware overtreding van Eric Botteghin - zou FC Groningen voor hetzelfde vergrijp van een ajacied een strafschop hebben gekregen?) leek een pak rammel een kwestie van tijd. FC Groningen herpakte zich echter, en kwam steeds beter in de wedstrijd te zitten. De slag op het middenveld werd glansrijk gewonnen. Met name Tjaronn Chery (stond met lepe passes aan de basis van veel Gronings gevaar) en Yoëll van Nieff (prima wedstrijd, zowel verdedigend als aanvallend nuttig) speelden een uitstekende pot, en de 1-1 van Filip Kostic - een geweldig schot na een formidabele verre pass van Yoëll van Nieff op Michael de Leeuw, die de bal keurig op de Serviër teruglegde - kwam zeker niet uit de lucht vallen.

Het beste had FC Groningen echter voor na de thee bewaard. De bezoekers heersten in het tweede bedrijf, legden prima combinaties op de mat, maar verzuimden het duel in Gronings voordeel te beslechten. Zo vloog een heerlijk schot van Tjaronn Chery maar net langs Kenneth Vermeer, en een bal van invaller Richairo Zivkovic belandde via diezelfde Vermeer op de lat. Overigens trof ook de thuisploeg een aantal malen het houtwerk.

Zoals zo vaak waren het de ajacieden die de wedstrijd in de slotfase beslisten. Marco Bizot had in de 83e minuut geen verweer tegen de tegendraads ingekopte bal van invaller Kolbeinn Sigthorsson, waarna FC Groningen uiteindelijk met lege handen bleef staan. Frank de Boer wisselde vanavond drie maal, waaronder de dramatisch spelende linksback Jaïro Riedewald, maar ook de andere back, Ricardo van Rhijn, zou normaal gesproken naar de kant zijn gehaald als er vaker dan drie maal gewisseld had mogen worden. FC Groningen wordt wel eens een gebrek aan goede backs verweten, maar de zgn. titelkandidaat nummer één bakte er aan de buitenkant verdedigend gezien helemáál niets van. Helaas deed FC Groningen hiermee te weinig.

FC Groningen speelde in de laatste minuten met twee spitsen, doordat Género Zeefuik in een alles of niets poging in de 86e minuut voor Yoëll van Nieff in de ploeg werd gebracht. Zeefuik was scherp en liet een paar goede dingen zien; hij zal de komende tijd ongetwijfeld de concurrentiestrijd met Michael de Leeuw om de enige spitspositie aangaan, en zo hoort het ook.

De druiven waren derhalve zuur voor de equipe van Erwin van de Looi, die echter lering had getrokken uit de slappe wedstrijdinstelling waarmee AZ afgelopen zaterdag werd bestreden. De Groningers schroomden niet het scheermes te hanteren, met logische gele kaarten voor Johan Kappelhof (vierde kaart, dus op scherp), Michael de Leeuw (eerste kaart dit seizoen) en Giliano Wijnaldum (vierde kaart, dus op scherp; veel beter op dreef dan in Alkmaar) tot gevolg, en hoe meer de wedstrijd vorderde, hoe leuker het werd om naar dit FC Groningen te kijken. De ploeg speelde na rust goed, had meer balbezit dan de Amsterdammers en dicteerde het spel. ajax had moeite om door de linies van het goed georganiseerde FC Groningen, dat eruit kwam daar waar het kon, heen te snijden, en had eveneens geen verweer tegen het vroege druk zetten van de Groningers, dat met name na de rust prima uit de verf kwam. De FC slaagde er echter net niet in voldoende kansen te creëren. Met name Andraz Kirm zat niet goed in de wedstrijd, en leverde teveel ballen in. Aan inzet ontbrak het de Sloveen niet, maar aan vorm en aanvallend vernuft des te meer.

De wedstrijd ging uiteindelijk verloren, maar FC Groningen kan de grafbak, waar de thuisploeg zelden zó hardvochtig zal zijn uitgefloten als vanavond (het klonk ons als muziek in de oren), met opgeheven hoofd verlaten. Met dezelfde instelling moet het mogelijk zijn sc Heerenveen zondag op de slachtbank te leggen!

Bizot; Burnet, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Chery, Kieftenbeld, Van Nieff (86’ Zeefuik); Kostic, De Leeuw (75' Zivkovic), Kirm.
Rest bank: Van der Lei, Magnasco, Lindgren, Hiariej, Adorjan.

Opstelling Ajax
Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald (66' Poulsen), Klaassen, Blind, Serero (74' Duarte), Schöne, De Jong (66' Sigthorsson), Krkic.
Rest bank: Van der Hart, Van der Hoorn, Fischer, Denswil.

Scores: 28' Schöne (strafschop) 1-0, 41' Kostic (De Leeuw) 1-1, 83’ Sigthorsson (Poulsen) 2-1

Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Steegstra, Jansen en Honig
Gele kaarten: 20' Kappelhof, 33' De Leeuw, 48' Wijnaldum