Afgaande op de verrichtingen van de spelers, afgelopen week op het trainingsveld, was optimisme in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Excelsior gerechtvaardigd, maar het pakte allemaal anders uit. FC Groningen begon met veel inzet, beleving en beweging aan het duel tegen de laagvlieger uit Rotterdam, maar een knullig eigen doelpunt van Maikel Kieftenbeld, al in de 16e minuut geproduceerd, deed het toch al broze zelfvertrouwen geen goed, en hielp de opponent in een zetel.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - Excelsior

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met Marinus Dijkhuizen na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Nick van der Velden na de wedstrijd

Interview met Dick Lukkien in de rust

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met Marinus Dijkhuizen vóór de wedstrijd

Vlak daarvoor had de vanmiddag opnieuw teleurstellend presterende Nick van der Velden de score al moeten openen, maar oog in oog met Gino Coutinho, een keeper van bedenkelijk niveau, schoot hij slecht in. Afspelen op de nog vrijer staande Michael de Leeuw was een betere optie geweest.

Gaandeweg het eerste bedrijf zakte het tempo, en omdat de aanvoer over de flanken in het 4222 systeem onder de maat was (Yoëll van Nieff kon onvoldoende opkomen en de voorzetten van de beter opkomende Hans Hateboer waren te onnauwkeurig) gebeurde er te weinig in het strafschopgebied van Excelsior, al had Tjaronn Chery na een half uur spelen eigenlijk moeten scoren toen hij door Maikel Kieftenbeld vrij voor Coutinho was gezet. Het was één van de weinige goede mogelijkheden die FC Groningen zich vanmiddag wist te creëren. Door het propvolle centrum was het lastig om tot goed combineren te komen, ook al omdat de Groningers grossierden in balverlies. Verder dan de door Eric Botteghin vlak vóór rust gescoorde gelijkmaker kwam de Trots van het Noorden niet. Hij was er als de kippen bij om in de rebound te scoren, nadat Coutinho de bal bij een schot van De Leeuw blunderend had losgelaten.

Na 45 minuten (en ook na 94 minuten) was onze conclusie dat het systeem met twee spitsen navolging verdient, maar dan bij voorkeur met een ruit daarachter, in plaats van twee linies met twee in het centrum spelende middenvelders. De aanvoer over de vleugels is dan meer gewaarborgd, maar dit zou betekenen dat er één van de twee controleurs opgeofferd zou moeten worden. Iets wat we de huidige trainersstaf niet snel zien doen.

FC Groningen begon aardig aan het tweede bedrijf tegen het armoedige Excelsior, dat zich beperkte tot het op de counter loeren. De Groningers leden echter te vaak balverlies en legden een te laag tempo aan de dag.

Pas bij het inbrengen van Mimoun Mahi kwam er weer wat leven in de brouwerij, maar toen waren er al 74 minuten gespeeld. Dat Nick van der Velden pas vijf minuten later uit zijn lijden werd verlost was opmerkelijk. De routinier is geen schim meer van de sterkhouder van vorig seizoen, en haalde zich in de tweede helft de woede van de fans op de hals door een bal arrogant hoog te houden. Iets waar werkelijk niemand op zit te wachten, en het getuigt bovendien van minachting van supporters die hier sowieso al niet van houden en dit werkelijk nooit zullen accepteren van een zwaar onder de maat acterende speler. Het sierde Van der Velden dat hij na afloop van de wedstrijd de discussie met de fans aanging.

Slechts de laatste tien minuten, toen FC Groningen wat opportunistischer ging spelen en zag dat de verdediging van Excelsior moeite had met hoge ballen, waren het aankijken waard. Dit geschiedde na een fase waarin het spel van FC Groningen zich van kwaad tot erger ontwikkelde, en er werkelijk geen fatsoenlijke aanval meer tot stand kwam. De opbouw kwam niet uit de verf. Er viel vanaf de 80e minuut eindelijk weer wat te beleven, maar de winnende goal viel uiteindelijk niet meer. Het thuisdebuut van Mimoun Mahi smaakt overigens naar meer. De nieuwe aanwinst viel uitstekend in, heeft overzicht en dreiging in zijn spel en de jonge speler oogt fysiek beresterk. Vanmiddag was hij één van de schaarse lichtpuntjes. Zijn vernietigende schot in de 81e minuut had bijna de volle buit betekend - het was Mahi gegund.

De wedstrijd eindigde in een teleurstellende 1-1, het eerste punt dat Excelsior in ruim 30 jaar in Groningen wist te pakken. De FC is na negen speelrondes op een 11e plaats terug te vinden. Zaterdag wacht de confrontatie met AZ, dat net als FC Groningen 13 punten heeft vergaard, maar een iets beter doelsaldo heeft. Eén ding is zeker: een teruggang naar het eerdere 433-concept, met een eenzame Danny Hoesen, is geen optie. Achter de beide spitsen zijn echter broodnodig automatismen noodzakelijk, om tot acceptabel vermaak en spektakel voor het vijandelijke doel te kunnen komen. Werk aan de winkel! Achteraf beschouwd had de selectie zich na de wedstrijd tegen Erfurt beter vijf dagen op het nieuwe systeem kunnen focussen in plaats van vrij kunnen krijgen...

Goede stemming voorafgaande aan de wedstrijd

Opkomst van de spelers

Padt; Hateboer, Botteghin, Hiariej, Van Nieff; Van der Velden (79’ Islamovic), Lindgren (63’ Antonia), Kieftenbeld, Chery; De Leeuw, Hoesen (74’ Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Saban, Baas, Bijl.

Opstelling Excelsior
Coutinho, Karami, Fischer, Van Diermen, Kuipers, Bruins (76’ Varela), Kruys, Auassar, Botaka, Van Weert (83’ Vermeulen), Stans.
Rest bank: Damen, Mattheij, Gouriye, Bovenberg, Maletic.

Scores: 16’ Kieftenbeld (eigen doel) 0-1, 43’ Botteghin (rebound) 1-1

Scheidsrechter: Braamhaar
Overige officials: Brink, Strijker en Dieperink
Gele kaarten: 42’ Bruins, 79’ Auassar