Aan alles komt een einde, en dat gold donderdagavond ook voor de knappe reeks van acht overwinningen op rij die FC Groningen voorafgaand aan de wedstrijd tegen AZ bij elkaar had gevoetbald. FC Groningen scoorde vanavond niet, maar hield de schade tegen een beter spelende tegenstander beperkt. De 0-0  uitslag die na afloop op de borden prijkte is een prima uitgangspositie voor de return van zondagmiddag, maar link is het resultaat ook.

AZ heeft zondag immers aan elk gelijkspel waarin gescoord wordt voldoende om zich te plaatsen voor de tweede voorronde van de Europa League (17 en 14 juli 2014). AZ heeft dit seizoen bovendien in Europees verband bewezen te weten hoe je uitwedstrijden dient aan te pakken. Kortom - zondag opnieuw werk aan de winkel voor FC Groningen!

Wat ons betreft wordt zondag echter voortgeborduurd op de werkelijk fantastische stemming die zich in het Alkmaarse uitvak heeft meester gemaakt. We keerden met toetende oren huiswaarts, zó oorverdovend waren de onophoudelijke aanmoedigingen richting de equipe van Erwin van de Looi. Om met Nick van der Velden te spreken: "Zondag vol erop klappen in de Euroborg." Op naar Europees voetbal voor de Trots van het Noorden!

En als Jordy Buijs, vanavond bij de wedstrijd aanwezig, daadwerkelijk eem gevoelsmens is - dan kan het toch niet anders of hij heeft zijn keuze vanavond in het voordeel van FC Groningen gemaakt. Wie zwicht er nou niet voor zo'n hartstochtelijk meelevende aanhang! 643 man, op een doordeweekse avond bij een duel dat om 20:45 uur begint. Grandioos!

FC Groningen begon donderdagavond slecht aan de wedstrijd, en leek overdonderd door de wellicht toch iets energieker dan verwachte opponent. Met name Lorenzo Burnet viel uit de toon, en leverde diverse ballen pardoes in, en werd bovendien herhaaldelijk overlopen. Gaandeweg het eerste bedrijf herpakte de FC zich, maar mocht wel van geluk spreken dat het in de eerste 20 minuten niet op achterstand was gekomen.

FC Groningen begon wel sterk aan het tweede bedrijf, en had de tegenstander aardig onder controle. Een dubbele wissel die Dick Advocaat in de 63e minuut doorvoerde, en waarmee FC Groningen lastig kon omgaan, deed de wedstrijd echter opnieuw kantelen; met name Aron Johansson is een aanvaller die niet zomaar aan banden wordt gelegd.

FC Groningen bleef met het nodige kunst- en vliegwerk overeind, mede dankzij Marco Bizot, Eric Botteghin (wel met wat voor hem ongebruikelijk balverlies begonnen aan de wedstrijd), Rasmus Lindgren en - wat ons betreft de uitblinker van het duel - Maikel Kieftenbeld. Nick van der Velden en Tjaronn Chery vielen iets minder op dan anders, maar deden wel hun stinkende best en waren zodoende opnieuw van veel waarde voor de ploeg. Het duo Filip Kostic - Richairo Zivkovic hebben we echter wel eens beter op dreef gezien.

Kevin Blom ontpopte zich gaandeweg het duel tot de irritatiebron zoals we hem kennen (strooide eenzijdig met kaarten, en dreef het uitvak tot waanzin, zoals bijna alleen hij dat kan), en de meegereisde aanhang kon ook het bloed van de vlaggenist die in de nabijheid van het uitvak schutterde wel drinken. Man man man wat zag deze knaap het vaak verkeerd.

Filip Kostic werd kort voopr tijd, met geel op zak, naar de kant gehaald - de Serviër solliciteerde naar rood en aangezien de staf hem ook graag zondag wil opstellen werd gekozen voor het kort voor tijd naar de kant halen van Kostic. Zeer begrijpelijk.

FC Groningen bleef vanavond al met al goed overeind tegen een goed spelend AZ, dat bovendien vrij lastig bespeelbaar is. Het was allemaal van tevoren al voorzien, maar het pakte ook zo uit, en dat we na 90 minuten op 0-0 staan - daar zullen de meesten vooraf voor getekend hebben. En de 643 supporters in het uitvak - een geweldige avond hebben ze gehad! Hier doen ze (we) het voor!

Op naar de ultieme ontknoping, zondag in een kolkende en hopelijk uitverkochte Groene Hel!

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden, Zivkovic (77' De Leeuw), Kostic (89' Van Nieff).
Rest bank: Van der Lei, Kirm, Hiariej, Wijnaldum, Zeefuik.

Opstelling AZ
Esteban, M. Johansson, Gouweleeuw, Viergever, Poulsen (63' Gorter), Henriksen, Ortiz (63' A. Johansson), Gudelj, Elm, Berghuis, Berg Gudmundsson.
Rest bank: Verhulst, Reijnen, Wuytens, Haye, Hoedt.

Scheidsrechter: Blom
Overige officials: Steegstra, Diks, Jansen, Makkelie en Janssen
Gele kaarten: 54' Kappelhof, 85' De Leeuw, 87' Kostic

Fotoreportage Az - FC Groningen van Wouter Pauwels:

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting AZ - FC Groningen