Na een werkelijk zinderende wedstrijd deelden Vitesse en FC Groningen vanavond de punten, waardoor de Groningers na het 12e gelijke spel samen met Excelsior aan kop gaat in de ranglijst der puntendelingen. Lang zag het ernaar uit dat de Trots van het Noorden, die toch zonder de met een stijven hamstring kampende Michael de Leeuw was aangetreden, met de volle buit aan de haal zou gaan. Rasmus Lindgren had in de 13e minuut de 0-1 op de borden geschoten.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en een fotoreportage toegevoegd!

Vitesse kwam pas in de 79e minuut langszij, en had daar de onvrijwillige hulp van uitblinker Sergio Padt voor nodig. De doelman, vanavond formidabel acterend, kreeg de bal ongelukkig tegen zijn rug nadat Zakaria Labyad de bal op de paal had geschoten. Beide ploegen bleven vechten voor het winnende doelpunt, maar slaagden in die opzet niet.

FC Groningen kan de komende dagen nu echt alles op de beker gaan zetten. WOENSDAG BAAS IN EIGEN HUIS - zo was er in het uitvak op een spandoek van Groningen Fanatics te lezen. Wij sluiten ons hier volgaarne bij aan!

Eerste helft
FC Groningen had Michael de Leeuw vandaag in Groningen achtergelaten. Erwin van de Looi gaf later aan dat de aanvaller stijfheid aan de hamstring had overgehouden aan de beide trainingen van eind deze week, "en we nemen met een hamstringblessure geen enkel risico. Woensdag is er bovendien ook nog een wedstrijd", aldus de oefenmeester van de FC voor de camera's van FOX Sports.

In de persoon van Danny Hoesen had FC Groningen vanavond een prima alternatief. Hoesen scoorde weliswaar opnieuw niet, maar de defensie van Vitesse had de handen meer dan vol aan hem. Hoesen bediende bovendien diverse malen ploeggenoten met prima ballen.

Op de bank werd Dick Lukkien vervangen door Marcel Groninger, en hij zag dat FC Groningen zich al snel ontworstelde aan de aanvankelijke druk van Vitesse. In de eerste 13 minuten waren er voor beide doelen weinig kansen, mede door de weinige ruimte die de met een hartstochtelijke intensiteit spelende ploegen elkaar gunden. Toen was het echter Rasmus Lindgren die de 0-1 binnenschoot, uit een corner van Albert Rusnák. De corner was de verdienste van Albert Rusnák en Danny Hoesen.

Al snel kregen de gasten een uitgelezen kans op de 0-2. Maikel Kieftenbeld onderschepte een bal van Davy Pröpper, maar zijn pass op Albert Rusnák bracht de Slowaak net te ver aan de zijkant.

Aan de rechterkant was Mimoun Mahi continu een plaag voor Rochdi Achenteh; het was een genot om naar Mahi te kijken. Wat een drive en een onvoorspelbare techniek heeft deze vent!

In het verloop van de eerste helft werden de afstanden steeds groter. FC Groningen kreeg veel ruimte om te voetballen, en constateerde bovendien met plezier dat de thuisploeg ging grossieren in balverlies, mede doordat FC Groningen vroegtijdig druk zette. Beide ploegen gingen met een verdiende 1-0 voorsprong voor de Groningers de rust in, al was het aan de attent keepende Sergio Padt te danken dat de Arnhemmers het doel niet hadden weten te treffen.

Tweede helft
Het tweede bedrijf was een kansenfestival van de bovenste plank in een zinderend spannende pot voetbal, waarin arbiter Nijhuis prima floot en veel toeliet. Het spel golfde op en neer, en beide ploegen kregen diverse kansen. Het was uiteindelijk uitblinker Sergio Padt die de twijfelachtige eer had met het vijfde eigen doelpunt van de FC in dit seizoen de gelijkmaker te produceren. Diezelfde Padt had echter met name Bertrand Traore een handvol malen van een zeker lijkend doelpunt afgehouden, dus de opvolger van Marco Bizot treft absoluut geen blaam. Aan het tegendoelpunt kon hij bovendien helemaal niets doen.

Danny Hoesen, Tjaronn Chery en Eric Botteghin hadden eveneens kunnen scoren in deze onvoorstelbaar energieke wedstrijd waarin FC Groningen een beste portie strijdlust aan de dag legde, en waarschijnlijk is de 1-1 wel een terechte uitslag. Mimoun Mahi moest kort vóór het einde nog met kramp naar de kant; we hopen dat hij tijdig is hersteld voor de absolute kraker van komende woensdag.

Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen zat vanavond in Arnhem op de tribune, en we kunnen ons niet voorstellen dat hij met een onbezorgd gevoel naar Rotterdam is teruggereden. Woensdag wordt het heet in de Euroborg, extreem heet! Nu al kippenvel! Het voelt nu al als een niet te overtreffen apotheose. Wat moet dat nog worden als we massaal naar De Kuip mogen!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet; Mahi (84’ Van Nieff), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (73’ Van der Velden); Chery, Hoesen (81’ Bacuna)
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Hateboer, Payne

Opstelling Vitesse
Room; Diks, Kashia, Van der Heijden, Achenteh; Pröpper, Vejinovic (91’ McEachran), Qazaishvili (68’ Djurdjevic); Labyad, Traoré, Oliynyk (68’ Ibarra)
Rest bank: Velthuizen, Wallace, Mori, Leerdam

Scores: 13’ Lindgren (rebound) 0-1, 79’ Padt (eigen doelpunt) 1-1

Scheidsrechter: Nijhuis
Overige officials: Van de Ven, Gerritsen en Bax
Gele kaarten: 60’ Van der Heijden (op Mahi), 71’ Hoesen (op Vejinovic), 74’ Padt (tijdrekken), 80’ Mahi (op Achenteh), 83’ Van der Velden (op Kashia)

(Foto: Wim Entzinger)

Beeldmateriaal FOX Sports: