De Europese ambities van FC Groningen leken al in de 13e minuut voor een aardig deel in de ijskast gemanoeuvreerd te moeten worden. Een overtreding van Rasmus Lindgren werd door Pol van Boekel wel erg makkelijk als penaltyrijp geïnterpreteerd, maar de uitgelezen mogelijkheid voor de Arnhemmers om het zo gewenste uitdoelpunt te scoren was aan Christian Atsu niet besteed. De huurling van Chelsea, eerder in de Euroborg in de eerste helft van de competitiewedstrijd een plaag voor Lorenzo Burnet, moest zijn meerdere erkennen in Marco Bizot, die de strafschop uitstekend pareerde, en FC Groningen in de race hield.

De wedstrijd, die maar weinig hoogtepunten kende, leek vervolgens op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar het was Lorenzo Burnet die de pot in de 88e minuut in Gronings voordeel beslechtte.

De Euroborg explodeerde - wat een ontlading! Iedereen was zich ervan bewust hoe belangrijk het is om in een tweeluik van duels thuis de nul te houden en te winnen. Zaterdag kan FC Groningen vol goede moed naar de Gelredome afreizen; ongetwijfeld zullen er nog enkele bussen met groen-witte helden uitverkocht raken - voor de autocombi is al geruime tijd geen enkele kaart meer te bemachtigen. Het belooft een legendarische return te worden!

Lorenzo Burnet haalt uit voor het winnende doelpunt

Kort wedstrijdverslag:
Peter Bosz was tijdens het besloten trainingskamp, dat bespottelijk genoeg onmiddellijk na de wedstrijd van vanavond wordt voortgezet (zijn spelers worden pas zaterdag na de return vrijgelaten), tot de conclusie gekomen dat het niet nodig was om aanvoerder Kashia in de basis te posteren. Voor Piazon, toch niet de minste, was zelfs een weinig begeerde plek op de tribune gereserveerd. Tenslotte hoefde Vejinovic, tijdens de competitiewedstrijd in Groningen nog in de verdediging geposteerd en aldaar zeldzaam schutterend, zich in het hart van de defensie niet meer te laten zien.

Lorenzo Burnet was bovendien van Atsu, in de eerdere ontmoeting in de eerste helft zijn plaaggeest, verlost; de kleine Amsterdammer genoot hiervan en was in de wedstrijd van vanavond één van de opvallendste spelers.

Ook de beide centrale verdedigers, Johan Kappelhof en Eric Botteghin, konden ons bekoren, en ook beide controleurs, Rasmus Lindgren en Yoëll van Nieff, waren zeer nuttig, maar hoe verder we in het elftal naar voren gaan, hoe meer de prestatiecurve een dalende lijn inzet. FC Groningen slaagde er vanavond nl. door te veel balverlies te weinig in om langdurig in balbezit te zijn, en tot een acceptabele hoeveelheid aanvallen te komen. De ploeg leunde wel erg ver achterover (iets meer aanvallend lef had niet misstaan), in de hoop vanuit een snelle omschakeling al counterend te kunnen toeslaan. Richairo Zivkovic had het vanavond echter lastig, al kreeg hij kort na rust uit een doorgekopte bal van Nick van der Velden een geweldige mogelijkheid. Richairo's kopbal werd echter met een uitstekende reflex van Piet Velthuizen tot corner verwerkt.

Verder waren de hoogtepunten schaars. Vitesse was iets balvaster en sneller - de spelers van de gasten konden elkaar iets beter vinden. Tot dotten van kansen leidde dit echter niet. Marco Bizot moest een paar maal handelend optreden, en hij deed dit prima.

Kelvin Leerdam en Yoëll van Nieff zagen voor charges tegen resp. Filip Kostic en Ibarra donkergele kaarten, daar waar menig scheidsrechter subiet rood zou hebben getrokken. Een weinig verfijnde Afrikaanse tackle van Rasmus Lindgren op het beenwerk van Jan-Arie van der Heijden bleef zelfs onbestraft. Wie hieruit de conclusie trekt dat Van Boekel en zijn kompanen, de heren Goossens en Olde Olthof, de wedstrijd goed aanvoelden en een prima prestatie hebben geleverd - die vergist zich. Aanvankelijk was het de kalende grensrechter op Oost die schutterde door alles af te vlaggen wat hij maar kon, maar Van Boekel ging meer en meer mee in het abominabele arbitraire niveau. Handsballen en allerlei overtredingen aan de kant van Vitesse konden zomaar doorgaan - hieruit vloeide gelukkig geen bloed.

Hans Hateboer werd in de 59e vervangen en liep onmiddellijk de catacomben in. Dit duidt op een blessure, al was er niets aan Hans te zien. Wel moest hij in de eerste helft een keer verzorgd worden; mogelijk leidde dit uiteindelijk tot de wissel.

FC Groningen zal zaterdag zeer geconcentreerd voor de dag moeten komen, maar weet dat Vitesse maar liefst drie maal moet scoren als FC Groningen het doel een keer weet te treffen, en dit lijkt wel erg veel gevraagd van de meute van Peter Bosz. De finale van de play-offs gloort!

Bizot, Hateboer (59’ Wijnaldum), Botteghin, Kappelhof, Burnet, Chery, Lindgren, Van Nieff, Van der Velden (76’ De Leeuw), Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Kirm, Hiariej, Zeefuik.

Opstelling Vitesse
Velthuizen, Leerdam, Mori, Van der Heijden, Van Aanholt, Pröpper, Vejinovic, Atsu, Ibarra (73’ Traoré,), Havenaar, Labyad (89’ Achenteh)
Rest bank: Room, Van der Struijk, Djurdjevic, Qazaishvili, Kashia.

Score: 89’ Burnet (onderschepping) 1-0
Bijzonderheid: 13’ Bizot stopt strafschop Christian Atsu

Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Goossens, Olde Olthof en Van de Graaf