Een stroef draaiend en in een foeilelijk zgn. derde tenue spelend FC Groningen heeft vanavond aan de krachtmeting met Heracles Almelo een gelukkig punt overgehouden, en een bedankje aan de FIFA is zeker op z'n plaats. Aangezien het anno 2015 nog altijd niet nodig wordt geacht om in het steeds sneller wordende voetbal wereldwijd al jaren beschikbare technologieën toe te passen, werd de in de 88e minuut gescoorde gelijkmaker van Tjaronn Chery ten onrechte goedgekeurd.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd!

Aan het doelpunt was een actie van Mimoun Mahi voorafgegaan waarbij de bal de achterlijn volledig had overschreden.

Eerste helft
FC Groningen begon redelijk aan de wedstrijd, maar kreeg in de negende minuut de eerste serieuze waarschuwing voorgehouden. Het schot van Mark-Jan Fledderus ging dan weliswaar hoog over het doel van Sergio Padt, maar duidelijk werd dat Heracles vanavond fanatiek en energiek zou spelen, zoals vooraf overigens al verwacht door Erwin van de Looi.

FC Groningen, spelend in een bespottelijke, op het tenue van Aston Villa gelijkende outfit, ging gaandeweg de eerste helft steeds slordiger met balbezit om. De spelers passten elkaar onzuiver in, en het duurde tot de 23e minuut voordat het eerste schot op doel van de Groningers genoteerd kon worden. Een schot van de door Simon Tibbling aangespeelde Albert Rusnák vond zijn meerdere in Dennis Telgenkamp, de doelman van de Tukkers. Tibbling had het lastig vanavond. Er werden vele kleine overtredingen tegen hem begaan die hem enigszins uit het spel haalden. Ook stak hij in een minder goede vorm dan jl. zondag tegen Go Ahead Eagles.

Even later probeerde Tjaronn Chery het vanaf bijna 30 meter met een vrije schop, en zijn schot, die dwars door de muur vloog, scheerde langs het doel.

FC Groningen kwam een minuscuul klein beetje beter in het spel, maar het samenspel bleef negatief opvallen door teveel fouten. Bovendien ontbeerde het spel elke vorm van Schwung, in eerdere wedstrijden na de winterstop nog in ruime mate aanwezig.

De amper waarneembare opleving werd in de 38e minuut wreed in de kiem gesmoord toen de uitblinkende Brahim Darri zowel Martijn van der Laan als Johan Kappelhof kinderlijk eenvoudig passeerde (beide verdedigers mogen zich het doelpunt aanrekenen) en de 1-0 op de borden schoot. FC Groningen haalde vervolgens de rust zonder verdere kleerscheuren, maar het was in elke linie onder de maat geweest wat de Trots van het Noorden had laten zien. Druk zetten, dreiging aan de dag leggen - de eigenschappen leken vandaag in Groningen achtergebleven te zijn.

Tweede helft
Het tweede bedrijf was amper begonnen of Jarchinio Antonia moest op een brancard van het veld. Brahim Darri was wild komen inglijden, maar van een bewuste overtreding was geen sprake. Hij trof Antonia dermate ongelukkig aan het rechterbeen (het leek op een kuitbeenblessure) dat Antonia absoluut niet verder kon spelen en met veel pijn naar de catacomben werd gedragen. Later was hij weer een beetje lachend en staand in de dug-out te zien, dus een hele erge blessure verwachten we niet.

Mimoun Mahi werd in de ploeg gebracht, maar de van Sparta overgenomen aanvaller viel matig in, zoals in uitwedstrijden wel vaker het geval is.

Het tempo van FC Groningen bleef te laag, en Erwin van de Looi greep in de 62e minuut in. Maikel Kieftenbeld, ver onder zijn niveau spelend, ging naar de kant, en Danny Hoesen kwam binnen de lijnen. De aanvoerdersband werd een prooi voor Eric Botteghin.

Vier minuten na de tweede wissel van de Groningers was de gelijkmaker een feit. Albert Rusnák had een loepzuivere voorzet afgegeven waartegen Michael de Leeuw alleen maar zijn voet hoefde te zetten. De drie punten, nodig om de achterstand op Heerenveen niet te laten oplopen, leken weer haalbaar voor de FC, zeker nu FC Groningen nu echt wat beter en vooral gevaarlijker en dreigender begon te spelen.

De opleving duurde net geen tien minuten. Heracles zette een snelle aanval op, waarbij Brahim Darri de bal bij Bryan Linssen bezorgde. Linssen, niet kort genoeg gedekt door de matig spelende Yoëll van Nieff, gaf voor op Wout Weghorst die raak kopte.

Over het vervolg van de al met al matige wedstrijd kunnen we kort zijn. Juninho Bacuna maakte zijn debuut toen hij in de 79e minuut voor Yoëll van Nieff in de ploeg werd gebracht, en diezelfde Bacuna, die goed inviel, stond vier minuten later bijna aan basis van de 2-2 toen een voorzet van hem bijna door Bart Schenkeveld in eigen doel werd gewerkt. De gelijkmaker viel in de 88e minuut alsnog ... maar de treffer had niet goedgekeurd mogen worden. Ach, soms zit het tegen in Almelo, soms zit het ook een keertje mee!

Scheidsrechter Jeroen Sanders floot na 96 minuten voor het einde, en meer dan een punt zat er vanavond absoluut niet in voor FC Groningen. Zondag wacht AZ. Er zal dan meer nodig zijn om als overwinnaar van het veld te kunnen gaan!

Padt, Kappelhof, Botteghin, Van der Laan, Van Nieff (79’ Bacuna), Kieftenbeld (62’ Hoesen), Chery, Tibbling, Antonia (48’ Mahi), De Leeuw, Rusnak
Rest bank: Van der Vlag, Van der Velden, Hateboer, Payne

Opstelling Heracles Almelo
Telgenkamp, Breukers, Schenkeveld, Veldmate, Aktaou, Bruns, Cziommer (74’ Vujicevic), Flederus, Darri (95’ Navratil), Weghorst, Linssen
Rest bank: Castro, Sibum, Zomer, Rienstra, Te Wierik

Scores: 38’ Darri (Weghorst) 1-0; 66’ De Leeuw (Rusnak) 1-1, 75’ Weghorst (Linssen) 2-1, 88’ Chery (Mahi) 2-2.

Scheidsrechter: Sanders
Overige officials: Janson, Kleinjan, Gerrets
Gele kaart: 89’ Bruns

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting Heracles Almelo - FC Groningen
1-1 Michael de Leeuw
2-2 Tjaronn Chery
Interview met scheidsrechter Jeroen Sanders na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met John Stegeman na de wedstrijd
Interview met Eric Botteghin na de wedstrijd
Interview met Mark-Jan Fledderus na de wedstrijd