Het mocht vanavond in de Euroborg dan wat frisjes aanvoelen, niemand van de (officieel) 20.239 supporters die volgens opgave van FC Groningen op de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zijn afgekomen zal spijt hebben van zijn avondbesteding - de bezoekers in het uitvak wellicht uitgezonderd. FC Groningen was vanavond vanaf het eerste fluitsignaal van Serdar Gözübüyük heer en meester in de eigen Groene Hel en boekte een dik en dik verdiende 2-0 overwinning, waarmee de Eagles de handen stijf dicht mochten knijpen. Al vroeg in de wedstrijd scoorde Albert Rusnák op prachtige wijze met een toch niet als voorzet bedoeld schot dat achter GAE-keeper Mickey van der Hart vloog; Tjaronn Chery scoorde na rust de 2-0 uit een heerlijke aanval waaraan een 'hakjes-één-twee' tussen hem en Jarchinio Antonia vooraf ging. Met Tjaronn Chery is één van de twee uitblinkers van vanavond genoemd. De andere heet ... Simon Tibbling - onze kleine grote baas van het middenveld!

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd!

De nieuwe aanwinst heeft zich met zijn inzet, spelinzicht en nooit opgevende, naar voren gerichte snelle spelstijl na vier basisplaatsen al dermate in de harten van de fans gespeeld dat zijn naam minutenlang gescandeerd werd. Bij de ereronde werd de verlegen Zweed door zijn ploeggenoten naar de fanatieke aanhang gestuurd, waarna hij de voorste rij supporters persoonlijk bedankte. Kippenvel!

Simon Tibbling bedankt de fanatieke supporters op Noord, die zijn naam lange tijd scandeerden

Kort wedstrijdverslag
FC Groningen startte vanavond met de op grond van de afsluitende training al verwachte opstelling, dus met Martijn van der Laan als centrale verdediger naast Eric Botteghin, Johan Kappelhof als rechtsback in plaats van Hans Hateboer en Jarchinio Antonia als vervanger van de tegen Vitesse geblesseerd uitgevallen Danny Hoesen.

De ingrepen in de defensie konden ons wel bekoren; de basisplaats van Antonia allerminst. Zijn assist op de 2-0 van Tjaronn Chery ten spijt - Jarchinio Antonia, die tegen zijn oude club speelde, legde opnieuw een verre van imponerende pot voetbal op de mat. Hij miste een paar goede kansen en liep zich bovendien te vaak vast. Wat ons betreft is het nu tijd om Mimoun Mahi eens een aantal wedstrijden op rij een basisplaats te gunnen. Als hij wordt ingebracht gebeurt er steevast iets; vanavond was het niet anders. Nog geen minuut nadat het publiek om zijn inbrengen riep gebeurde dit ook. Met zijn allereerste, met scharen omgeven acties bracht hij het publiek onmiddellijk in vervoering.

Beide ploegen gingen rusten met een 1-0 voorsprong voor de Trots van het Noorden, een schamele afspiegeling van de krachtsverschillen die vanavond groot waren. Albert Rusnák had in de negende minuut met een heerlijk schot gescoord. Wij dachten aan een voorzet die per ongeluk in het doel zeilde, maar de Slowaak verklaarde na afloop dat er van een bewuste doelpoging sprake was geweest. Het is hem gegund! Hij begint steeds beter te spelen, leek in de 33e minuut vrij ernstig geblesseerd geraakt te zijn, maar kon de wedstrijd gelukkig vervolgen.

Het doelpunt van Tjaronn Chery was in de 70e minuut de bekroning van een heerlijke aanval waartegen de defensie van de Eagles geen verweer had. Keeper Van der Hart mocht er dan ook wel niet goed uitgezien hebben, het doelpunt was er niet minder fraai om.

Go Ahead Eagles speelde vanavond onthutsend zwak, een kleine fase na rust uitgezonderd toen de thuisploeg het goede spel van de eerste helft even geen vervolg kon geven en wat slordiger ging spelen. Ook kenden de gasten een kleine opleving toen Glynor Plet in de 77e minuut in de ploeg werd gebracht; de verdediging van FC Groningen had even tijd nodig om zich goed in te stellen op de vervanger van Marnix Kolder. Toen dit gebeurd was speelde FC Groningen de wedstrijd met mooie aanvallen uit. Een derde doelpunt had zomaar kunnen vallen en zou ook verdiend zijn geweest, maar het bleef uiteindelijk bij 2-0, mede doordat een schot van de uitblinkende Tjaronn Chery geen doel trof.

Het publiek ging na afloop op de banken - de fans hadden genoten van een sprankelend spelend FC Groningen. Er zit muziek in de ploeg die het minder aansprekende voetbal dat nog niet zo lang geleden ten tonele werd gevoerd heeft ingeruild voor offensief ingestoken voetbal waarvoor je naar het stadion komt, en dat FC Groningen nog een mooie tweede helft van de competitie gaat opleveren. In de eigen Euroborg zijn we in competitieverband nu al ongeslagen sinds 9 maart 2014, en deze mooie reeks kon nog wel eens een stuk verder uitgebouwd gaan worden.

Het slotwoord gaat, ere wie ere toekomt, naar Simon Tibbling. Wat een baas is dit op het middenveld aan het worden. Als het echt niet anders kan speelt hij terug of breed; hij viel andermaal op met heerlijke offensieve steekpassjes of mooie passes over grotere afstand. Hij heeft qua onverzettelijkheid bovendien iets over zich dat aan Erik Nevland doet denken. Als hij de bal al bij grote uitzondering kwijt is, heeft hij het leder in een mum van tijd terugveroverd. Wat een geweldige aanwinst!

Padt, Kappelhof, Botteghin, Van der Laan, Van Nieff; Antonia (81’ Van der Velden), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (68’ Mahi); Chery, De Leeuw
Rest bank: Van der Vlag, Islamovic, Lindgren, Hateboer, Payne

Opstelling Go Ahead Eagles
Van der Hart, Amevor (20’ Nieuwpoort), Vriends, Van der Linden, Schenk, Lambooij, Overgoor (64’ Reimerink), Duits, Verhoek, Kolder (78’ Plet), Turuc