Het Southampton van de gebroeders Koeman speelt deze dagen twee oefenwedstrijden op Nederlandse bodem. Voordat in een uitverkochte Kuip (seizoenkaarthouders hebben daar gratis toegang) aangetreden wordt tegen Feyenoord was het vanmiddag aan FC Groningen de eer om in de met 12.176 fans slechts halfvolle Euroborg te trachten tegen de Britten te imponeren. Het waren echter de gasten die uiteindelijk ruim met 3-0 aan het langste eind trokken.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Eerste diagnose: voetblessure Rasmus Lindgren valt waarschijnlijk mee
De eerste indrukken aangaande de blessure die Rasmus Lindgren vanmiddag heeft opgelopen zijn positief. De Zweed hield een behoorlijke zwelling over aan het feit dat er een uit de kluiten gewassen tegenstander bovenop zijn voet viel. Op het eerste gezicht valt het waarschijnlijk echter mee, zo gaf de staf na de wedstrijd aan.

Sfeerreportage FC Groningen - Southampton van Frits Kor

Voor FC Groningen was het vanmiddag een wijze Europese les. Tegen clubs van naam zal er messcherp verdedigd en voorin veel vroeger druk gezet moeten worden om herhaling van het scenario van vanmiddag te voorkomen.

Rasmus Lindgren ging in de 81e minuut hinkend naar de kant met een ogenschijnlijk vervelende blessure aan zijn rechter voet of -knie. We hopen dat het allemaal zal meevallen.

Wedstrijdverslag
Bij absentie van Simon Tibbling, die voorafgaande aan het duel net als de mogelijk naar het buitenland vertrekkende Hugo door Hans Nijland in het zonnetje werd gezet, nam Tom Hiariej Simons plaats in op het middenveld. Albert Rusnák nam de regisseursrol over van Tjaronn Chery, die op de tribune zat, en voorin smaakte Bryan Linssen het genoegen van een plek als linksbuiten. Rusnák speelde wat minder diep dan Chery afgelopen seizoen, en Michael de Leeuw moet duidelijk wennen aan het feit dat hij een andere speler achter (en minder naast) zich weet.

Het begin van de FC was hartverwarmend. De equipe van Erwin van de Looi speelde fris en aanvallend snel, en de eerste kansen waren dan ook voor de Groningers. Zo was een schot van Hans Hateboer, die de fysieke duels bepaald niet schuwde, gevaarlijk, en dat gold ook voor een poging van de door Hateboer aangespeelde Mimoun Mahi.

De eerste waarschuwing kon in de 18e minuut genoteerd worden. Na dom balverlies van de thuisploeg was het de slecht verdedigde Sadio Mané die uit een vlijmscherpe counter bijna doel trof.

Vijf minuten later viel de 0-1 alsnog. Aanvoerder Jose Fonte kopte raak uit een corner, en het was dat een kopbal van Victor Wanyama twee minuten later slechts de lat raakte, anders had het halverwege de eerste helft al 0-2 gestaan.

Het spel van FC Groningen vervlakte meer en meer, en het begin van het tweede bedrijf (Johan Kappelhof speelde inmiddels op de positie van Eric Botteghin) was duidelijk voor Southampton. Sadio Mané kon er in de 52e minuut wel erg makkelijk doorheen lopen om vervolgens simpel de 0-2 op de borden te zetten.

De ploeg van de Koemannetjes schakelde nog een tandje bij en nadat Sergio Padt met een paar reddingen verdere averij had verijdeld, was het invaller Graziano Pellè die na 72 minuten alles besliste met het derde Engelse doelpunt. Hij was fraai bediend door Dusan Tadic, nog altijd een speler die je er wel bij kunt hebben. Tadic werd later gewisseld en kreeg van de aanhang van FC Groningen een warm applaus.

FC Groningen wisselde nog een aantal malen. Zo verving Danny Hoesen de onzichtbare en ook niet goed in het spel betrokken Michael de Leeuw, maar FC Groningen wist zich geen kansen meer te creëren. De ploeg leek angstig door het steeds dreigende gevaar van snelle tegenaanvallen van Southampton, maar Jarchinio Antonia, voor Mimoun Mahi in de ploeg gekomen, had in de 86e minuut toch echt moeten scoren. Volledig vrijstaand voor keeper Paulo Gazzaniga faalde hij echter.

Nadat Southampton in de voorlaatste minuut nog een paar maal het houtwerk raakte floot Serdar Gözübüyük na exact 90 minuten voor het einde van deze pot, die wedstrijdspanning en dus sfeer ontbeerde. Wat ons betreft wordt lering getrokken uit de manier waarop Southampton diverse malen gevaarlijk kon worden. Overigens is verliezen van de ploeg van Ronald en Erwin Koeman absoluut geen schande. Het verschil tussen de Premier League en de Eredivisie is nu eenmaal een feit, in begrotings- en dus in sportief opzicht. Bovendien kan worden aangeknoopt bij de prima aanvangsfase. En laten we hopen dat Rasmus Lindgren snel weer terug is!

Statistieken FC Groningen - Southampton van clubsite FC Groningen:

Opstelling FC Groningen:
Padt, Hateboer, Botteghin (46’ Kappelhof), Lindgren (81’ Van der Laan), Burnet (74’ Tamata), Hiariej, Rusnak, Kieftenbeld, Mahi (61’ Antonia), De Leeuw (74’ Hoesen), Linssen (74’ Bacuna)
Rest bank: Van der Vlag, Van Nieff, Payne

Opstelling Southampton FC:
Gazzaniga, Yoshida, Fonte, Long (68’ Rodriguez), Davis (46’ Soares), Mané (68’ Pellè), Tadic (73’ McQueen), Wanyama (81’ Reed), Martina, Juanmi (46’ Clasie), Targett (46’ Ward-Prowse)
Rest bank: Davis, Stekelenburg, Debayo, Stephens, Turnbull, Isgrove, McCarthy

Scores: 23’ Fonte (Tadic) 0-1; 52’ Mané (Tadic) 0-2, 72’ Pellè (Tadic) 0-3

Fotoreportage FC Groningen - Southampton van Wouter Pauwels: