De fraaie boodschap van de Groningen Fanatics vooraf was helaas aan dovemansoren gericht. Een net als vorig seizoen te afwachtend en behoudend spelend FC Groningen, dat geen moment de echte wil om te winnen uitstraalde, is vanmiddag in Leeuwarden tegen een fiks en blamerend pak slaag aangelopen. Vorig seizoen was de eindstand na 90 minuten 4-1, en de Trots van het Noorden mocht de handen vandaag dichtknijpen dat de nederlaag niet groter werd dan 3-0. Cambuur was feller en ging er wél voor, en in de Eredivisie is dat meestal voldoende voor drie punten, zo ook vandaag.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting SC Cambuur - FC Groningen
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Henk de Jong na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Tjaronn Chery na de wedstrijd
Interview met Leonard Nienhuis na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Henk de Jong vóór de wedstrijd

Na een 0-0 ruststand ging de equipe van Erwin van de Looi na de hervatting kopje onder. Rasmus Lindgren ontving van arbiter Björn Kuipers twee dubieuze gele kaarten en moest vanaf de 62e minuut vanaf de kant toekijken; de Zweed mist volgende week de uitwedstrijd in Utrecht.

Jarchinio Antonia had er eveneens maar zo af kunnen vliegen, maar had het geluk dat een overtreding niet hem maar Tom Hiariej op een gele kaart kwam te staan. Antonia kreeg kort daarna nl. wel een gele kaart - gelukkig niet zijn tweede maar zijn eerste.

Veel aanknopingspunten zal de staf niet kunnen vinden bij het terugzien van de onacceptabele vertoning van de Groningers, die er nooit vol voor wilden of konden gaan. In de Euroborg lukt het dit seizoen nog wel (twee wedstrijden, twee zeges), maar buitenshuis geeft de Groningse vechtmachine de beide laatste malen niet thuis. Dit zal anders moeten om niet heel snel in de grauwe middenmoot te belanden.

De vraag is hoe groot het vertrouwen in Dino Islamovic is. Danny Hoesen speelde - net als de beide anderen uit de voorste linie, Jarchinio Antonia en vooral Nick van der Velden - een kleurloze wedstrijd, maar mocht de volle 90 minuten blijven staan, terwijl Islamovic slechts een warmloopbeurt werd gegund.

In de aanvangsfase zag het er allemaal nog niet zo slecht uit. Cambuur had wat meer initiatief en was wat feller, maar de FC beet goed van zich af. De Groningers probeerden de score met een paar snelle uitbraken te openen, en organisatorisch stond het vrij goed, met name centraal achterin. Het tempo was echter veelal te laag, en voorin creëerde FC Groningen weinig tot niets, mede door een slechte opbouw. Slechts Tjaronn Chery liet af en toe leuke acties zien.

Michael de Leeuw loste de kleurloze Nick van der Velden in de rust af, maar het tweede bedrijf was ronduit onthutsend aan de kant van de bezoekers. Na de 1-0 van Albert Rusnák, in de 52e minuut, kon de FC de knop in de hoofden niet omdraaien, waardoor de score verder opliep in Liwwadders voordeel. Het passieve spel van FC Groningen deed in het restant van het duel pijn aan de ogen, en met 3-0 kwam het elftal van Van de Looi nog goed weg.

In Utrecht zal de echte wil om te winnen getoond moeten worden, anders loopt ook deze wedstrijd op een zeperd uit, en de enkele honderden supporters van FC Groningen die de ploeg achterna zullen reizen verdienen beter.

Verliezen kan. Maar niet op deze manier. En zeker niet in een noordelijke derby, met of zonder uitpubliek.

Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Lindgren, Chery, Kieftenbeld; Antonia, Hoesen, Van der Velden (46’ De Leeuw).
Rest bank: Van der Vlag, Islamovic, Hagenauw, Saban, Hateboer, Baas.

Opstelling SC Cambuur
Nienhuis; Pereira, Reijnen, Bijker, Andriuskevicius; Bakker, Rusnak (67’ Narsingh), El Makrini; Ogbeche, Barto (84’ Meleg), De Ridder (75’ Van de Streek).
Rest bank: Zeinstra, Dijkstra, Schet, MacIntosh.

Scores: 52’ Rusnak 1-0, 74’ Ogbeche (Reijnen) 2-0, 80’ Van de Streek (El Makrini) 3-0.

Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra, Gerrets
Rode kaart (2x geel): 57’ en 62’ Lindgren
Gele kaarten: 56’ Hiariej en Kieftenbeld, 57’ Antonia (en 78' Andriuskevicius, red.)

Fotoreportage SC Cambuur - FC Groningen tot aanvang wedstrijd van Wouter Pauwels:

Fotoreportage SC Cambuur - FC Groningen vanaf aanvang wedstrijd van Wouter Pauwels: