Het heeft even geduurd, maar voor het eerst sinds 7 november 2004 is FC Groningen erin geslaagd de volle buit mee te nemen uit Enschede. Net als in de bewuste debuutwedstrijd van de die middag meteen scorende Erik Nevland stond er vanmiddag een 1-2 eindstand op de borden, en de overwinning van de voor elke grasspriet strijdende Trots van het Noorden was zonder meer terecht.

Beeldmateriaal van FOX Sports:

Samenvatting FC Twente - FC Groningen
0-1 Michael de Leeuw
0-2 Tjaronn Chery
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Alfred Schreuder na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Tjaronn Chery na de wedstrijd
Interview met Andreas Bjelland na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Alfred Schreuder vóór de wedstrijd

Door doelpunten van Michael de Leeuw (heerlijke zweefkopbal uit een dito aanval via Hoesen-Chery-Antonia) en Tjaronn Chery (keeper Marsman blunderde op unieke wijze bij Tjaronns vrije schop vanaf ruim 30 meter) was de ruststand 0-2; na rust veranderde er in de tussenstand lange tijd niets.

Een rode kaart voor Danny Hoesen in de 81e minuut bracht de toch al hoog opgelopen spanning in de slotfase naar het kookpunt, maar verder dan een tegentreffer van Luc Castaignos kwamen de Tukkers niet. Het verbeten vechtend FC Groningen neemt de drie punten mee naar Groningen, en de overwinning zal geweldig aanvoelen. De organisatie stond als een huis; de passie en strijd van de Groningers waren indrukwekkend.

Natuurlijk, FC Twente was de bovenliggende partij en had het meeste balbezit, maar de counters van FC Groningen waren in het eerste bedrijf vlijmscherp en levensgevaarlijk; de ploeg had vaker kunnen scoren dan twee keer. Twente gooide de boel na rust om, ging voorin met twee spitsen spelen en hield de ruimtes kleiner, en hierdoor kwamen de bezoekers er nog slechts sporadisch uit. Invaller Mimoun Mahi, die in zijn invalbeurten tot nu toe in thuiswedstrijden beter voor de dag komt dan buitenshuis, kreeg een kwartier voor het einde echter een dot van een kans om het duel in het slot te gooien, maar verkoos het (jammerlijk onnauwkeurig) afspelen boven het zelf schieten.

In de slotfase was het pompen of verzuipen, maar met name centraal achterin stond het bij FC Groningen als een huis: Eric Botteghin maar zeker ook Johan Kappelhof verdedigden als koningen. De weer grandioos keepende Sergio Padt, Tjaronn Chery met zijn onnavolgbare creativiteit en Michael de Leeuw, voorin maar ook achterin te vinden en als de spreekwoordelijke leeuw knokkend, mogen zeker ook niet ontbreken in ons lijstje van beste spelers. Bovenal is de overwinning echter een verdienste van een formidabele organisatie en een teamprestatie om U tegen te zeggen.

Het moge duidelijk zijn - FC Groningen is de lastige reeks, waarin achter elkaar PSV, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse op het programma stonden/staan, uitstekend begonnen. De rode kaart die Danny Hoesen toucheerde voor het onopzettelijk plaatsen van zijn schoen op de enkel van Martina zal hem minstens één duel schorsing opleveren; het is de vraag hoe Erwin van de Looi dit volgende week tegen de Friese dorpelingen gaat oplossen. Dino Islamovic en Arjen Hagenauw zullen dan zeker nog niet inzetbaar zijn, en dat Jafar Arias al toe is aan een basisplaats in het eerste lijkt moeilijk voor te stellen. Wellicht dat de trainersstaf ervoor kiest om Mimoun Mahi samen met Michael de Leeuw voorin te posteren, maar dit zal afhangen van de aard van de blessure die Jarchinio Antonia vanmiddag opliep toen de heren Martina en Ziyech hem in de mangel namen.

Bovenstaande is allemaal van later zorg. Wij gaan nu even nagenieten van de heerlijke overwinning van vanmiddag, de eerste thuisnederlaag van FC Twente in maar liefst 27 (!) duels. Het is fijn dat het juist FC Groningen is die deze reeks uit de rode boeken schiet!

Desevio Payne, rechtsback van Jong FC Groningen, maakte vanmiddag zijn debuut in de wedstrijdselectie. Hij viel niet in, maar een felicitatie aan zijn adres is zeker op zijn plaats! Sterker nog, een dubbele felicitatie. Desevio is vandaag 19 jaar geworden!

Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia (57' Mahi), Hiariej, Kieftenbeld, Chery (87' Van der Laan); De Leeuw, Hoesen.
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Lindgren, Denkovski, Arias.

Opstelling FC Twente
Marsman; Martina, Bengtsson (71' Ould-Chick), Bjelland, Schilder, Ebecilio (84' Tapia), Ziyech, Mokotjo, Corona, Castaignos, Mokhtar (46' Borven).
Rest bank: Kusk, Lachman, Koppers, Stevens.

Score: 19' De Leeuw (Antonia) 0-1, 27' Chery (vrije trap) 0-2, 88' Castaignos (Bjelland) 1-2.

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Boonman, Simons en Sanders
Rode kaart: 80' Hoesen
Gele kaart: 33' De Leeuw, 48' Schilder, 49' Martina, 90' Castaignos, 91’ Bjelland