Het was vanavond eenrichtingsverkeer in de met 8.315 fans matig gevulde Euroborg. FC Groningen had niets te duchten van FC Volendam, maar is momenteel niet voor niets één van de minst scorende ploegen in de Eredivisie. De ban werd pas in de 44e minuut gebroken. Het was Mimoun Mahi die vanuit een onmogelijke positie (hij stond praktisch op de achterlijn) raak poeierde; het betekende het eerste doelpunt van de nieuwe aanwinst in een officiële wedstrijd van de Trots van het Noorden.

Samenvatting FC Groningen - Volendam (FOX)

Na de hervatting was het klasseverschil zo mogelijk nog groter; de Volendammers mochten hun handen dichtknijpen dat de schade uiteindelijk tot 3-0 beperkt bleef. Trefzeker waren in het tweede bedrijf invaller Nick van der Velden vanaf de strafschopstip en Michael de Leeuw, die keeper Theo Zwarthoed uit het strafschopgebied lokte en vervolgens met een heerlijk schot klopte.

Kort wedstrijdverslag

De zege kwam geen moment in gevaar, al was de eerste grote kans voor de bezoekers. In de achtste minuut voorkwam Sergio Padt met een prima redding een doelpunt van Ludcinio Marengo

Gaandeweg de eerste helft trokken de gasten zich terug in een compacte stelling, waar FC Groningen weliswaar aardig doorheen kwam, maar Volendam bleef overeind doordat de eindpass van de Groningers te onzuiver was of dat al in een eerder stadium balverlies werd geleden. De wedstrijd was het aankijken tot de rust echter zeker waard, al had de thuisploeg zich meer kansen moeten creëren, en door het fraaie doelpunt van Mahi kort vóór rust togen de fans zeker niet ontevreden naar de cateraars.

In de tweede heft regen de kansen zich aaneen, mede door het opgevoerde tempo aan de kant van de thuisploeg. FC Groningen werkte keihard en legde veel aanvallende dreiging aan de dag, en meer doelpunten konden niet uitblijven. Nadat de net ingevallen Guyon Philips een aardige kans had gekregen was het Mimoun Mahi die aan de basis stond van de 2-0. Hij werd binnen de zestien gehaakt, waarna scheidsrechter Liesveld, die een rustige avond had, weinig anders kon doen dan naar de strafschopstip wijzen. De voor Jarchinio Antonia in de ploeg gekomen Nick van der Velden nam de verantwoordelijkheid en faalde niet: 2-0 na 71 minuten.

Mahi haalde het einde van de wedstrijd niet; hij werd volgens ons op een plek geraakt waar met name vertegenwoordigers van het mannelijk geslacht de bal niet graag zien inslaan. Rasmus Lindgren verving hem, waarna (wij switchen even naar de  rubriek nutteloze maar leuke feiten) gedurende welgeteld één minuut beide ploegen een speler in de gelederen hadden die tijdens de laatste Oosterpark-wedstrijd (FC Groningen - FC Volendam van 22 december 2005) ook al op het veld hadden gestaan. Naast Lindgren smaakte Gijs Luirink deze eer. Luirink droeg toen nog een groen-wit shirt, maar speelt inmiddels bij FC Volendam. Lindgren kwam in de 77e minuut in de ploeg; Luirink bewandelde de omgekeerde weg in de 78e minuut.

Na een serie schoten van Tjaronn Chery, die naast, over of tegen de keeper vlogen, en een vrije schop van Yoëll van Nieff bepaalde Michael de Leeuw de eindstand met een heerlijk doelpunt.

Niemand van de toeschouwers zal vanavond een gevoel van intense spanning beleeft hebben, of het moet de penningmeester van de FC zijn, die de recette na twee knallen door zijn handen zag vliegen. De helft van de opbrengst (die niet overvloedig zal zijn omdat slechts 2/3 van de door FC Groningen verwachte 12.500 toeschouwers kwam opdagen) moet aan Volendam worden overgemaakt. Het restant zal de KNVB ongetwijfeld via een gepeperde boete opeisen omdat het Liesveld niet ontging dat er een paar strijkerachtige apparaten op het veld belandden. Ook liep er opeens een supporter met een groen-witte vlag dwars over het veld; dit zal eveneensfinanciële consequenties voor de club hebben.

Maar spanning of niet bij het publiek - de fans hebben zich vermaakt. FC Groningen speelde aanvallend, werkte knoeperhard (Tjaronn Chery a.u.b. altijd in de as laten spelen!) en deed er alles aan om de trouwe aanhang te vermaken. En als er al eens een Volendammer doorheen glipte, hetgeen sporadisch geschiedde, dan stuitten de visliefhebbers steevast op onze rots in de branding, Eric Botteghin. Wat een beest!

Morgenavond wordt er geloot voor de kwartfinales. Graag weer een thuiswedstrijd!

Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia (66’ Van der Velden), Chery, Kieftenbeld, Mahi (76’ Mahi); De Leeuw, Hoesen.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Islamovic, Payne, Arias.

Opstelling FC Volendam
Zwarthoed, Akouili, Schilder, Luirink (77’ Esseboom), Lo Fo Sang, Evers, Brands, Fafiani (77’ Van Kippersluis), Kuwas, Veerman (64’ Philips), Marengo.
Rest bank: Timmermans, Wilffert, Schouten, Steltenpool.

Scores: 44’ Mahi 1-0; 71’ Van der Velden (strafschop) 2-0, 89’ De Leeuw 3-0

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Janson, Hoksbergen, Dieperink

Fotoreportage FC Groningen - FC Volendam tot begin wedstrijd van Wouter Pauwels:

Fotoreportage FC Groningen - FC Volendam vanaf begin wedstrijd van Wouter Pauwels: