De meegereisde, 659-koppige aanhang van FC Groningen kan terugkijken op een geweldige dag in Aberdeen. Drie cafe's op het prachtige plein in de binnenstad waren overdag in handen van de Groningers die elkaar naar hartelust toezongen, en de mars naar het stadion was al even enerverend. Eén smetje op deze dag diende nog overwonnen te worden: de supporters moesten onacceptabel lang wachten om het stadion te kunnen betreden.

Dat lag niet aan de lokale autoriteiten, zoals de fans moesten geloven, maar aan het feit dat de uit Groningen overgekomen stewards slechts drie scanapparaten tot hun beschikking hadden om de (S)CC's te scannen. Toen het Groningse legioen eenmaal binnen in het Pittodrie Stadium was kon het feest worden voortgezet.

Het uitvak van het Pittodrie Stadium (foto: BBC)

Het duurde niet lang of het internetsignaal was van de aardbodem verdwenen, en daarom konden we tijdens de wedstrijd niets van ons laten horen. We waren getuige van een wedstrijd die niet goed was, wel onderhoudend en bij vlagen irritatieopwekkend door het thuisfluitende gedrag van de Portugese scheidsrechter, die met name de gasten rijkelijk van gele kaarten voorzag en ook verder voor elk wissewasje floot - mits 'begaan' door een speler van FC Groningen.

Gevolgen voor het scoreverloop had het hemeltergend slechte en ronduit marchanderende optreden van de scheids en zijn prutsende assistenten gelukkig niet - het duel eindigde zoals het begon, in 0-0. Aberdeen wekte op ons geen grootse indruk, maar ook FC Gronignen speelde bepaald nog niet in de vorm van het slot van de tweede seizoenshelft van de vorige jaargang, anders had het de enthousiaste maar technisch en tactisch povere Schotten vanavond al aan gort gespeeld. De FC legde in de eerste helft een te laag tempo aan de dag; na rust werd in de beginfase beter.

Het uitvak van het Pittodrie Stadium (foto: Scott McKenzie)

Centraal achterin (Eric Botteghin en Johan Kappelhof) en op het controlerende middenveld (Rasmus Lindgren en Maikel Kieftenbeld) stond het goed bij FC Groningen, maar de voorste linie miste het flitsende en doortastende aanvalsspel. Lorenzo Burnet speelde geen beste pot en zal aan Martijn van der Laan, vandaag door een liesblessure niet bij de selectie, een geduchte concurrent gaan hebben. In de vorm van vanavond zal Burnet snel de twijfelachtige smaak van de bank proeven.

FC Groningen heeft na het doelpuntloze gelijke spel alle troeven in handen om volgende week donderdagavond in onze eigen Euroborg door te stoten naar de derde voorronde van de Europa League. Hiervoor zal a.s. vrijdagmiddag om 13:00 uur overigens al geloot worden - de winnaar van de tweeluik tussen FC Groningen en Aberdeen staat dan nog niet eens vast.

Reportages RTV Noord:

Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden (82' Islamovic), Hoesen (65' Antonia), Kostic.
Rest bank: Van der Vlag, Magnasco, Hiariej, Van Nieff, De Leeuw.

Opstelling Aberdeen FC
Langfield, Logan, Anderson, Reynolds, Flood, Hayes, Robson, Pawlett (89' Low), Jack, Rooney (76' Goodwillie), McGinn.
Rest bank: Brown, Considine, Taylor, Smith, Wright.

Scheidsrechter: Hugo Miguel
Overige officials: Ricardo Santos, Antonio Godinho, Bruno Esteves
Gele kaarten: 58' Van der Velden, 60' Kieftenbeld, 63' Hateboer, 84' Hayes, 92' Lindgren

Het plein van Aberdeen ziet groen-wit