"Er had meer ingezeten", "we hadden een penalty moeten hebben", "onverdiende nederlaag", "met dank aan de scheidsrechter", "een nederlaag met perspectief"... Al deze uitspraken zullen door de supporters van FC Groningen worden aangehaald als het om de wedstrijd van vanmiddag tegen Heerenveen gaat. Ze zijn allemaal waar, maar ze veranderen niets aan het feit dat de Trots van het Noorden, zoals helaas te vaak, aan het einde van de derby in Heerenveen met lege handen staat. Feit is ook dat FC Groningen door deze nederlaag is gezakt naar de elfde plaats en hiermee de play-offs behoorlijk uit het zicht zijn geraakt. De bekerfinale halen en winnen lijkt hiermee de enige serieuze mogelijkheid om dit seizoen toch weer af te sluiten met het door de supporters zo vurig gewenste Europees voetbal.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd!

Er werd vandaag gespeeld met passie en strijd, en over grote delen van de wedstrijd was Groningen de betere ploeg. In een spannende wedstrijd, die niet altijd even goed was, verstopte Groningen zich vanaf het eerste fluitsignaal niet. De Groningers bouwden gestaag aan een steeds groter veldoverwicht, en net toen het leek alsof de 0-1 toch niet kon uitblijven, schoot Thern raak na slecht uitverdedigen van Hateboer en zwak verdedigen van Tibbling, die vandaag moeten terugkijken op een mindere tweede helft. Thern kon een één-tweetje opzetten met Van Amersfoort en schoot met een hard schot raak. Even later had de 1-1 op het scorebord moeten komen. Na een prachtige solo van Mahi - hij wurmde zich ongelooflijk knap door de Friese verdediging, schoot hij wel bekeken, maar helaas op de paal.

Tweede helft
Groningen kwam goed uit de kleedkamer. Door een hele verre ingooi, waarmee Payne Heerenveen verraste en Chery bereikte, had Chery de ruimte voor een fraaie voorzet op maat. Zulke kansen zijn doorgaans besteed aan De Leeuw en dat was ook vanmiddag niet anders. Hij schoot de 1-1 onberispelijk binnen. Groningen bleef onverstoorbaar de aanval zoeken, helemaal nadat Van Aken (of was het een eigen doelpunt van Hateboer?) de Friezen uit een corner weer aan de leiding had gebracht. Met nog een half uur op de klok, probeerde Groningen wederom de gelijkmaker te forceren, maar met name de laatste pass was te onnauwkeurig. Ook werd de Groningers een duidelijke penalty onthouden na een handsbal van Van Aken in het Friese strafschopgebied. Dit had scheidsrechter Van Boekel moeten zien!

Van de Looi bracht voor de laatste twintig minuten Hoesen en Van der Velden voor Tibbling en Mahi. Er werd hartstochtelijk geknokt voor een punt, maar het mocht niet zo zijn. Groningen mist een echte spits, zoals Lodeweges die met Veerman nog wel als troef op de bank had. Hij kwam voor Duarte in de wedstrijd. In een grimmige slotfase moest De Roon nog met een tweede gele en dus rode kaart naar de kant, maar de Groningers wisten hier niet van te profiteren. Bacuna werd nog voor Kieftenbeld in het veld gebracht, maar vijf minuten speeltijd is simpelweg te weinig. Na een scene in het strafschopgebied waar Hateboer naar de grond ging (van Boekel stond er dichtbij en liet gedecideerd doorspelen), viel het doelpunt aan de andere kant. In de counter wist Veerman beheerst de 3-1 te scoren en was de wedstrijd gespeeld.

Niet onvermeld mag het uitstekende optreden van Rasmus Lindgren als centrale verdediger blijven. Hij speelde een dijk van een wedstrijd. Ook Desevio Payne mag terugkijken op een geslaagd debuut. Niet alleen had hij met zijn verre ingooi een belangrijk aandeel in de tussentijdse gelijkmaker, hij speelde al met al een prima wedstrijd en is een goed alternatief voor de back positie. Ook willen we de ondersteuning vanuit het met 1200 supporters tot de nok toe gevulde uitvak niet ongenoemd laten. Over grote delen van de wedstrijd was er maar één vak te horen, en dat was het uitvak. Wat een support!

Ook Erik Nevland ging 'zijn' FC Groningen vanmiddag aanmoedigen, in zijn oude shirt nog wel!

Vóór de wedstrijd: groen-wit vlagvertoon in het uitvak

Na de wedstrijd: applaus voor de spelers - aan de inzet heeft het zeker niet gelegen

De statistieken, met dank aan fcgroningen.nl:

Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Payne; Rusnak, Tibbling (68’ Van der Velden), Kieftenbeld (85’ Bacuna), Mahi (69’ Hoesen); Chery, De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Bijl, Van Nieff, Islamovic.

Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt; Marzo, Schmidt, Van Aken, Van Anholt, De Roon (83’ rood), Van Amersfoort (91’ St. Juste), Thrn, Slagveer, Uth (93’ Thorsby), Duarte (56’ Veerman).
Rest bank: De Fockert, Warmolts, Namli, Kada.

Scores: 35’ Thern (Van Amerfoort) 1-0; 50’ De Leeuw (Chery) 1-1, 59’ Van Aken (Thern) 2-1, 92’ Veerman (Uth) 3-1.

Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Jansen, Brondijk en Sanders
Rode kaart: 83’ De Roon (tweede gele kaart)
Gele kaarten: 42’ Van Roon, 43’ De Leeuw, 68’ Lindgren, 81’ Nordfeldt, 84’ Hoesen