De selectie van FC Groningen wekte op zaterdag bij de afsluitende training nog een felle en gedreven indruk, maar bij aankomst, vandaag in Utrecht, waren deze door supporters van FC Groningen zo gewenste eigenschappen bij de spelers als sneeuw voor de zon verdwenen. FC Groningen sjokte vanmiddag gedurende 70 minuten ongeïnspireerd, dan wel vorm- en zelfvertrouwenloos, over het veld, en verliet de Galgenwaard logischerwijs en verdiend met nul punten.

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting FC Utrecht - FC Groningen
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Rob Alflen na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Danny Hoesen na de wedstrijd
Interview met Robbin Ruiter na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Rob Alflen vóór de wedstrijd

Pas toen Tjaronn Chery bij een 1-0 achterstand een strafschop miste (het was de vierde van de laatste zeven penalty's die Utrecht-goalie Robbin Ruiter uit het doel ranselde) leek het besef door te dringen dat er tegen het verre van imponerende FC Utrecht wel degelijk wat te halen was. De overtuiging ontbrak echter om met een paar splijtende en snelle aanvallen de linies van FC Utrecht te slechten. De 1-0, door invaller Ruud Boymans in de 61e minuut gescoord (er was dom balverlies van de nog altijd zwaar uit vorm zijnde Nick van der Velden aan vooraf gegaan), bleek uiteindelijk voldoende voor de verdiende overwinning van de thuisploeg, die zag dat FC Groningen niet tot noemenswaardige schoten op doel, laat staan fraai uitgespeelde kansen, was gekomen.

Na twee nederlagen op rij is de glans van de overwinning op ajax volledig verdwenen, en Erwin van de Looi zal moeten oppassen. De behoudende en angstige strijdwijze, die met name in uitwedstrijden tentoon wordt gespreid en buitenshuis voor de derde maal op rij nul punten opleverde, zal niet lang meer gepruimd worden door het thuispubliek, dat gewoon bloed, zweet en tranen wil zien, en passie en strijd, en bij voorkeur geen elftal met twee controleurs tegen vermeende laagvliegers. Zondag is Rasmus Lindgren weer inzetbaar, maar het uit tegen met alle respect Barendrecht en thuis tegen Willem II opstellen van én Kieftenbeld én Lindgren lijkt een belediging voor de doelstelling, die er simpelweg op neer komt het publiek te vermaken.

Ook het wisselbeleid van vanmiddag roept diverse vraagtekens op. Het bij een 1-0 achterstand naar de kant halen van Nick van der Velden voor Henk Bos, die ruim een jaar niet op niveau heeft gespeeld, was al onbegrijpelijk, in de wetenschap dat Dino Islamovic ook bij de bankzitters zat. Niets ten nadele van Henkie, die overigens prima inviel. Diezelfde Islamovic viel later wel in, maar dan voor een andere aanvallend ingestelde speler (Michael de Leeuw), en waarom Hans Hateboer in de 85e minuut voor Tom Hiariej werd ingebracht is ons al helemaal een groot raadsel. Hateboer ging nog even een soort van breekijzerrol voorin vervullen, maar waarom wordt dan aanvaller Arjen Hagenauw meegenomen?

Edit: Erwin van de Looi gaf na afloop voor de camera's van FOX Sports aan dat Michael de Leeuw zelf had aangegeven vanwege kramp niet verder te kunnen spelen.

Woensdag wacht in Barendrecht de bekerconfrontatie met de gelijknamige Topklasser, en er zal dan echt meer pit in het elftal moeten zitten, anders zit het bekeravontuur er na één rondje alweer op, en dan zullen de rapen echt gaar zijn in Groningen.

Wie de wedstrijd van vanmiddag heeft gezien, die zal zijn geschrokken van het trage tempo en naar achteren gerichte spel dat de ploeg van Erwin van de Looi 70 minuten lang kenmerkte. De ploeg begint zich op deze manier van het publiek te vervreemden. Laten we hopen dat de wil om te winnen snel terug is, anders gaat dit seizoen onherroepelijk als een nachtkaars uit. Supporters en ook sponsoren willen meer zien dan wat ze momenteel voorgeschoteld krijgen, de in de transfer window niet gehaalde versterkingen en de huidige blessures ten spijt.

Waar is het FC Groningen gebleven dat de wil aan de tegenstander wil opleggen, met een gedrevenheid die je eigenlijk als vanzelfsprekend mag verwachten? Vechten, heren! Speel om te winnen, niet om niet te verliezen! Ook in deze krappe selectie zit nl. voldoende kwaliteit om uit van ploegen als ADO Den Haag, SC Cambuur en FC Utrecht te kunnen winnen. Maar dan moet je dat ook willen, en durven.

Padt; Hiariej (85' Hateboer), Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Chery, Kieftenbeld, De Leeuw (76' Islamovic); Van der Velden (66' Bos), Hoesen, Antonia.
Rest bank: Van der Vlag, Hagenauw, Saban, Baas.

Opstelling FC Utrecht
Ruiter, Van der Maarel (83' Cortie), Leeuwin (73' Heerings), Markiet, Kum, Kali, Janssen, Ayoub, Peterson (55' Boymans), Barazite, Oar.
Rest bank: Verhoeven, Diemers, Quesada, Rubin.

Scores: 61' Boymans (Oar) 1-0
Bijzonderheid: 69' Ruiter stopt strafschop van Chery

Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Jansen, Geutjes, Van den Kerkhof