Blamerende nederlaag FC Groningen tegen onthutsend zwak FC Utrecht

Zelden zal een zege in de Galgenwaard zó voor het oprapen hebben gelegen als vanmiddag. De thuisploeg miste een ruime handvol basiskrachten, ontbeerde elke vorm van creativiteit en legde met name in de eerste helft Eredivisie-onwaardig voetbal op de mat. Het toen veel betere FC Groningen verzuimde echter al vóór rust het duel te beslissen, en kreeg hiervoor in de tweede helft de peperdure rekening gepresenteerd.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Utrecht - FC Groningen

Doelpunt Johan Mårtensson

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Dick Lukkien in de rust

Beeldmateriaal NOS Sport:

Interview met Jan Wouters na de wedstrijd

Aan het wedstrijdverslag is een fotoreportage toegevoegd!

Invaller Johan Mårtensson, terug van een blessure, zag in de 88e minuut een ziedend afstandsschot hard achter de vanmiddag weer prima keepende Marco Bizot binnenslaan, en de goal bleek voldoende voor de overwinning. FC Groningen zette vervolgens nog wel aan, maar had te weinig tijd om de score een draaglijker aanzien te geven.

Naar ons idee is Género Zeefuik opnieuw veel te laat in de ploeg gebracht, en Richairo Zivkovic werd niet eens een invalbeurt gegund. Zeefuik viel opnieuw prima in, maar kon pas vanaf de 82e minuut laten zien dat hij momenteel een zeer scherpe en gevaarlijke aanvaller is.

Bij de equipe van Erwin van de Looi overtuigden vanmiddag alleen de doelman en de verdedigingslinie; het creëren van kansen is echter voor verbetering vatbaar en het scorend vermogen is na de winterstop ronduit belabberd: vijf doelpunten in zeven wedstrijden, goed voor slechts vijf punten. FC Groningen ging in de tweede helft niet mee in de strijd van FC Utrecht, dat toen tenminste nog enige wil om te winnen aan de dag legde.

Het thuispubliek leek in de eerste helft verdacht veel op dat in de Euroborg. De eigen spelers werden genadeloos uitgefloten, en dat terwijl er door Jan Wouters noodgedwongen een wel zeer gemankeerde basis de wei in was gestuurd. Zo maakte Sean Klaiber zijn debuut, omdat Mark van der Maarel in de warming-up ziek afhaakte. Klaiber werd in de eerste helft dolgedraaid door Filip Kostic, maar na de thee was het met de Serviër gedaan. Er kwam nog slechts sporadisch een goede actie uit het voetwerk van de linksbuiten van FC Groningen.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. FC Groningen ging mee in het voetbal en tempo en de strijd die de thuisploeg in het begin aan de dag legde, en het goed staande FC Groningen begon de wedstrijd meer en meer te domineren, al was het meeste balbezit voor FC Utrecht. De kansen waren voor FC Groningen. Maar zelfs een drie tegen één situatie was niet aan de gasten besteed (Filip Kostic ging voor eigen succes, daar waar hij op Krisztian Adorjan had moeten afgeven), en dan wordt het lastig om een wedstrijd te winnen.

FC Groningen ontsnapte in de 47e minuut aan een achterstand. Scheidsrechter Ed Janssen zag een strafschop in een ongelukkig situatie waarin Michael de Leeuw glijdend op de bal viel (De Leeuw kreeg zelfs geel, bespottelijk!), maar de door Steve De Ridder ingeschoten penalty belandde op de lat - de eerste gemiste strafschop in een reeks van 15 die FC Groningen tegen kreeg, maar de derde van de laatste vier penalty's die FC Utrecht verkwanselde. FC Groningen had overigens niet mogen klagen als het later nóg een strafschop tegen had gekregen, want Maikel Kieftenbeld blijft in het strafschopgebied maar met zijn armen naar ballen springen. Dit is hem kennelijk niet aan het verstand te brengen dat hij dat niet moet doen.

FC Utrecht had in het verloop van de tweede helft de overhand qua strijdlust; bij FC Groningen haalden te veel spelers hun normale niveau niet. De wedstrijd, die voor de neutrale toeschouwer een verschrikking moet zijn geweest, ging zoals gezegd uiteindelijk verloren - onbegrijpelijk en onnodig, gezien de zwakte aan de kant van FC Utrecht. Met iets meer vernuft in de afwerking en een iets gewaagder wisselbeleid had FC Groningen vanmiddag gemakkelijk drie punten behaald.

Positief: Nick van der Velden maakte zijn rentree, na 3,5 maand afwezig te zijn geweest op het hoogste niveau. Uit een voorzet van Filip Kostic had hij in de 72e minuut de 0-1 op zijn voet, maar de routinier schoot helaas over.

Op de manier waarop FC Groningen zich vanmiddag presenteerde zal het halen van de play-offs nog een hele toer worden. Zondag wacht SC Cambuur-thuis - nu al een beladen derby!

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Adorjan (64’ Van der Velden), Kieftenbeld, Van Nieff (64’ Hiariej); Chery, De Leeuw (82’ Zeefuik), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Wijnaldum, Lindgren, Zivkovic.

Opstelling FC Utrecht
Ruiter, Klaiber (74’ Bjelica), Delpierre, Markiet, Dorda, Sarota (82’ Quesada), Diemers (69’ Martensson), Toornstra, Oar, Agudelo, De Ridder.
Rest bank: Verhoeven, Cortie, Abena, Badjeck.

Score: 88’ Martensson (De Ridder) 1-0
Bijzonderheid: 48’ De Ridder schiet strafschop tegen de lat

Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Brink, Hoekstra, Koekoek