Lange tijd zag het er niet naar uit dat FC Groningen zou doorstoten naar de halve finale van het bekertoernooi. Vitesse speelde vanaf het begin scherp, combineerde beter, zette met overtuiging druk en creëerde zich de betere kansen. Het overwicht van de Arnhemmers werd in de hand gewerkt door teveel balverlies aan de kant van de thuisploeg, en door vroege gele kaarten voor Eric Botteghin en Yoëll van Nieff, die zich al snel niets meer konden veroorloven. Vanaf de 60e minuut kantelde de wedstrijd volledig.

Grijnzende Michael de Leeuw koppelt FC Groningen aan Excelsior
Michael de Leeuw heeft vanavond de loting voor de halve finales verricht, en hij heeft FC Groningen een thuiswedstrijd tegen Excelsior bezorgd. In de andere halve finale zal FC Twente thuis met PEC Zwolle moeten zien af te rekenen.

Speelschema:

dinsdag 7 april 2015 FC Twente - PEC Zwolle, aanvang 20:00 uur
woensdag 8 april 2015 FC Groningen - Excelsior, aanvang 20:00 uur (VERVROEGD!)

Schorsing Eric Botteghin; vier spelers tegen Excelsior 'op scherp'
Eric Botteghin is voor de halve finale geschorst, aangezien hij vanavond zijn tweede gele kaart in het bekertoernooi pakte. Op 29 oktober 2014 ontving hij in de bekerwedstrijd bij Flevo Boys eveneens een gele kaart. De volgende spelers staan tegen Excelsior 'op scherp' vanwege in dit bekertoernooi opgelopen gele kaarten: Tom Hiariej, Dino Islamovic, Yoëll van Nieff en Johan Kappelhof.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd.

De 30 minuten van FC Groningen die alles beslisten
Eerst was het Tjaronn Chery die in de rebound scoorde nadat Michael de Leeuw een strafschop had gemist (Kashia had een doelpoging met zijn hand verijdeld en mocht met direct rood gaan douchen), en kort daarna scoorde Michael de Leeuw zelf de 2-0, uit een prachtige aanval via Simon Tibbling die Jarchinio Antonia had bediend.

Vitesse wist dat het met tien man moest komen, hetgeen de Groningers veel ruimte bood. De Trots van het Noorden liep door kanonskogels van Yoëll van Nieff (wat een beauty!) en Maikel Kieftenbeld (heerlijk ineens uit de lucht genomen mokerslag) uit naar 4-0, en mag zich opmaken voor de halve finales.

We gaan nagenieten van een na rust heerlijke wedstrijd die alles bood wat voetbal zo mooi maakt. Rode en gele kaarten, veel doelpunten en spanning. Een memorabele pot voetbal - niemand van de aanwezige fans (12.458 in getal) zal zijn of haar komst naar de Groene Hel achteraf betreuren!

Kort wedstrijdverslag
De wedstrijd begin vanavond niet zoals de trainers en spelers van FC Groningen zich hadden voorgesteld. Eric Botteghin pakte al in de tweede minuut geel na een zgn. nuttige overtreding op de ooit door FC Groningen Uros Djurdjevic, en Yoëll van Nieff werd tien minuten op de bon geslingerd na een vergelijkbaar vergrijp op het beenwerk van Renato Ibarra. Toen al was duidelijk dat Vitesse vroegtijdig stoorde en hoog druk zette; FC Groningen, dat het voetballend wilde oplossen, werd teruggedrongen.

Johan Kappelhof had niet zijn avond. Hij speelde veelvuldig terug, leed bovendien te vaak balverlies, en juist het zuinig met balbezit omgaan is een vereiste om niet tegen een Arnhems countermes aan te lopen. Na de zoveelste misser, in de 49e minuut, werd Martijn van der Laan uit de dug-out gestuurd, maar deze werd uiteindelijk niet meer in de ploeg gebracht.

FC Groningen creëerde zich amper kansen, werkte hard maar mocht blij zijn dat het de rust zonder kleerscheuren haalde.

Dit gold ook voor het eerste kwartier na rust, want FC Groningen kwam slecht uit de catacomben en moest met lede ogen aanzien dat Vitesse de ene na de andere kans kreeg, maar alle mogelijkheden verprutste. Bij de FC liep het niet. De ploeg draaide niet en verloor de slag op het middenveld, wat overigens niet aan Simon Tibbling lag - de nieuweling speelde een uitstekende wedstrijd.

Het vervolg van de knotsgekke wedstrijd staat hierboven beschreven. De aloude voetbalwet deed opgeld - als je de kansen zelf niet maakt, dan vliegen ze er aan de andere kant in. FC Groningen wist maar liefst vier keer te scoren, iets wat dit seizoen eerder alleen lukte in de bekerwedstrijden tegen Flevo Boys (8-1) en BVV Barendrecht (4-1).

Na afloop was het feest in het stadion, en de Noord Curve had ook 'scanderings' over voor Simon Tibbling, die de fanatieke aanhang hiervoor passend bedankte. Wat een (uiteindelijk) geweldige avond!

Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Rusnak (69’ Mahi), Tibbling, Kieftenbeld, Chery; Hoesen (52’ Antonia), De Leeuw (82’ Van der Velden)
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Payne, Lindgren.

Opstelling Vitesse
Room, Diks, Kashia (61’ rood), Van der Heijden, Achenteh, Pröpper, Vejinovic, Qazaishvili (69’ Leerdam), Ibarra, Djurdjevic, Labyad
Rest bank: Velthuizen, Wallace, Mori, McEachran, Dauda, Nakamba.

Scores: 63’ Chery 1-0, 66’ De Leeuw 2-0, 76’ Van Nieff 3-0, 78’ Kieftenbeld 4-0.

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting FC Groningen - Vitesse
1-0 Tjaronn Chery
2-0 Michael de Leeuw
3-0 Yoëll van Nieff
4-0 Maikel Kieftenbeld
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Peter Bosz na de wedstrijd
Interview met Yoëll van Nieff na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Davy Pröpper na de wedstrijd
Interview met Jan-Arie van der Heijden na de wedstrijd