Vooraf tekende menigeen in het Groningse wellicht voor een punt, maar na het zien van de wedstrijd zal niemand die de bezoekende club een warm hart toedraagt bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Pol van Boekel blij zijn geweest dat er een 2-2 eindstand op de borden stond. FC Groningen begon goed aan de wedstrijd, en nam verdiend een 1-0 voorsprong door een prachtige, snoeiharde kopbal van de overigens belabberd gedekte Michael de Leeuw.

Aan het verslag hebben we twee fotoreportages toegevoegd!

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting AZ - FC Groningen

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd

Interview met John van den Brom na de wedstrijd

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd

Interview met Danny Hoesen na de wedstrijd

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd

Interview met John van den Brom vóór de wedstrijd

Er waren toen pas tien minuten gespeeld. De FC liet zich in het tweede deel van de eerste helft iets te ver terugzakken, maar na de thee leek Danny Hoesen de volle buit voor de Groningers binnen te schieten met zijn doelpunt in de 52e minuut, zijn eerste competitietreffer in dienst van de Trots van het Noorden. Het doelpunt was hem enorm gegund. De aanvaller werkte keihard in dienst van de ploeg, en we hopen dat het doelpunt voor hem bevrijdend kan werken.

FC Groningen liet meerdere prima kansen om de wedstrijd in het slot te gooien onbenut, en moest dit uiteindelijk duur bekopen. Eerst zorgde Mikhail Rosheuvel in de 59e minuut voor de 1-2. Nemanja Gudelj schoot een strafschop tegen de paal (Eric Botteghin had de bal wat ongelukkig tegen zijn hand gekregen), waarna Rosheuvel net even wat sneller en alerter kwam inlopen dan de defensie van FC Groningen. In de 83e minuut scoorde Nemanja Gudelj de 2-2, uit een direct ingeschoten vrije schop. De bal vloog relatief prachtig in het doel, maar waarom Van Boekel AZ een vrije trap toekende is ons volslagen onduidelijk. Er leek weinig tot helemaal niets aan de hand.

FC Groningen kan moed putten uit het optreden van vanavond. Natuurlijk, om met Maikel Kieftenbeld te spreken: "Het ging allemaal nog lang niet goed vanavond", maar het systeem op het middenveld met het koppel Maikel Kieftenbeld-Tom Hiariej functioneerde beter dan het duo Kieftenbeld-Lindgren vanwege de veel grotere drang naar voren, en bovendien kwamen beide flanken beter uit de verf, zonder dat dit teveel ten koste ging van de in de as van het veld liggende kracht van Tjaronn Chery. Wellicht de belangrijkste opsteker van vanavond: de spelers knokten ook zichtbaar voor wat ze waard waren, streden voor elke bal en oogden als een hecht collectief. De spelers gingen voor elkaar door het vuur en dat is wel eens anders geweest.

Volgende week woensdag staat in Emmeloord Flevo Boys-uit op het programma, en zondag wacht de confrontatie met NAC Breda, in de eigen Groene Hel - na het optreden van vanavond wedstrijden om naar uit te zien!

Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia, Hiariej, Kieftenbeld, Chery; De Leeuw, Hoesen (74' Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Baas, Bijl, Lindgren, Islamovic, Hagenauw.

Opstelling AZ
Rochet; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Gudelj, Elm (74' Haps), Ortiz; Rosheuvel (60' Hupperts), Mühren, Haye (60' Souza).
Rest bank: De Winter, Wuytens, Luckassen, Gyasi.

Score: 10' De Leeuw (Chery) 0-1; 52' Hoesen (Antonia) 0-2, 59' Rosheuvel (rebound) 1-2, 83' Gudelj (vrije trap) 2-2.
Bijzonderheid: 59' Padt stopt strafschop van Gudelj

Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Van Dongen, Goossens, Berben
Gele kaarten: 57' Johansson (schwalbe), 58' Botteghin (hands)