Zelden zal een wedstrijd van FC Groningen zoveel in Stad en Ommeland hebben losgemaakt als de bekerfinale editie 2015, en wat de formidabele 2-0 overwinning op PEC Zwolle - een echte zege van het hechte groen-witte collectief - bij de fans teweeg heeft gebracht is met geen pen te beschreven. De 1-0 die Albert Rusnák in de 64e minuut op de borden zette zorgde voor een ontlading die zijn weergave niet kende. De Kuip trilde op zijn grondvesten, en dit denderende feest werd nog eens dunnetjes overgedaan in de 75e minuut.

Beelden Grote Markt en commentaar RTV Noord bij de doelpunten van Albert Rusnák
Nagenieten (video van RTV Noord)
Sfeercompilatie FOX Sports
Sfeerreportage Frits Kor
Aftermovie Raoul van der Steege

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en vier fotoreportages toegevoegd!

Weer was het de Slowaak, die opnieuw een assist van de voor Mimoun Mahi in de ploeg gekomen Jarchinio Antonia (geniale voor-assist van Maikel Kieftenbeld, en prachtige loopactie van Michael de Leeuw). Tot doelpunt promoveerde.

In het slotkwartier gooide de onverzettelijkheid uitstralende vechtmachine die FC Groningen heet er nog een schepje bovenop. Voor elke grasspriet werd gestreden, voor elke bal geknokt, en met een imponerende over-mijn-lijk mentaliteit werd de 2-0 over de streep getrokken. Een orkaan van euforische juichkreten steeg op uit het voetbalbolwerk pur sang. De eerste prijs voor FC Groningen was een feit - een prijs waarnaar de op andere vlakken zo geplaagde provincie zó enorm snakte. De spelers werden tegen een uurtje of één 's nachts bij de Euroborg opgewacht, er was vuurwerk en er zal nog lang worden nagenoten van dit ongekende succes.

FC Groningen is door de overwinning zeker van plaatsing voor de groepsfase van de Europa League, hetgeen goed is voor een startpremie van € 2,4 miljoen. De eerste wedstrijd staat op donderdag 17 september 2015 op het programma, waarna dit kalenderjaar nog vijf groepswedstrijden zullen volgen. Op zondag 2 augustus a.s. mag FC Groningen bovendien in de arena aantreden voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal, waarin landskampioen PSV de opponent zal zijn. We schrijven het droogjes klinkend op, maar het is het grootste succes uit de clubgeschiedenis van de Trots van het Noorden!

In de loop van maandag komen wij terug op deze historische en onvergetelijke dag. Het was in één woord ge-wel-dig!

Kort wedstrijdverslag
De wedstrijd ... het verhaal is snel verteld. Al na een seconde of 30 kreeg Michael de Leeuw een dot van een kans, maar de bal vloog via Joost Broerse naast de palen. In het vervolg van het eerste bedrijf ontspon zich een tactisch duel waarbij beide ploegen enorm aan elkaar gewaagd waren. Lorenzo Burnet had het lastig met zijn snelle opponenten, en kon maar moeilijk tot zijn snelle aanvalsspel over links komen. Omdat Johan Kappelhof van nature soberder en minder offensief is ingesteld kwam er over beide Groningse vleugels weinig tot stand.

In het centrum heersten Eric Botteghin en Rasmus Lindgren als nooit tevoren - wat een duo centrale verdedigers is dit! En vóór hen knokten Maikel Kieftenbeld en de nu al geroutineerd overkomende Simon Tibbling met elke vezel in hun lijf voor wat ze waard waren. Maar we willen de rest niet tekort doen - elke speler vocht als een leeuw.

Erwin van de Looi bracht in de rust Hans Hateboer voor Lorenzo Burnet, waarna Johan Kappelhof naar links verhuisde. Het kwam het spel van FC Groningen in aanvallend opzicht ten goede.

Een tweede wissel, Jarchinio Antonia voor Mimoun Mahi, besliste het duel. Antonia had twee assists in de aanbieding en bracht in de slotfase met zijn overzicht ook invaller Juninho Bacuna nog in stelling, maar Bacuna Jr. raakte de bal verkeerd. FC Groningen straalde echter uit dat het de pot niet meer uit handen wenste te geven. Vervolgens ging het dak er in De Kuip op een geweldige manier af. Wat een euforie, wat een ontlading!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet (46’ Hateboer); Mahi (62’ Antonia), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak; Chery, De Leeuw (86’ Bacuna)
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Van Nieff, Van der Velden

Opstelling PEC Zwolle
Hahn; Van Polen, Lam (81’ Becker), Broerse (65’ Sainsbury), Van Hintum; Saymak, Drost, Rienstra; Lukoki, Necid, Thomas (81’ Nijland)
Rest bank: Begois, Dekker, Brama, Bjelica

Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Ron Jans vóór de wedstrijd
Interview met Leandro en Johnsen Bacuna vóór de wedstrijd

Fotoreportage van Wouter Pauwels - Deel 1 - tot aanvang wedstrijd:

Fotoreportage van Wouter Pauwels - Deel 2 - wedstrijd:

Fotoreportage van Wouter Pauwels - Deel 3 - huldiging: