Wat een ontlading, wat een feest! De supporters van FC Groningen die vanavond in de uitverkochte en uitzinnige Euroborg aanwezig zijn geweest, zullen terugkijken op een happening die hen nog lang zal heugen. De equipe van Erwin van de Looi had in de openingsfase van beide helften de handen meer dan vol aan Excelsior, maar de Groningers namen op een heel belangrijk moment - kort vóór rust - een voorsprong.

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en een fotoreportage toegevoegd!

INFO'S KAARTVERKOOP BEKERFINALE

Hans Hateboer, die in Ninos Gouriye een lastige opponent had maar bij alle doelpunten betrokken was, schoot hard raak uit een voorzet van Tjaronn Chery. Danny Hoesen had de bal keurig afgespeeld op Chery, die vervolgens een assist kon bijschrijven.

Na rust was het Albert Rusnák die de voorsprong met een heerlijk schot verdubbelde, in een offensief sterke fase van de Kralingers. Het gevaar kwam met name over links, want aan de rechterkant had Jordan Botaka niets in te brengen tegen de uitblinkende Lorenzo Burnet. De Rotterdammers gingen hierna alles riskeren, waardoor FC Groningen zeeën van ruimtes kreeg. Op wat speldenprikjes van Excelsior na was het eigenlijk alleen de thuisploeg die zich in het vervolg grote kansen wist te creëren, maar alleen Tjaronn Chery wist de trekker kort vóór tijd nog een keer over te halen.

Al na de 2-0 ging het dak er in de Euroborg af, en de fans stonden grote delen van de tweede helft op de banken. De fans hunkerden naar een succes, en begroetten dat vanavond euforisch. Het voetbal was lang niet altijd even goed, net als gisteren tijdens de andere halve finale, maar de spanning tot de 1-0 en het feest daarna vergoedden veel. De derde mei van dit jaar belooft een zo mogelijk nog groter volksfeest te worden. Wat waren we hier aan toe!

Eric Botteghin en Jarchinio Antonia bekeken de wedstrijd vanuit het fanatieke vak van de Groningen Fanatics - uniek! En hoe Hans Hateboer na het laatste fluitsignaal uit zijn dak ging - ongekend! Maar de avond kon eigenlijk al vóór aanvang van de wedstrijd niet meer stuk, want de stadionbrede sfeeractie was formidabel. Wat een tijd zal de fanatieke aanhang hierin hebben gestoken!

Kort wedstrijdverslag:
Het duel begon eigenlijk zoals we dat hadden kunnen verwachten. Excelsior loerde wat op de counter, en kwam er over links diverse malen gevaarlijk uit. Met name Ninos Gouriye had zich in de eerste tien minuten al drie keer gevaarlijk laten zien. Het op de counter spelen ging daarna zelfs even over tot het creëren van een veldoverwicht, en FC Groningen kwam niet lekker in het spel. Voorin had het weinig vrijstaande mensen, want de verdediging van Excelsior gaf weinig ruimte weg.

Aan goede wil ontbrak het de Groningers niet, en net toen we bedachten hoe Erwin van de Looi in de rust duidelijk zou maken dat er nog meer nodig zou zijn om de Rotterdammers te slachten, toen viel de 1-0. Een explosie van gejuich steeg op vanaf de tribunes, en nadat Mimoun Mahi Bas Kuipers van Excelsior onbedoeld bijna knock-out had geslagen gingen beide ploegen de rust in.

Ook aan de tweede helft begon Excelsior goed. Het doelpunt van Albert Rusnák, in de 54e minuut, kwam dan ook als geroepen. Iedereen dacht dat de Slowaak naar binnen zou trekken om te schieten, maar hij lanceerde zijn schot al eerder, en met een akelige precisie belandde de bal in de verre hoek.

Opnieuw explodeerde de Euroborg, en het beste was er bij Excelsior toen wel af. De grootste kansen waren voor de FC, maar doelpogingen van Tjaronn Chery en invaller Juninho Bacuna vonden in de lat hun meerdere, om er maar eens twee beste kansen uit te lichten.

De 3-0 van Tjaronn Chery was de definitieve genadeklap voor Excelsior, en de overwinning was uiteindelijk meer dan verdiend. FC Groningen had de zaakjes na een lastig begin achterin goed voor elkaar, en de slag op het middenveld was voor de Trots van het Noorden: controlerend waren Simon Tibbling en met name Maikel Kieftenbeld goed op dreef, en aanvallend Tjaronn Chery.

Wij gaan nagenieten! De komende weken zullen in het teken staan van de bekerfinale, PEC Zwolle - FC Groningen. En o ja, zondag spelen we thuis tegen Cambuur ;-)

De eerste foto's:

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt, Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Burnet, Mahi, Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (82’ Bacuna), Chery (91’ Van Nieff), Hoesen (74’ Islamovic)
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Van der Laan, Van der Velden

Opstelling Excelsior
Coutinho, Bovenberg, Fischer, Mattheij (83’ De Reuver), Kuipers, Stans, Kruys (65’ Vermeulen), Auassar, Gouriye, Van Weert, Botaka (65’ Van Mieghem)
Rest bank: Deckers, Karami, Van Diermen, Varela

Sikkom: Aftermovie: Cupkoorts naar FC Groningen - Excelsior
Sfeerreportage 1 Frits Kor
Sfeerreportage 2 Frits Kor

Fotoreportage FC Groningen - Excelsior van Wouter Pauwels: