Door twee gave treffers van Mimoun Mahi, die in zijn rol als supersub toch het beste lijkt te renderen, won FC Groningen vanavond met 2-0 van Excelsior. De overwinning was volslagen verdiend. Met name vóór rust liet de Trots van het Noorden een ruime handvol opgelegde mogelijkheden onbenut, waarna het spelpeil na rust gestaag daalde. Arbiter Edwin van de Graaf paste zich hier naadloos bij aan. Floot de onervaren knaap vóór rust nog acceptabel, na de hervatting was de beste man het spoor volledig bijster en was regelrecht op de hand van Excelsior.

Samenvatting FC Groningen - Excelsior
Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Mimoun Mahi na afloop van de wedstrijd
Interview met Alfons Groenendijk na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

De Kralingers creëerden zich vanavond zegge en schrijve één kans, die na een ruim half uur spelen aan Tom van Weert echter niet besteed was.

FC Groningen speelde in het eerste bedrijf in een hoog tempo en deed er alles aan de compact spelende opponent (die er trachtte bliksemsnel over de vleugels uit te komen) met snel spel over de vleugels te slopen. Dit lukte echter niet, waarna de hardwerkende equipe van Erwin van de Looi in de rust op een belachelijk fluitconcert van de verwende eigen aanhang werd getrakteerd. Kennelijk was men vergeten dat de clubleiding willens en wetens kwaliteit heeft willen inruilen voor geld (met Eric Botteghin, Maikel Kieftenbeld en Tjaronn Chery is een groot deel van de as en veel ervaring verkocht), en dat in een zwaar Europees seizoen. Dat het elftal van Erwin van de Looi hierdoor kwalitatief slechter is dan afgelopen seizoen na de winterstop staat buiten kijf, maar het doet er alles aan dit met een maximale inzet zo veel mogelijk te compenseren. Spelers uitfluiten als er niet wordt gescoord maar wel veel inzet en aanvallende intenties aan de dag worden gelegd is dan ook ronduit bespottelijk.

Na rust eiste het hoge tempo van vóór de thee zijn tol, waarna de thuisploeg fout op fout ging stapelen. De stand werd na de dubbele wissel in de 65e minuut alsnog in Gronings voordeel gebogen. Mimoun Mahi en Danny Hoesen kwamen voor Tom Hiariej en Albert Rusnák in de ploeg. De Slowaak kon zijn frustratie over het feit dat hij naar de kant moest niet bedwingen, trapte tegen de dug-out en kon met moeite in toom worden gehouden. Bij de ereronde stond 's mans gezicht op onweer. Begrijpelijk, want het vroegtijdig naar de kant halen lijkt eerder regel dan uitzondering te worden. Het wisselen van de niet overtuigende Jesper Drost had meer voor de hand gelegen.

Beide ingebrachte spelers deden het uitstekend, zoals ook de kort vóór tijd ingevallen Kasper Larsen een prima indruk achterliet. Mimoun Mahi scoorde zoals gezegd twee keer, en Danny Hoesen oogde net als in zijn invalbeurt tegen FC Twente fris en scherp. Van Diermen ontsnapte aan rood toen hij Hoesen neerlegde. Danny Hoesen zou erdoor geweest zijn, maar Van Diermen kreeg slechts geel omdat er centraal nog een verdediger stond. Leuk en aardig, maar de rappe Hoesen zou rechtdoor zijn gesneld en zonder twijfel in de korte hoek raak hebben geschoten. Dat er verderop dan nog een verdediger staat doet er o.i. dan ook niet toe. Rood was op zijn plaats geweest, maar Van de Graaf, die er meer en meer een desolaat potje van maakte, zag het allemaal anders. Ook was de leidsman de enige die in faire duels van Michael de Leeuw steevast overtredingen van de aanvaller zag. Niet te bevatten.

Na 93 minuten stond er een dik verdiende 2-0 score op de borden, waarna er een feestje gevierd kon worden. FC Groningen is van de 14e naar de derde plaats doorgeschoten, maar aangezien er nog 16 ploegen een wedstrijd tegoed hebben zal de FC nog door diverse anderen worden bijgehaald. De drie punten zijn echter bijzonder belangrijk. Op naar Utrecht, komende zaterdag om 18:30 uur - daags na de loting voor de groepsfase van de Europa League! - de volgende tegenstander!

De eerste foto's:

Statistieken FC Groningen - Excelsior van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Burnet (83’ Larsen); Tibbling, Drost, Hiariej (65’ Hoesen); Linssen, De Leeuw, Rusnak (65’ Mahi).
Rest bank: Van der Vlag, Antonia, Van Nieff, Bacuna.

Opstelling Excelsior
Kurto, Karami, Van Diermen, Kruys, Kuipers, Fischer, Botaka (73’ Kuwas), Auassar, Van Weert, Stans (78’ Vermeulen), Hasselbaink (65’ Van Mieghem).
Rest bank: Muyters, Mattheij, Overtoom, Bovenberg.

Scores: 70’ Mahi (vrije trap) 1-0, 86’ Mahi (Linssen) 2-0.

Scheidsrechter: Van de Graaf
Overige officials: Goossens, Dobre en Gerrets
Gele kaart: 69’ Van Diermen (overtreding op Hoesen).

Fotoreportage FC Groningen - Excelsior van Wouter Pauwels: