Het roemruchte Rot-Weiß Erfurt, dat FC Groningen in 1991 middels twee 1-0 overwinningen uit de UEFA Cup knikkerde, is de opponent van 23 jaar geleden nog niet vergeten. De club, de huidige nummer zeven van de 3. Liga, neemt over enige tijd zijn intrek in een nieuwe arena. Het huidige onderkomen, het Steigerwaldstadion, zal in zijn huidige vorm onder de sloophamer belanden, maar voordat het zover is werd er vanavond een afscheidswedstrijd gespeeld. De Duitsers hadden FC Groningen hiervoor uitgenodigd, en de Trots van het Noorden heeft de uitnodiging geaccepteerd. FC Groningen is dinsdag na de training met een selectie van 20 spelers naar de voormalige DDR vertrokken, en komt donderdag terug.

RWE schreef op de clubsite: "Schon gegen 18.40 Uhr beginnt im ViP-Zelt die Einstimmung unserer Ehrengäste durch Rolf Töpperwien" - dezelfde Töpperwien die we nog kennen van het commentaar van de wedstrijd uit 1991, video zie hieronder!

Formidabele video van de Erfordia Ultras rond Rot-Weiß Erfurt - FC Groningen

Fotoreportage Rot-Weiß Erfurt - FC Groningen van Albert Uilenberg:

Scoreverloop:
58' 0-1 Jarchinio Antonia

62' 1-1 Christian Falk

Opstelling FC Groningen:
Van der Vlag; Bijl, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Bos (53' Antonia), Lindgren, Kieftenbeld (aanvoerder), Chery; Hoesen (63' Islamovic), Van der Velden

Bank: Padt, Payne, Baas, Saban, Denkovski, Hagenauw, Antonia, Islamovic

Afgaande op deze door FC Groningen gecommuniceerde opstelling speelde de trots van het Noorden in een 442-'kom'-concept, met twee spitsen (Danny Hoesen en Nick van der Velden), en Henk Bos en Tjaronn Chery op het middenveld op de flanken. Hoesen werd in de tweede helft vervangen door Dino Islamovic, en Henk Bos door Jarchinio Antonia. Eerste doelman Sergio Padt was vervangen door de 36-jarige Peter van der Vlag, die de gehele wedstrijd speelde en in de slotfase met een prima redding een nederlaag voor zijn ploeg voorkwam.

Opstelling Rot-Weiß Erfurt:
Klewin, Eichmeier, Kleineheismann, Bukva, Falk, Moehwald, Odak, Menz, Kadric, Baumgarten, Gohouri
Bank: Kornetzky, Wiegel, Aydin, Tyrala, Packheiser, Weis, Büchel, Czichos

Eerder vandaag schreven we al het volgende:

Selectie FC Groningen voor duel tegen RW Erfurt:
Eerste elftal (13):
Sergio Padt, Peter van der Vlag, Eric Botteghin, Johan Kappelhof, Yoëll van Nieff, Rasmus Lindgren, Tjaronn Chery, Maikel Kieftenbeld, Henk Bos, Jarchinio Antonia, Danny Hoesen, Nick van der Velden, Dino Islamovic

Jong FC Groningen (6):
Jeroen Gies, Arjen Hagenauw, Burak Saban, Glenn Bijl, Desevio Payne, Hristijan Denkovski

FC Groningen A1 (1):
Roland Baas (op de clubsite van FC Groningen overigens overgeheveld naar de B-kern; dit is echter nog niet als zodanig naar buiten gebracht)

Niet aanwezig bij de selectie zijn de geblesseerden, Tom Hiariej, Lorenzo Burnet, Mimoun Mahi, Martijn van der Laan, Hilal Ben Moussa en Nick Bakker. Hans Hateboer verblijft momenteel bij het Nederlands Beloften Elftal en gaat eveneens niet mee naar Duitsland; Michael de Leeuw is hersteld van zijn griep, maar zal in Groningen extra trainingen blijven volgen. De boventallige Género Zeefuik tenslotte blijft ook in Groningen.

Rot-Weiß Erfurt heeft de afgelopen maanden in de voorbereiding op de organisatie rond de wedstrijd contact gehad met teammanager Bas Roorda, die namens FC Groningen de gesprekken voerde en in 1991 op het wedstrijdformulier stond.

Diezelfde Bas Roorda was op 18 september 1991 en 2 oktober 1991 nl. de reservekeeper van FC Groningen, in beide ontmoetingen met Rot-Weiß Erfurt. Het doel werd beide malen verdedigd door Patrick Lodewijks.

Bij de return op 2 oktober 1991 werd het Steigerwaldstadion bevolkt door 4.000 toeschouwers. Wij nemen aan dat er vanavond beduidend meer fans op het allerlaatste Steigerwaldstadion-duel zullen afkomen! De capaciteit van het in 1931 gebouwde stadion, dat toen nog de naam Mitteldeutsche Kampfbahn droeg, is tegenwoordig 20.000: 4.000 overdekte zitplaatsen, 2.000 onoverdekte zitplaatsen en 14.000 staanplaatsen. Het toeschouwerrecord stamt overigens uit de jaren 50, toen maar liefst 47.390 fans afkwamen op de ontmoeting tussen Turbine Erfurt - Chemie Leipzig.