FC Groningen won vanavond de oefenwedstrijd tegen zaterdag derdeklasser Pelikaan-S met 5-0, maar belangrijker nog dan de uitslag waren de verschillende spelsystemen die de trainersstaf kon uitproberen tegen 'het Vitesse van het amateurvoetbal', zoals de met geld strooiende opponent uit Oostwold ook wel wordt genoemd. Vóór rust speelde FC Groningen 433; in het tweede bedrijf werden een 4231-concept met Michael de Leeuw 'op tien' en een systeem met drie centrale verdedigers in de praktijk gebracht.

In alle gevallen was Danny Hoesen de diepe spits, en de aanvaller, goed voor de eerste twee doelpunten, speelde een gedreven, scherpe pot. Hij solliciteert nadrukkelijk naar een basisplaats. In de fase dat Michael de Leeuw achter hem 'op tien' speelde scoorde De Leeuw twee keer. Het duo zien we graag vaker op die manier in één elftal.

Aan het artikel hebben we een fotoreportage toegevoegd.

Samenvatting Pelikaan-S - FC Groningen

De opstellingen zagen er als volgt uit:

Eerste helft:

Linssen - Hoesen - Oldenburger
Bacuna - Maduro - Drost
Burnet - Lindgren- Larsen - Kappelhof
Van dr Vlag

Tweede helft:

Hoesen
Linssen - De Leeuw - Bacuna
Hiariej - Maduro
Burnet - Lindgren - Larsen - Reijnen
Van der Vlag

en vervolgens een achterste linie die zó was samengesteld:

Burnet - Lindgren - Maduro - Larsen - Reijnen

In de 70e minuut werd Kasper Larsen vervangen door Glenn Bijl, waarna Hedwiges Maduro weer doorschoof naar het middenveld en de defensie zo speelde:

Burnet - Lindgren - Reijnen - Bijl

De verschillende systemen zullen ongetwijfeld zijn toegepast met het oog op de komende Europese duels. Met name tegen een tegenstander als Olympique Marseille zou het maar zo kunnen dat Erwin van de Looi met een versterkt, driekoppig centrum gaat spelen, in combinatie met twee opkomende backs. De vraag is of er in dat centrum plaats zal zijn voor Etiënne Reijnen, de nieuwe aanwinst die absoluut nog niet heeft kunnen overtuigen. Het feit dat hij vanavond op de bank begon en vervolgens 25 minuten als rechtsback speelde spreekt wat ons betreft boekdelen. Kasper Larsen hijgt nadrukkelijk in zijn nek.

Pelikaan-S deed vanavond wat het kon, maar het was toch een eenzijdige wedstrijd, een paar speldenprikjes daargelaten. Vooraf werd de 51-voudige schutter van vorig seizoen, Freddy de Grooth, in het zonnetje gezet, maar 'Freddy Frikandel' was bij Rasmus Lindgren en Kasper Larsen in goede handen en bleef hierdoor droog staan.

Door de ongelijke strijd is het lastig een oordeel te vellen waar FC Groningen nu staat. De ploeg oogt zeker nog niet als een ingespeeld team en we kunnen niet stellen dat we de ontmoeting met Heerenveen nu al met heel veel vertrouwen tegemoet zien. Aan de andere kant kon Erwin van de Looi door interlands geen beroep doen op Hans Hateboer, Mimoun Mahi, Simon Tibbling en Albert Rusnák; door blessures ontbraken Abel Tamata en Dino Islamovic. Tenslotte had Jarchinio Antonia eerder vandaag afscheid genomen van een verstandskies, en hij liep als toeschouwer rond, zijn ene wang zo een stuk dikker dan de andere.

Voor herhaling vatbaar is wat ons betreft de basisplaats van Danny Hoesen; de variant met Michael de Leeuw zwervend achter en naast hem kon ons eveneens bekoren. We zullen zien welke kant het de komende tijd op het trainingsveld opgaat. Er is nog anderhalve week tijd om het elftal meer op elkaar te laten inspelen.

Scoreverloop:

5' 0-1 Danny Hoesen
11' 0-2 Danny Hoesen
53' 0-3 Michael de Leeuw
77' 0-4 Juninho Bacuna
82' 0-5 Michael de Leeuw

De eerste foto's:

Fotoreportage Pelikaan-S - FC Groningen: