De toeschouwers stonden al geruime tijd, toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die vandaag één van zijn mindere wedstrijden floot, voor de laatste maal op zijn fluitje blies. Een klaterend applaus daalde vanaf alle tribunes op de spelers van FC Groningen neer. Het publiek is vanmiddag getuige geweest van een heerlijk duel, dat uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel eindigde. De fans zullen met een lekkerder gevoel naar huis zijn gegaan dan na afloop van eerder gewonnen thuiswedstrijden tegen Willem II en NAC Breda, en dit komt domweg door het geboden vermaak en de passie en strijd die vanmiddag in ruime mate voorhanden was.

Sfeerreportage van Frits Kor:

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting FC Groningen - PSV
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Phillip Cocu na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Georginio Wijnaldum na de wedstrijd
Interview met Luuk de Jong na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Phillip Cocu vóór de wedstrijd

In de eerste helft was van het van begin tot eind genieten; dat er door beide ploegen niet werd gescoord mag een wonder genoemd worden. Met name aan Danny Hoesen (11e minuut) en Memphis Depay, twee minuten later, waren 100% kansen niet besteed. Verder bleek de kracht van PSV in de omschakeling. De snelle counters waren soms levensgevaarlijk. Maar waar zouden we zijn zonder Sergio Padt!

De eerste fase na rust was qua amusementswaarde een stukje minder, en toen PSV, dat de wedstrijd in die fase controleerde, in de 57e minuut op 0-1 kwam leek FC Groningen op een nederlaag af te stevenen. Met name Hans Hateboer, vanmiddag onder de maat spelend, zag er bij de tegentreffer beroerd uit. Hij kon niet voorkomen dat Jetro Willems voor de assist kon aanleggen. In het verdedigende centrum werd de scorende Luuk de Jong niet goed gedekt, en omdat Sergio Padt er ook niet al te gelukkig uitzag was de 0-1 een feit. Meteen willen we hieraan toevoegen dat Sergio Padt daarvóór een weergaloze pot keepte, en zijn ploeg diverse malen voor een zeker lijkende achterstand behoedde. Zijn naam werd zowel in de rust als na afloop gescandeerd, en wat ons betreft volkomen terecht. Verder speelde Eric Botteghin vanmiddag opnieuw een dijk van een wedstrijd.

De wedstrijd kantelde in de goede, groen-witte richting toen Erwin van de Looi in de 68e minuut twee uitstekende, aanvallend ingestelde wissels doorvoerde. Martijn van der Laan werd in de ploeg gebracht voor Hans Hateboer, waarna Johan Kappelhof doorschoof naar de positie van rechtsback, en Van der Laan die van linker centrale verdediger ging invullen. Dit pakte zowel rechtsachter goed uit, waar Willems en Depay met meer weerstand te maken kregen, als ook in het centrum, omdat Van der Laan voor aanvallende en opbouwende impulsen zorgt. De tweede wissel pakte eveneens goed uit. Maikel Kieftenbeld moest naar de kant, en Mimoun Mahi kwam binnen de lijnen. Met Mahi heeft FC Groningen een begenadigde speler in huis waarvan er in Nederland maar weinigen op de velden rondlopen. Wat een fantastische techniek, drive en kracht heeft deze nog jonge nieuwe aanwinst!

FC Groningen ging op jacht naar de gelijkmaker, maar omdat deze vooralsnog uitbleef werd een derde wissel doorgevoerd, en dit was opnieuw een uitstekende zet. Een spits voor een back, je moet het tegen PSV maar durven, maar de trainersstaf voerde de wijziging in de 81e minuut gedecideerd door. Yoëll van Nieff, wat ons betreft goed spelend vanmiddag, ging naar de kant, en Jafar Arias maakte zijn debuut en spoedde zich naar voren. Arias viel prima in, is een zeer sterk aanspeelpunt en een speler aan wie wij nog veel plezier gaan beleven. Jafar Arias zal vanmiddag hebben kunnen zien waartoe een prima trainingsarbeid kan leiden.

Achterin stonden nog maar drie verdedigers - het was alles of niets. Het duurde slechts twee minuten of het stadion explodeerde. Mimoun Mahi ontdeed zich met een weergaloze actie van zijn opponent, gaf loepzuiver voor op Michael de Leeuw die het net met een harde kopbal deed trillen. De gelijkmaker was een feit, de aanvallende moed van FC Groningen werd beloond en het publiek genoot met volle teugen.

PSV besefte dat het puntverlies in Groningen niet kon gebruiken in de jacht op de titel, en ging in de resterende tien minuten vol voor de winst, en ook FC Groningen probeerde drie punten aan de strijd over te houden. Het bleef uiteindelijk bij 1-1, maar met een gevoel alsof er zojuist een overwinning werd behaald verlieten spelers en toeschouwers het strijdperk, nadat met name Mimoun Mahi tijdens de welverdiende ereronde uitbundig werd toegezongen, de voormalige Spartaan leek er bijna verlegen van te worden. Heerlijk.

FC Groningen heeft vanmiddag aan klantenbinding gedaan in een duel dat het zomaar had kunnen verliezen, maar waarin het kwartje nu eens niet de verkeerde kant opviel. Er werd maar weer eens bewezen dat de wil om te winnen, in plaats van die om niet te verliezen, veel meer wordt gewaardeerd in Groningen. Spektakel werd dit seizoen tot nu toe node gemist in de Euroborg, maar wat ons betreft wordt er op de vandaag ingezette wijze voortgeborduurd. Laat Heerenveen over twee weken maar komen! Opvreten die handel!

De wedstrijd staat op het punt van beginnen; de jeugdige wapperaars van SV Bedum hebben er zin in!

Fans en spelers bedanken elkaar na afloop uitbundig voor de Noord Curve

Padt; Hateboer (68’ Van der Laan), Botteghin, Kappelhof, Van Nieff (81’ Arias); Antonia, Hiariej, Kieftenbeld (68’ Mahi), Chery; De Leeuw, Hoesen.
Rest bank: Van der Vlag, Lindgren, Hagenauw, Bijl.

Opstelling PSV
Zoet, Arias, Bruma, Rekik, Willems (80’ Brenet), Wijnaldum, Guardado (72’ Hendrix), Maher, Narsingh (87’ Jozefzoon), De Jong, Depay.
Rest bank: Pasveer, Locadia, Ritzmaier, Koch.

Scores: 57’ De Jong (Willems) 0-1, 83’ De Leeuw (Mahi) 1-1

Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Langkamp, Van Dongen, Mulder
Gele kaarten: 45’ Arias, 47’ Hateboer, 55’ Botteghin