FC Groningen heeft vanmiddag gedaan wat het aan zijn stand ook verplicht was - middels een overwinning ervoor zorgen dat het gat met Vitesse niet meer zou worden dan vijf plaatsen, hetgeen een bedrag aan TV-geld van ruim zeven ton zou hebben gekost. De Trots van het Noorden trok na 92 enerverende minuten daadwerkelijk aan het laatste eind. Zelf scoorde het vijf maal, waaronder enkele prachtig uitgespeelde. Eerst was het Michael de Leeuw die met drie doelpunten opzien baarde; ook Tjaronn Chery vond het net, met een werkelijk magistrale vrije schop. Door matige verdedigingsarbeid aan Groningse kant bleef NAC echter in het spoor.

Aan het artikel hebben we een samenvatting en interviews van FOX en een fotoreportage toegevoegd!

De Brabanders knokten zich zelfs terug van 2-4 naar 4-4, waarna ze, ondersteund door een kolkende menigte, op jacht gingen naar de 5-4. Het laatste en dus allesbeslissende doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. Invaller Danny Hoesen nam in de 87e minuut de bal prima aan, en schoot het leder met een prachtig schot langs Jelle ten Rouwelaar. FC Groningen eindigt door deze overwinning als achtste in dit door de bekerwinst onvergetelijke en formidabele seizoen, en Vitesse, dat thuis niet van FC Utrecht wist te winnen (3-3), is de nummer vijf van deze competitie.

Eerste helft
Zonder Lorenzo Burnet, wiens partner hoogzwanger is, maar voor het eerst sinds 2-0 december 2014 weer mét Tom Hiariej bij de selectie begon FC Groningen aan de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Hiariej brak op die bewuste avond in de uitwedstrijd bij FC Dordrecht zijn bovenarm, maar kon vandaag zijn rentree bij het eerste elftal maken.

Al snel werd duidelijk dat het een open wedstrijd zou worden waarin beide ploegen het niet zo nauw zouden nemen met de verdedigende plichtplegingen. Nadat beide keepers nog redding wisten te brengen op twee inzetten van Tjaronn Chery en eentje van Jouri de Kamps was het Michael de Leeuw die een voorzet van Hans Hateboer prima binnenschoot. De wedstrijd was toen tien minuten onderweg.

Via doelpunten van Guyon Fernandez (werd niet goed verdedigd, en Peter van der Vlag had bovendien wellicht moeten uitkomen), weer Michael de Leeuw (scoorde uit een prachtige aanval waarbij de defensie van NAC aan gort werd gespeeld, met Albert Rusnák als aangever) en Adnane Tighadouini (strafte een kinderlijke verdedigingsfout van Hans Hateboer af) stond het na 26 minuten al 2-2, maar dit werd niet de ruststand. Opnieuw Michael de Leeuw scoorde na een één-tweetje met Tjaronn Chery zijn derde doelpunt - een bekeken schuiver met zijn linkervoet. Michael de Leeuw vijzelde zijn productie in dit seizoen op tot maar liefst 17 doelpunten - een prestatie van formaat!

De ruststand had eigenlijk 2-4 in Gronings voordeel moeten zijn, maar een doelpunt van Eric Botteghin, die raak kopte, werd door een vlaag van verstandsverbijstering aan de kant van Serdar Gözübüyük afgekeurd. Gelukkig kwam deze flater de bezoekers uiteindelijk niet duur te staan.

Tweede helft
Beide trainers brachten bij het begin van de tweede helft een verse kracht binnen de lijnen. Robert Maaskant wisselde Joey Suk voor Demy de Zeeuw, en ook Mimoun Mahi bleef in de kleedkamers achter. In zijn plaats speelde Jarchinio Antonia.

Het na rust vooralsnog in een laag tempo spelende FC Groningen had weinig van NAC te duchten, en toen Tjaronn Chery in de 68e minuut met een geniale directe vrije trap de score naar 4-2 tilde, toen leek het duel gelopen.

Een paar minuten later kwam NAC echter terug tot 3-4, uit een directe vrije trap die genomen werd door Adnane Tighadouini en door de muur van richting werd veranderd.

Van de Looi wisselde vrijwel meteen Albert Rusnák voor Danny Hoesen, maar het was de thuisploeg die met meer overtuiging voor een resultaat ging strijden. Eerst trof invaller Mats Seuntjens nog de paal, maar Guyon Fernandez was verantwoordelijk voor de 4-4. Het stadion begon vervolgens te kolken, en NAC ging op jacht naar de 5-4. FC Groningen had diverse doelpunten veel te gemakkelijk weggegeven, en de Groningers leken opeens op een nederlaag af te stevenen, een nederlaag die wel eens financiële gevolgen zou kunnen hebben, mede doordat Willem II en FC Twente FC Groningen op dat moment behoorlijk op de hielen zaten.

Met een prima aanname en dito afwerking schoot de maar matig verdedigde Danny Hoesen uiteindelijk de 4-5 op de borden, waarna de hoofden bij de opponenten naar beneden gingen. Na het laatste fluitsignaal vierden de meegereisde fans en hun helden nog een feestje met elkaar, waarna dit unieke seizoen er nu echt helemaal op zit. Wij gaan Europa in! Maar met welke spelers? Hectische transfermaanden staan voor de deur!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Van der Vlag, Hateboer, Botteghin, Lindgren, Kappelhof; Mahi (46’ Antonia), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (72’ Hoesen); Chery, De Leeuw.
Rest bank: Padt, Van Nieff, Hiariej, Van der Velden, Bacuna.

Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, De Roover, Marcellis, Drost, Amieux; Sarpong (38’ Seuntjens), De Zeeuw (46’ Suk), Matic, De Kamps (61’ Swerts), Tighadouini, Fernandez.
Rest bank: Babos, Borahsasar, Zschusschen, Ligeon.

Scores: 11’ De Leeuw (Hateboer) 0-1, 16’ Fernandez (Sarpong) 1-1, 24’ De Leeuw (Rusnak) 1-2, 26’ Tighadouini (Sarpong) 2-2, 31’ De Leeuw (Chery) 2-3; 68’ Chery (vrije trap) 2-4, 71’ Tighadouini (vrije trap) 3-4, 76’ Fernandez (Amieux) 4-4, 87’ Hoesen (Lindgren) 4-5.

Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Van Dongen, Vandeursen en Bax
Gele kaarten: 57’ Lindgren (overtreding op Fernandez)

Eindstand seizoen 2014-2015:

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting NAC Breda - FC Groningen
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Robert Maaskant na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Michael de Leeuw na de wedstrijd
Interview met Dirk Marcellis na de wedstrijd
Interview met Adnane Tighadouini na de wedstrijd