Zelden zullen we getuige zijn geweest van een wedstrijd met twee zó verschillende gezichten als vanmiddag in de kraker tussen FC Groningen en AZ. Doot doelpunten van Tjaronn Chery en Michael de Leeuw (het duo scoorde 14 van de laatste 15 competitietreffers van de Trots van het Noorden) leek er na 37 minuten geen vuiltje aan de lucht voor de oppermachtige en goed spelende thuisploeg, maar defensief gestuntel leidde in de blessuretijd van de eerste helft tot de 2-1 - Padt en Kappelhof stonden erbij en keken ernaar. Al in de minuten daarvóór zagen de toeschouwers dat FC Groningen niet alert reageerde; met name de verdediging liet het afweten. In de rust plaatste AZ-trainer Van den Brom een tactische wissel. Haye kwam voor Hupperts in de ploeg en Gudelj werd iets meer naar voren geschoven; Erwin van de Looi had hierop geen antwoord.

Edit: Het doelpunt van Tjaronn Chery werd later als eigen goal van Steven Berghuis aangemerkt.

Schorsing Maikel Kieftenbeld
Maikel Kiefenbeld kreeg van de inferieur fluitende arbiter Martin van den Kerkhof, voor een actie waarbij hij uitsluitend de bal speelde, de gele kaart. Het was de vijfde kaart van Kieftenbeld in dit seizoen, waardoor de captain zaterdag tegen Excelsior geschorst moet toekijken.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd!

In de tweede helft speelde maar één ploeg, en dat was AZ. FC Groningen mocht van geluk spreken dat de Alkmaarders slechts driemaal wisten te profiteren van beschamend defensief optreden aan de kant van FC Groningen. AZ liet zeker nog een handvol grote kansen onbenut, mede dankzij een paar prima reddingen van Sergio Padt. FC Groningen kon er niets meer tegenover stellen, op wat verdwaalde afstandsschoten na. Van de Looi wisselde nog aanvallend, door Juninho Bacuna in de 75e minuut voor Hans Hateboer in de ploeg te brengen. De beide backposities werden toen ingenomen door Johan Kappelhof en Martijn van der Laan. Beiden speelden vanmiddag hun slechtste wedstrijd in dienst van FC Groningen, maar ook Eric Botteghin, wiens balverlies de tweede tegentreffer inleidde, was geen schim van de rots in de branding die hij steevast is.

Tien minuten eerder was Danny Hoesen voor Albert Rusnák in de ploeg gebracht; gezegd moet worden dat Hoesen op een beschamende manier werd uitgefloten toen hij het veld betrad. Eigen spelers uitfluiten tijdens de wedstrijd, nota bene nog voordat ze een bal hebben aangeraakt - dieptriest.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de KNVB voor de creatieve wijze waarop ze een voor ons volstrekt onbekend heerschap uit de diepste krochten van het scheidsrechterswezen hebben opgegraven. Arbiter Van den Kerkhof floot een hemeltergend miserabele pot voetbal waarin elk wissewasje werd afgefloten. Schuld aan de nederlaag van FC Groningen had het heerschap echter niet. De zeperd gaat volledig op het eigen conto van de FC, die met name achterin niet scherp en alert speelde en door de late tegentreffer van de eerste helft geenszins gewaarschuwd leek, getuige het geschutter dat de fans in de tweede helft werd voorgeschoteld.

FC Groningen is door de eerste thuisnederlaag in bijna een jaar tijd afgezakt naar de tiende plaats (nog achter Willem II!) en heeft vijf punten achterstand op de op play-offs rechtgevende zevende plaats. FC Groningen heeft bovendien een beduidend slechter doelsaldo dan die nummer zeven, FC Twente. FC Groningen had vandaag hele goede zaken kunnen doen, maar gaf de punten vanmiddag op een zeldzaam vertoonde genereuze wijze weg.

Fraaie sfeeractie Groningen Fanatics, met rake tegen kunstgras gerichte leuzen

Statistieken van clubsite van FC Groningen:

Padt; Hateboer (75’ Bacuna), Botteghin, Van der Laan, Kappelhof; Chery, Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (64’ Hoesen); Mahi, De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Van Nieff, Lindgren, Van der Velden, Payne.

Opstelling AZ
Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Henriksen, Dos Santos (90’ Haps), Gudelj; Berghuis, Mühren, Hupperts (46’ Haye).
Rest bank: Rochet, Tankovic, Anderson, Luckassen, Spierings.

Scores: 8’ Berghuis (eigen doel) 1-0, 37’ De Leeuw (-) 2-0, 45+2’ Berghuis (Gudelj) 2-1; 59’ Gouweleeuw (Mühren) 2-2, 65’ Henriksen (Mühren) 2-3, 82’ Henriksen (Berghuis) 2-4.

Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Overige officials: Siebert, Dobre, Lindhout
Gele kaarten: 62’ Kieftenbeld, 80’ Hoedt

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting FC Groningen - AZ
1-0 Steven Berghuis (e.d.)
2-0 Michael de Leeuw
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met John van den Brom na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd