Supporters van FC Groningen zullen zich nog wel eens twee keer bedenken voordat ze opnieuw in de auto stappen om hun elftal achterna te reizen. Hautaine, door vooroordelen en treiterzucht gedreven autoriteiten en veiligheidsgoeroes hadden vooraf middels een ingenieus plan haarfijn bedacht hoe ze vele supporters doelbewust te laat in het uitvak lieten arriveren. Er kon pas veel te laat ergens langs de snelweg worden omgewisseld, er moest met een gigantische omweg naar het stadion van PEC worden gereden en de ontvangst in het stadion tenslotte was hemeltergend langzaam.

Velen zullen de 1-0 van de thuisploeg, die in de vijfde minuut tot stand kwam nadat Yoëll van Nieff een vrije trap had veroorzaakt, dan ook niet hebben meegekregen.

Beeldmateriaal FOX Sports:

Samenvatting PEC Zwolle - FC Groningen
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Ron Jans na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Tomáš Necid na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Ron Jans vóór de wedstrijd

Persconferentie na afloop van PEC Zwolle - FC Groningen:

De vroege achterstand was een logisch gevolg van de manier waarop FC Groningen op het voor de gasten onwennige kunstgras aan de wedstrijd begon. Gelukkig bleef in die fase de 2-0 uit.

Gaandeweg de eerste helft was er een fase van een minuut of 15 waarin FC Groningen PEC Zwolle wist terug te dringen, maar het slot van het eerste bedrijf was weer voor de thuisploeg, die ook de volledige tweede helft domineerde, en de score in de 58e minuut uitbouwde. Ook dit doelpunt viel uit een vrije trap, toegekend na opnieuw een niet al te slimme overtreding van Yoëll van Nieff, die in Jody Lukoki zijn meerdere moest erkennen. Dit kunnen we onze gelegenheidslinksback overigens niet aanrekenen - hij speelt noodgedwongen al maanden op een andere positie dan de zijne. Het wachten is op het herstel van Lorenzo Burnet en Martijn van der Laan

Het spel van FC Groningen was onsamenhangend en liet te wensen over, en dat gold ook voor het wisselbeleid van Erwin van de Looi. Mimoun Mahi werd pas in de 65e minuut in de ploeg gebracht, en ook nog eens voor een aanvaller, Danny Hoesen, daar waar het toen al naar de kant halen van de vanavond zeer slecht en vertragend acterende Maikel Kieftenbeld meer voor de hand had gelegen. Hoesen speelde verre van goed, maar wie bij een 2-0 achterstand iets wil forceren laat zijn aanvallers staan. Als Hoesen vanwege opnieuw opspelende enkelklachten niet verder kón spelen, dan begrijpen we de wissel natuurlijk wel.

PEC speelde vanaf de 78e minuut met tien man nadat Tomáš Necid met rood was weggestuurd, maar ook met een numerieke minderheid had de ploeg van Ron Jans geen enkele moeite met de bezoekers. De beide laatste wissels, Dino Islamovic en Arjen Hagenauw, werden pas in de 80e resp. 87e minuut in de ploeg gebracht, hetgeen veel zegt over het vertrouwen dat de staf in beide spitsen heeft.

Al met al creëerde FC Groningen vanavond te weinig (de weinige kansen werden door de keeper van PEC gepareerd), en speelde het in het 442-systeem niet goed. Nadat Danny Hoesen naar de kant ging werd Michael de Leeuw de enige diepe aanvaller in een 433-concept, en ook dit functioneerde niet naar behoren. Wat ons betreft was het van de kant van de Trots van het Noorden een ondermaats optreden dat weinig hoop en aanknopingspunten biedt voor de komende zware reeks, waarin achtereenvolgens PSV, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse de tegenstanders zijn.

De ploeg werd door de 500 trouwe aanhangers in het uitvak na afloop fanatiek toegezongen, ondanks de matige vertoning, waarna de fans ook na afloop door de politie verzocht werden via een ruime omweg naar Groningen terug te reizen, wat ons betreft de druppel die de emmer deed overlopen. Lokale driehoeken en veiligheidsfunctionarissen - het loopt iedereen dun door de broek, en/of ze leiden aan sadisme, en bij ons hebben ze vanavond opnieuw behoorlijk aan antipathie gewonnen. De grenzen van fatsoen, normen en waarden zijn vanavond opnieuw behoorlijk overschreden ... en zullen ook de komende uitwedstrijden weer worden overschreden. Gewoon, omdat het kan. Want het gaat in voetballend Nederland alleen nog om het afvinken van lijstjes en om het preventief groepsgericht, in plaats van achteraf specifiek dadergericht, sanctioneren. Weer niets gebeurd, chapeau!

Wie Zwolle kent, kan inschatten hoe bezopen bovenstaande verplichte route is. Velen kwamen
mede hierdoor te laat. Desondanks wordt een goede reis gewenst. Hypocriet in het kwadraat!

Padt; Hateboer (87' Hagenauw), Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia, Hiariej, Kieftenbeld (80' Islamovic), Chery; De Leeuw, Hoesen (65' Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Lindgren, Baas, Bijl.

Opstelling PEC Zwolle
Hahn, Van Polen, Sainsbury, Van der Werff, Van Hintum, Lukoki (92' Nijland), Saymak (80' Brama), Drost (88' Broerse), Rienstra, Thomas, Necid.
Rest bank: De Jong, Karagounis, Ehizibue, Lam.

Scores: 5' Kappelhof (eigen doelpunt) 1-0, 58' Necid (Sainsbury) 2-0

Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra, Gerrits
Rode kaart: 78' Necid