Hartstochtelijk bikkelend FC Groningen laat twee punten liggen tegen FC Twente maar doet wel aan klantenbinding

FC Groningen heeft er vanavond van alles aan gedaan om het geschonden blazoen op te poetsen. Het streed vanaf het eerste fluitsignaal collectief voor elke centimeter, en nam al na zes minuten een voorsprong. Het was Krisztian Adorjan die een voorzet van de prima spelende Hans Hateboer, die was aangespeeld door Tjaronn Chery, koppend tot doelpunt promoveerde. In de tweede helft liet de Trots van het Noorden na om vier 100% kansen te benutten - als FC Groningen een koelbloedige effectief scorende spits onder contract gehad zou hebben, dan zou de FC vanavond zeker hebben gewonnen.

Zo verzuimden Michael de Leeuw (twee keer), Tjaronn Chery en invaller Richairo Zivkovic de trekker in vrijstaande positie definitief over te halen. De voorzet kwam in de eerste drie situaties van Filip Kostic, die zich met een tomeloze inzet (zowel aanvallend als defensief was de Serviër geen moeite te veel) en heerlijke rushes andermaal in de harten van de toeschouwers speelde. Achterin heerste Eric Botteghin als vanouds in het hart van de defensie, en wat ons betreft zijn Kostic en Botteghin de beide uitblinkers van vanavond.

Sfeerreportage van Frits Kor:

Beeldmateriaal van FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - FC Twente

Doelpunt Krisztian Adorjan

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Michel Jansen na de wedstrijd

Interview met Rasmus Lindgren na de wedstrijd

Interview met Dusan Tadic na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Michel Jansen vóór de wedstrijd

De ongeschreven voetbalwet, die erop neer komt dat de ploeg die de kansen zelf niet maakt er eentje om de oren krijgt, ging ook vanavond op. Het was Dusan Tadic die in de 77e minuut de gelijkmaker binnenschoot. Het was één van de weinige grote kansen die de Tukkers zich vanavond wisten te creëren. FC Twente was weliswaar over vrij grote delen van de aantrekkelijke wedstrijd de bovenliggende partij, maar van bijv. Luc Castaignos werd vanavond niets vernomen (van Youness Mokhtar overigens des te meer) en de ploeg van de papierloze hoofdtrainer speelde bovendien bij vlagen in een te laag tempo en wist amper openingen in de linies van de Groningers te vinden.

Marco Bizot voorkwam met een aantal prima reddingen een doelpunt van de gasten, en het was Johan Kappelhof - opnieuw zwak acterend - die bijna een vrij onnozel eigen doelpunt produceerde. Een snoeiharde terugspeelbal van Lorenzo Burnet vloog maar net langs het doel van Bizot.

Positief verraste ons ook Rasmus Lindgren. Hij knapte als in zijn beste jaren veel vuil werk op, had een formidabele verre pass op Hans Hateboer in petto en was ook geregeld centraal achterin te vinden. Wij zouden hem graag in het elftal houden, zoals eerder door ons voorgesteld als linker centrale verdediger, op de positie van Kappelhof. De vandaag geschorste Maikel Kieftenbeld kan dan weer terugkeren op het middenveld. Lorenzo Burnet, op een gegeven moment een prima ballerina imiterend, kwam beter uit de verf dan Giliano Wijnaldum de laatste tijd. Hij beet zich als een pitbull vast in Dusan Tadic, die in de tweede helft opzettelijk op de voet van Burnet ging staan (Makkelie en de blinde grens zagen niets van het onsportieve vergrijp, maar even later werd wel voor een faire tackle van Michael de Leeuw gefloten), en kan wat ons betreft blijven staan. Dit geldt zeker ook voor Hans Hateboer - een echte Groninger en een verdomd goede rechtsback. Contractueel vastleggen die vent en in de basis laten staan! Net als Yoëll van Nieff (heerlijke bikkelaar) en Krisztian Adorjan (net als Tjaronn Chery een fijne creatieve speler, al gaat nog niet alles goed) overigens.

Wat ons betreft heeft FC Groningen vanavond weliswaar twee punten verloren, maar aan krediet gewonnen. Het liet zien dat het wel degelijk tot gepassioneerd vecht- en combinatievoetbal in staat is, ook op het dramatische speelveld van de Euroborg. Het blijft tegelijkertijd onbegrijpelijk waarom de equipe van Erwin van de Looi afgelopen zondag nog geen 10% van het vandaag geleverde kon bieden. Het hedendaagse voetbal is niet altijd even klinisch verklaarbaar...

Statistieken van www.fcgonline.nl:

Bizot, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Adorjan (63’ Zivkovic), Lindgren, Van Nieff; Chery, De Leeuw (81’ Hiariej), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Kirm, Wijnaldum, Magnasco, Zeefuik.

Opstelling FC Twente
Marsman, Rosales, Bengtsson (69’ Martina), Bjelland, Koppers, Ebecilio, Tadic, Gutiérrez, Promes, Castaignos, Mokhtar (61’ Borven).
Rest bank: Stevens, Schilder, Djordjevic, Röseler, Eghan.

Scores: 5’ Adorjan (Hateboer) 1-0; 77’ Tadic (Castaignos) 1-1

Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Diks, Geutjes, Van den Kerkhof
Gele kaarten: geen