Je had er vanavond, zoals zo vaak, echt bij moeten zijn om de onvergetelijke indrukken van een wedstrijd en gevoelens van uitersten tot je te kunnen nemen. De wedstrijd tegen Heracles werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de veel te jong overleden Reinier de Groene. Het lukte FC Groningen vervolgens niet om een goed vervolg te geven aan een veelbelovend begin van de wedstrijd. FC Groningen kwam in de 16e minuut na een prachtige aanval nog wel op 1-0. Hans Hateboer gaf een heerlijke pass op Nick van der Velden, die in één keer voorgaf op Richairo Zivkovic.

De afscheid nemende spits scoorde heerlijk, en er leek geen vuiltje aan de lucht.

De thuisploeg zag zich vervolgens echter geconfronteerd met een tegenstander die er soms gevaarlijk snel uitkwam, en de FC begon meer en meer terug te spelen, en leed te vaak en ook onverklaarbaar balverlies. De gelijkmaker viel in de 34e minuut - Mikhail Rosheuvel, weggelopen bij Johan Kappelhof (en waarom bedacht Marco Bizot zich bij het uitkomen?), verschalkte Marco Bizot in tweede instantie. FC Groningen mocht van geluk spreken dat een direct genomen schot van Simon Cziommer niet in maar over het doel vloog, anders had er bij rust zomaar een achterstand op de borden kunnen staan.

Op de videowall: Reinier de Groene 1995 - 2014

Eigenlijk duurde het tot de 56e minuut voordat er echt leven in de brouwerij kwam. Op dat moment kleedde Michael de Leeuw zich om. Zijn invalbeurt bracht veel energie in de ploeg, en het laatste halve uur maakte het mindere uur van daarvoor meer dan goed. Er kwam weer Schwung in het elftal, het regende opeens kansen en ook de strijdlust was helemaal terug in de equipe van Erwin van de Looi. Ook werd er minder balverlies geleden dan in de eerste (lange) fase van het duel. Een schot van Zivkovic ging nog voorlangs, het spektakel dat volgde op een omhaal van De Leeuw zorgde ook nog niet voor de 2-1, maar het was Nick van der Velden die de verdiende voorsprong in de 69e minuut op de borden schoot. Michael de Leeuw, die zich heel ver had laten terugzakken, veroverde de bal, Richairo Zivkovic behield met een heerlijke actie ook balbezit en uiteindelijk was het Tjaronn Chery die de beslissende assist gaf op Van der Velden, die met de buitenkant van zijn voet scoorde. Nick bedacht zich niet, rende naar de Groningen Fanatics en had ondertussen de rouwband die de spelers vandaag droegen voor Reinier de Groene afgedaan. Hij hield de band in de lucht uit eerbetoon voor de overleden aanvaller. Een prachtig gebaar.

Drie minuten later gunde Van der Velden de 3-1 aan Michael de Leeuw, en het stadion ging vervolgens helemaal uit z'n dak. N.E.C. was inmiddels op gelijke hoogte gekomen bij ajax, waardoor Roda JC op dat moment onderaan stond. 'Roda degradeert', werd er hartstochtelijk gezongen - zelden zal Nederland zó eensgezind hebben gesnakt naar de degradatie van een club.

Van der Velden had nog een heerlijke actie aan de zijlijn in petto (hij wond zich op de hem kenmerkende wijze heerlijk op over een aanvankelijk aan Heracles gegeven ingooi), en nadat Krisztian Adorjan in de ploeg was gekomen werd er luidkeels om Angelo Cijntje geroepen. Het eredivisiedebuut, waarop Cijntje zolang heeft gewacht en waarnaar hij hunkerde, kwam er - hij werd in de 84e minuut voor Nick van der Velden in de ploeg gebracht. Van der Velden kreeg een staande ovatie, en voor Cijntje ontplofte het stadion bijkans. Fantastisch.

De stand veranderde in Groningen uiteindelijk niet meer, maar in Amsterdam wel. Na een voorsprong voor ajax kwam N.E.C, alsnog op gelijke hoogte - er waren geen videowalls nodig om hiervan getuige te zijn - de GF gaven dit met hun gezang uitstekend door.

Na het laatste fluitsignaal kwam er een heerlijke ereronde, Filip Kostic (Essent Speler van het Jaar) en Yoëll van Nieff (grootste talent van de Jupiler League) werden gehuldigd en er werd afscheid genomen van clubarts Frank Baarveld en van Richairo Zivkovic. Zivkovic bedankte het publiek voor de steun 'ondanks de gevoelige transfer' en beloofde in de play-offs 200% te zullen geven om FC Groningen Europees voetbal te bezorgen - iets beters had hij niet kunnen zeggen!

Het zal nog lang nagenieten worden, van de zesde zege in de Eredivisie op rij (clubrecord!), maar de knop zal voor de ploeg ook weer snel om moeten. Woensdag en zaterdag wachten krakers tegen het in verval zijnde Vitesse - wij zien grote kansen op het doorstoten naar de finale van de play-offs!

De aanvoerdersband wisselde vanavond overigens drie maal van bezitter. Via Rasmus Lindgren (vervolgens gewisseld), Tjaronn Chery (gewisseld) en Nick van der Velden (gewisseld) eindigde de band om de arm van Eric Botteghin. Ooit eerder vertoond?

Feest bij de Noord Curve na afloop!

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Chery (81’ Adorjan), Lindgren (58’ De Leeuw), Van Nieff; Van der Velden (84’ Cijntje), Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Hiariej, Wijnaldum, Zeefuik.

Opstelling Heracles Almelo
Telgenkamp, Te Wierik, Schenkeveld (77’ Streutker), Rienstra, Davidson, Quansah (46’ Koenders), Bel Hassani, Cziommer, Rosheuvel (77’ Bruns), Uth, Linssen.
Rest bank: Pasveer, Kangaskolkka, Paljic, Navratil.

Scores: 16’ Zivkovic (Van der Velden) 1-0, 34’ Rosheuvel (rebound) 1-1; 69’ Van der Velden (Chery) 2-1, 72’ De Leeuw (Van der Velden) 3-1.

Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Hoksbergen, Lapar en Koekoek
Gele kaarten: geen

Fotoreportage FC Groningen - Heracles Almelo van Wouter Pauwels:

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - Heracles Almelo

3-1 Doelpunt Michael de Leeuw

2-1 Doelpunt Nick van der Velden

1-1 Doelpunt Mikhail Rosheuvel

1-0 Doelpunt Richairo Zivkovic

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Rasmus Lindgren na de wedstrijd