FC Groningen heeft vanmiddag drie zeer belangrijke punten behaald tegen NAC Breda, waardoor de Trots van het Noorden is doorgestoten naar de gedeelde vijfde plaats, maar het publiek werd vanmiddag zeker niet verwend met sprankelend, offensief voetbal. Het enige en dus beslissende doelpunt werd al in de tweede minuut gemaakt door Tjaronn Chery; de assist was van Tom Hiariej. Bij het doelpunt was Jelle ten Rouwelaar als een beginneling aan het spartelen, maar het mocht de pret niet drukken.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting FC Groningen - NAC Breda
1-0 doelpunt Tjaronn Chery
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Eric Hellemons na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Tjaronn Chery na de wedstrijd
Interview met Jelle ten Rouwelaar na de wedstrijd
Interview met Erik Falkenburg na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Eric Hellemons vóór de wedstrijd

Fotoreportage FC Groningen - NAC Breda van Wouter Pauwels:

Het vroege doelpunt zou als koren op de Groningse molen hebben moeten werken, aangezien de Brabanders met defensieve bedoelingen naar het hoge noorden waren afgereisd en voor één punt zouden hebben getekend. Door de vroege achterstand zou de ploeg van trainer Eric Hellemons uit de schulp moeten kruipen, met de nodige ruimte voor FC Groningen tot gevolg. Daar lag echter het probleem - de thuisploeg was niet in staat met creativiteit door de linies van NAC te snijden. Aanvankelijk was het vooral de eindpass die haperde, maar gaandeweg het duel kwam er amper nog een fatsoenlijke aanval tot stand. In de eerste minuten van het eerste bedrijf liet FC Groningen nog wel dreiging naar voren zien, maar de goede bedoelingen verzandden meer en meer; er werd bovendien teveel balverlies geleden.

Het duurde tot de 86e minuut voordat er weer van heus spektakel sprake was. Een vrije trap van de vanmiddag prima ingevallen Mimoun Mahi teisterde de paal, waarna Michael de Leeuw de bal in de rebound net niet meer in het doel kon schieten.

In het grote gedeelte tussen beide momenten legde FC Groningen een uitstekende inzet aan de dag, maar de samenhang ontbrak. Hoe meer de wedstrijd vorderde, hoe besluitelozer en angstiger de equipe van Erwin van de Looi oogde, en het was aan een aantal prima reddingen van de vandaag zeker en soeverein keepende Sergio Padt te danken dat de drie punten vanmiddag in Groningen bleven. Met name zijn safe in de 79e minuut op een schot van Erik Falkenburg was formidabel.

Vermeldenswaardig is nog het relatief grote aantal schoten van de wederom zeer ijverige Tjaronn Chery en het goede optreden van de gehele defensie en van Tom Hiariej, maar het basisdebuut van Dino Islamovic viel toch wat tegen. Hij liet niet zien een betere spits dan Danny Hoesen te zijn, maar gezegd moet ook worden dat de aanvoer naar voren toe te wensen overliet. FC Groningen oogt nog bepaald geen geoliede machine in het nieuwe 442-systeem, maar eigenlijk is daar ook een langere voorbereidingstijd voor nodig. De systeemwijziging is nu lopende het seizoen doorgevoerd; het inslijpen van automatismen zal (veel) meer tijd kosten. De vraag is of die tijd er is. Achtereenvolgens staan PEC, PSV, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse voor de deur -  ploegen die wel eens doortastender zouden kunnen optreden dan NAC vanmiddag. Het gewenningsproces kan wel een versnelling gebruiken - meer spektakel in de Euroborg is dringend gewenst!

Tot slot een speciaal woord van dank aan Dirk van Nieuwpoort, die al sinds 1980 de muziek van FC Groningen verzorgt; ook het jaar vanaf wanneer stadionspeaker Jan Wildeman aan de club is verbonden. Op ons verzoek draaide hij vanmiddag de Oosterpark-klassieker Van Veendam Noar Olle Pekel van het illustere duo Johan en Henk van der Sluis. Formidabel. Dirk, bedankt! Voor de liefhebbers:

PS
Beste KNVB, die grensrechter op Oost, die lukraak leek te vlaggen, niet gehinderd door enige kennis aangaande de voetbalregels... Dat kán toch niet? Of was de beste man in kennelijke staat? Hilarisch ;-)

Padt, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff, Antonia (64’ Mahi), Hiariej, Kieftenbeld, Chery, De Leeuw, Islamovic (81’ Hagenauw).
Rest bank: Van der Vlag, Lindgren, Denkovski, Baas, Bijl.

Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, De Roover (87’ Ssewankambo), Van Bezooijen, Amieux, De Kamps (73’ Boateng), Sarpong, Matic, Tighadouini, Falkenburg, Seuntjens, Van der Weg.
Rest bank: Babos, Damcevski, Suk, Swerts, Robinson.

Score: 2’ Chery (Hiariej) 1-0

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Simons, Hoekstra en Blank
Gele kaarten: 46’ Antonia, 77’ Amieux, 79’ Tighadouini, 85’ Van Bezooijen, 93’ Van der Weg