FC Groningen knokt zich na zwak begin langs Roda JC en stijgt naar zevende plaats; play-offs zijn binnen

FC Groningen is al op de voorlaatste speelronde zeker van de play-offs, en gaat het slotduel tegen Heracles Almelo zelfs als zevende in. Zelf won FC Groningen met 2-1 bij Roda JC, terwijl AZ met dezelfde cijfers verloor bij ADO Den Haag. Bij de huidige stand treft FC Groningen in de eerste ronde van de play-offs sc Heerenveen, dat echter nog een plaatsje kan stijgen, ten koste van Vitesse.

FC Groningen heeft op de clubsite nu al gemeld dat seizoenkaarthouders bij de eerste thuiswedstrijd van de play-offs, die op woensdagavond 7 mei a.s. gespeeld zal worden, vrije toegang hebben. Op naar een volle bak!

De Trots van het Noorden keek tegen het zoals verwacht agressief gestarte Roda JC al na drie minuten tegen een achterstand aan. Een voorzet van Timo Letschert, die zich vanmiddag van zijn zwakste en gestoordste kant ooit liet zien, werd door Hans Hateboer ongelukkig in zijn eigen doel gewerkt. Letschert, vanmiddag met het schuim op de bek spelend, snelde naar het uitvak en trok alle provocatietrucs uit de kast om de 400 meegereisde fans het bloed onder de nagels weg te schrapen. Voor de ogen van de Groningers kuste hij, overdreven juichend, het logo van Roda JC, ook tot woede van zijn vader die dit vanaf de tribune gade moest slaan. Letschert scoorde later nog een gele kaart - de terechte beloning voor zijn matennaaiende manier van bij zowel scheids- als grensrechter smeken om een gele kaart voor Filip Kostic. Timo Letschert heeft vanmiddag definitief voor ons afgedaan. Het ellendige stuk vreten spoort echt niet.

Edit: op maandag wordt onze stelling door onderstaand bericht in De Telegraaf gestaafd:

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting Roda JC - FC Groningen

1-0 Doelpunt Hans Hateboer

1-1 Doelpunt Richairo Zivkovic

1-2 Doelpunt Filip Kostic

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd

Interview met Richairo Zivkovic na afloop van de wedstrijd

Interview met Rasmus Lindgren na afloop van de wedstrijd

Interview met Mark-Jan Fledderus na afloop van de wedstrijd

Interview met Jon Dahl Tomasson na afloop van de wedstrijd

Inmiddels hebben we een tweetal fotoreportages aan het verslag toegevoegd!

Het duurde tot bijna de 30e minuut voordat FC Groningen zich raad wist met de fanatieke strijdwijze van de Limburgers. De FC kwam wat beter in het spel, haalde zonder verdere schade de rust en voerde in de tweede helft vrijwel exact dat uit wat Dick Lukkien in de rust al had voorspeld. FC Groningen zou moeten blijven voetballen en over de zijkanten moeten spelen, waarna Roda het niet meer zou kunnen belopen. FC Groningen zou dan kansen krijgen waaruit het zou moeten scoren.

En inderdaad - FC Groningen kwam goed voetballend uit de catacomben en had de achterstand al na een kwartier spelen omgezet in een voorsprong. Eerst was het Richairo Zivkovic die een prachtige assist van Tjaronn Chery al even prachtig afrondde, en een handvol minuten later ontfutselde Lorenzo Burnet de bal aan uitgerekend Timo Letschert. Burnet speelde af op Filip Kostic, die de bal hard in het doel schoot.

Zeker na de (donker)rode kaart voor Maikel Kieftenbeld, die - zeker als FC Groningen de eerste ronde van de play-offs niet mocht overleven - door een schorsing zijn laatste wedstrijd voor FC Groningen zal hebben gespeeld (mocht hij niet bijtekenen), werd het voor FC Groningen met tien tegen elf pompen of verzuipen. In deze laatste 20 minuten (plus zes minuten blessuretijd) zagen Marco Bizot, onzeker gestart maar goed hersteld, en zijn verdedigers zich met een stormloop richting het Groningse doel geconfronteerd, maar de als leeuwen vechtende mannen van Erwin van de Looi hielden dapper stand. Aan de andere kant waren er mogelijkheden om het duel vanuit de counter te beslissen, maar doordat de stand 1-2 bleef, bleef de wedstrijd tot het einde bloedstollend spannend.

Rasmus Lindgren, zaterdag tegen Heracles ongetwijfeld FC's captain

Arbiter Liesveld floot na 96 minuten voor het einde, waarna een evenaring van een clubrecord van FC Groningen een feit was. FC Groningen won in de Eredivisie nog nooit vaker dan vijf maal op rij, en die prestatie werd vanmiddag voor de vijfde maal in de clubhistorie geleverd. Zaterdagavond tegen Heracles Almelo kan dit clubrecord uit de boeken worden geschoten. Mocht Maikel Kieftenbeld zaterdag geschorst zijn - de kans lijkt ons 100% - dan zal Rasmus Lindgren de aanvoerdersband dragen; wij denken dat Yoëll van Nieff de vacante positie op het middenveld van Maikel Kieftenbeld zal innemen. Dit zal de komende week op het trainingsveld blijken.

Roda JC behoudt tot onze spijt nog altijd een kans om ook komend seizoen als Eredivisionist de kunnen spelen, aangezien N.E.C. thuis tegen FC Twente tegen een 2-5 pak slaag opliep. Onze aandacht gaat vanmiddag echter uit naar onze eigen ploeg. Club en fans hebben nog altijd zicht op Europees voetbal. Komende zaterdag zal een overwinning tegen Heracles volstaan om de competitie als zevende af te sluiten - een prachtige prestatie nadat eerder dit seizoen die andere play-offs, het drijfzand van de nacompetitie, zelfs even in beeld was. En hoe luidt ook alweer die al vaak bewezen voetbalwijsheid? Wie met een lekker gevoel de play-offs ingaat, die komt vaak verder. Bij FC Groningen zit het wel goed met het gevoel!

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (73' Wijnaldum); Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden (79' Van Nieff), Zivkovic, Kostic (89' Kirm).
Rest bank: Van der Lei, Cijntje, Adorjan, Zeefuik.

Opstelling Roda JC
Kurto, Letschert, Biemans (77' Paulissen), Ramos, Van Peppen; Höcher, Fledderus, De Beule (61' Kali), Hupperts; Powel, Németh (65' Demouge).
Rest bank: Prus, Bonevacia, Dijkhuizen, Luijckx.

Scores: 3' Hateboer (eigen doelpunt) 1-0; 54' Zivkovic (Chery) 1-1, 60' Kostic (Burnet) 1-2

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Strijker, Steegstra, Sanders
Rode kaart: 70' Kieftenbeld (tackle)