Net als anderhalve week geleden tegen PSV was het FC Groningen dat vanavond tegen FC Twente het spel dicteerde en de beste kansen kreeg, maar het leidde opnieuw niet tot een groen-witte overwinning. Tegen de Tukkerse mietjes van glas, die om de haverklap als stervende zwanen naar de grond gingen en om de laatste Sacramenten smeekten, zou een 3-0 ruststand in het voordeel van de Groningers volkomen terecht zijn geweest, maar het waren de gasten die vlak vóór rust uit het niets op voorsprong kwamen.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Na rust was het spelbeeld vergelijkbaar met het eerste bedrijf. Nadat er opnieuw enkele 100% kansen ruimschoots om zeep waren geholpen was het Michael de Leeuw, die in de 84e minuut een voorzet van de uitstekend ingevallen Danny Hoesen langs keeper Marsman schoot.

Eric Botteghin had de 2-1 luttele minuten later op zijn voet, maar hij joeg de bal over. In de heerlijke slotfase kwam in de 1-1 stand geen verandering meer, waarna met name FC Twente blij mag zijn dat het een punt aan het spannende duel heeft overgehouden.

FC Groningen speelde aanvallend fris en goed, zoals het tegen PSV ook al het geval was, maar er zijn wat ons betreft twee punten van zorg. Naast het feit dat spelers als Bryan Linssen en Jarchinio Antonia een scorend onvermogen aan de dag leggen, zelfs bij opgelegde kansen, zijn standaardsituaties van de tegenstander geregeld levensgevaarlijk. Niet voor niets gaf Dick Lukkien onlangs gekscherend aan dat hij om toestemming had gevraagd om zijn stoel bij standaardssituaties om te mogen draaien, om de zenuwslopende taferelen maar niet te hoeven gadeslaan. Het was vanavond geen toeval dat Tapia scoorde uit een hoekschop van de egocentrische en uitsluitend voor zichzelf spelende Ziyech (juichen als een ploeggenoot scoort is de van Heerenveen overgekomen onverlaat vreemd). Sergio Padt had weinig te doen, maar zag er bij de standaards toch wat onzeker uit, en als dan ook nog te veel ruimte wordt weggeven aan aanvallers, in dit geval Tapia en eerder tegen PSV met betrekking tot Luuk de Jong, dan is de kans niet denkbeeldig dat je op een gegeven moment achter de feiten aan gaat lopen omdat de opponent wél raad weet met goede mogelijkheden.

Het was vanavond niet anders, maar gelukkig liep de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen niet op een puntloos echec uit. Een nederlaag zou ook volkomen onverdiend voor het keurkorps van Erwin van de Looi zijn geweest. De ploeg is in voetballend opzicht goed aan het seizoen begonnen, maar ja - het op de juiste waarde weten te schatten van dotten van kansen blijft een probleem. Zo had Bryan Linssen al in het eerste kwartier twee maal moeten scoren.

Rasmus Lindgren geldt de eerder genoemde defensieve kritiek overigens niet, al had hij bij de 0-1 bij nader inzien geen vat op de doelpuntenmaker. De Zweed speelde net als zijn landgenoot Simon Tibbling een formidabele pot. Interessant was de speelwijze van FC Groningen in balbezit. De ploeg speelde geregeld met drie centrale verdedigers (Lindgren, Hiariej en Botteghin) en twee hoog opstaande backs.

Voorafgaand aan het duel werd op indrukwekkende wijze stilgestaan bij het overlijden van clubicoon Piet Fransen. De fakkels en de applausminuut, waaraan spelers en supporters van beide ploegen meededen, zullen voor de misschien van bovenaf meekijkende Fransen geweldig zijn geweest.

Komend weekeinde wacht andermaal een kraker tegen PSV. De staf zal weten waaraan men de komende dagen moet werken! Dat er muziek in het elftal zit is zonneklaar.

Statistieken FC Groningen - FC Twente van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Tamata; Tibbling, Rusnak (78’ Mahi), Hiariej (78’ Hoesen); Antonia, De Leeuw, Linssen (67’ Drost).
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Burnet, Bacuna.

Opstelling FC Twente
Marsman; Ter Avest, Uvini, Katsikas, Schilder, Van der Heyden, Mokotjo, Ziyech, Gutiérrez, Eghan (80’ Corona), Tapia (65’ Hölscher).
Rest bank: Drommel, Oosterwijk, Bijen, Da Cruz, Van der Lely.

Scores: 42’ Tapia (Ziyech) 0-1; 84’ De Leeuw (Hoesen) 1-1

Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Zeinstra, De Vries en Dieperink
Geen gele of rode kaarten