'Als je de kansen zelf niet maakt, dan valt hij aan de andere kant' - ook vanmiddag deed deze aloude voetbalwijsheid opgeld bij de wedstrijd FC Groningen. De Trots van het Noorden kreeg in de eerste tien minuten drie dotten van kansen, maar doelpogingen van Tjaronn Chery en twee van Nick van der Velden mondden niet uit in de op dat moment verdiende voorsprong voor de FC. Inefficiëntie bij het afwerken zorgde uiteindelijk voor een 2-1 nederlaag van de hardwerkende Groningers.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en een fotoreportage toegevoegd!

Bovenaan op het verlanglijstje van komend seizoen: een trefzekere, koele spits!

Wedstrijdverslag
Zonder de zieke Danny Hoesen en de nog altijd geblesseerde Michael de Leeuw begon FC Groningen vanmiddag aan de confrontatie met PSV. De thuisploeg liet het initiatief aan de gasten, en dit mondde, zoals hierboven beschreven, snel uit in diverse kansen voor FC Groningen. De ballen sloegen niet tegen de touwen, en bij de eerste de beste kans aan de andere kant was het wél raak. Maikel Kieftenbeld dekte niet scherp op PSV-captain Georginio Wijnaldum, en de 1-0 was na 11 minuten een feit. FC Groningen mocht het zichzelf aanwrijven dat het op dat moment niet comfortabel aan de leiding was gekomen, en kreeg hiervoor een dure rekening gepresenteerd.

Scheidsrechter Dennis Higler keurde in de 26e minuut een tweede treffer van PSV af, en we mogen het annuleren van de 2-0 in de categorie 'gerechtigheid' voegen. Een actie waarbij Georginio Wijnaldum zijn been tussen de ledematen van Johan Kappelhof frommelde en zichzelf hiermee ten val bracht (van een overtreding van Kappelhof was geen sprake) leidde tot een strafschop voor de thuisploeg, en geel voor de Groningse verdediger. De strafschop van Luuk de Jong werd vervolgens keurig door Sergio Padt gestopt; de veel te vroeg ingekomen Memphis Depay schoot de rebound binnen. Vanwege het vroege inkomen van Depay annuleerde Higler de treffer en gaf FC Groningen een indirecte vrije schop, maar afgaande op onderstaand regelwerk had de strafschop overgenomen moeten worden. Er liepen nl. ook spelers van FC Groningen te vroeg in - regel drie van het schema derhalve:

Maar zoals gezegd - de bal ging veel te gemakkelijk op de stip - van een strafschop was geen sprake.

FC Groningen, dat in Eric Botteghin, Rasmus Lindgren en de veelal vanaf links komende Albert Rusnák de beste spelers had, kreeg kort vóór rust loon naar werken. Eric Botteghin kopte na 43 minuten fraai raak uit een door Albert Rusnák ingeschoten hoekschop.

FC Groningen mocht dan hard gewerkt hebben en maar weinig weggegeven hebben; de aanvallende stootkracht was onvoldoende. Mimoun Mahi speelde ongelukkig, en Nick van der Velden is niets meer en niets minder dan een hardwerkende middenvelder. Zelden werd een koelbloedige spits meer gemist dan vandaag.

Met een fluitconcert werd PSV naar de catacomben begeleid - het zal de Groningers als muziek in de oren geklonken hebben. FC Groningen putte hier kennelijk moed uit, want in het eerste kwartier na rust was er maar één ploeg die het spel maakte en de aanval zocht, en dat was FC Groningen. Zelden zal PSV dit seizoen zó onder druk hebben gestaan als in deze fase.

Tot grote kansen voor de FC leidde het veldoverwicht niet, en toen uit een corner de 2-1 voor PSV viel (Nicolas Isimat was uit de draai aan de aandacht van Johan Kappelhof ontsnapt) - toen liep FC Groningen opnieuw achter de feiten aan.

Langzaam vloeiden de krachten weg bij de bezoekers, maar omdat PSV bepaald niet in goede doen was kon FC Groningen op jacht naar de gelijkmaker gaan. Erwin van de Looi wisselde nog wel, maar in onze ogen veel te laat. Een kwartiertje voor Juninho Bacuna en vijf minuten tijd voor Dino Islamovic - te kort om het tij te keren. De eerste wissel was overigens al na 67 minuten, maar Jarchinio Antonia deed het minder goed dan Mimoun Mahi - een ongelukkige wissel.

FC Groningen miste uiteindelijk de stootkracht om de verdiende 2-2 op de borden te schieten, en stond na 92 met lege handen. Onnodig, de Groningers hadden een punt verdiend - maar wat koop je ervoor.

FC Groningen is afgezakt naar plaats 11, maar het gat naar de achtste plek - een positie die mogelijk recht geeft op play-offs - is met twee puntjes maar klein. FC Groningen had zichzelf vanmiddag echter moeten belonen. Zuur puntverlies!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet; Mahi (67’ Antonia), Tibbling, Kieftenbeld (86’ Islamovic), Rusnak; Chery, Van der Velden (78’ Bacuna)
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Payne, Van Nieff

Opstelling PSV
Zoet; Brenet, Bruma, Isimat, Willems, Wijnaldum, Hendrix (83’ Maher), Guardado, Narsingh, De Jong, Depay
Rest bank: Pasveer, Rekik, Locadia, Vloet, Hiljemark, Tamata

Scores: 11’ Wijnaldum (De Jong) 1-0, 43’ Botteghin (Rusnak) 1-1; 66’ Isimat (De Jong) 2-1
Bijzonderheid: 27’ Padt stopt strafschop De Jong

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Van Zuilen, Van Dongen en Van den Kerkhof
Gele kaarten: 17’ Brenet (hands), 26’ Kappelhof (overtreding op Wijnaldum), 56’ Lindgren (overtreding op Wijnaldum), 72’ Hendrix (overtreding op Antonia), 73’ Kieftenbeld (overtreding op Willems)

Beeldmateriaal FOX Sports: