In de laatste oefenwedstrijd vóór de start van de nieuwe competitie zag Erwin van de Looi zich genoodzaakt zijn aanvoerder, Maikel Kieftenbeld, te vervangen. Kieftenbeld zal naar alle waarschijnlijkheid naar Birmingham City vertrekken en werd op het middenveld vervangen door Tom Hiariej, terwijl de aanvoerdersband naar Rasmus Lindgren verhuisde. FC Groningen won de wedstrijd met 2-1, na een 1-0 voorsprong bij rust door een doelpunt van Bryan Linssen. Michael de Leeuw verdubbelde de voorsprong na rust vanaf de strafschopstip.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

De penalty werd door arbiter Jochem Kamphuis toegekend nadat Arjan Swinkels hands had gemaakt. Swinkels kon met rood inrukken, waarna de wedstrijd aan de kant van de thuisploeg verslapte. De drie wissels na rust (Bacuna voor Tibbling die vanmiddag pas zijn eerste minuten maakte, Mahi voor Linssen en Hateboer voor Lindgren) deden het spel van FC Groningen eveneens geen goed. De tegentreffer in de slotminuut door de volledig ongedekte Regino Cicilia was typerend voor het relatieve verval van de FC.

FC Groningen begon na een korte goede openingsfase van Roda JC, waarin de FC het lastig had zich hier onderuit te voetballen, steeds beter te spelen. Het centrale verdedigersduo Botteghin/Lindgren stond goed, en dat gold ook voor Tibbling/Hiariej. met name Tom Hiariej liet een aantal mooie dingen zien en had een aantal prima onderscheppingen. En hoezeer Simon Tibbling gemist wordt bleek nadat hij was vervangen.

Albert Rusnák speelde 'op tien', maar deed dit heel anders dan Tjaronn Chery die de bal altijd wil hebben. Rusnák deed het echter goed; in deze rol zal hij zeker nog groeien. Chery doen laten vergeten kon hij nog niet, maar dit is ook een wel erg ondankbare opgave.

Ook Bryan Linssen kon ons zeker bekoren. Hij speelde gedreven en is een felle speler, wellicht een publiekslieveling in spe. Op de andere vleugel was Jarchinio Antonia goed op dreef, ook in verdedigend opzicht. het zal voor Mimoun Mahi nog een hele toer worden om hem uit de basis te verdrijven.

Statistieken FC Groningen - Roda JC van clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren (77’ Hateboer), Tamata; Tibbling (61’ Bacuna), Rusnak, Hiariej; Antonia, De Leeuw, Linssen (75’ Mahi)
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Van der Laan, Burnet, Van Nieff, Hoesen

Opstelling Roda JC Kerkrade
Van Leer, Sankoh, Van Peppen, Van Hyfte (43’ Höcher), Van Son (65’ Paulissen), Jansen (65’ Cicilia), Faik, Dijkhuizen (78’ Monteyne), Swinkels (67’ rood), Noor (88’ Palacios), Gyasi (71’ Rutjes)
Rest bank: Werker en Verbist

Scores: 25’ Linssen (rebound) 1-0; 68’ De Leeuw (strafschop) 2-0, 91’ Cecilia 2-1.

Scheidsrechter: Kamphuis
Rode kaart: 67’ Swinkels (voorkomen van doelpunt met de hand)
Gele kaart: 66’ Van Peppen (overtreding op Antonia)

Fotoreportage FC Groningen - Roda JC van Wouter Pauwels: