Een collectief gepassioneerd spelend FC Groningen heeft vanmiddag een even belangrijke als terechte overwinning geboekt op Heerenveen, dat geen antwoord had op de met name in het eerste uur met strijd en beleving spelende opponent. FC Groningen kwam al na een seconde op 40 op voorsprong door een echte spitsengoal van de dit seizoen opgebloeide Danny Hoesen, waarna de thuisploeg uitstraalde dat er voor de Friezen niets te halen was.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Dwight Lodeweges na de wedstrijd
Interview met Rasmus Lindgren na de wedstrijd
Interview met Danny Hoesen na de wedstrijd
Interview met Joey van den Berg na de wedstrijd
Interview met Erwin Mulder na de wedstrijd

Na de 2-0, die Bryan Linssen al in de 15e minuut op de borden schoot (heerlijke assist van uitblinker Simon Tibbling, gevolgd door een geniale aanname van Linssen) regende het handsballen in het strafschopgebied van Heerenveen. Maar daar waar Kevin Blom in elke bal die het bovenlichaam toucheert een beweging van hand naar bal ziet, daar was Serdar Gözübüyük vanmiddag een stuk milder voor de gasten.

Vanaf ca. de 60e minuut liet FC Groningen de teugels wat vieren en de ploeg zakte wat in. Het duurde niet lang of Simon Thern maakte het met zijn doelpunt weer onnodig spannend, waarna het voor de FC even een kwestie van voornamelijk tegenhouden was, maar supersub Mimoun Mahi, die even eerder voor de leeggespeelde Bryan Linssen in de ploeg was gekomen, maakte in de 82e minuut aan alle onzekerheid een einde door de 3-1 binnen te schieten. Danny Hoesen zag dit aan, zittende vanuit de dug-out. Onder een staande ovatie was Hoesen een minuut eerder naar de kant gegaan, en ook Bryan Linssen smaakte vanmiddag het genoegen van een staande ovatie. Het hele stadion stond tegen het einde swingend op de banken, 'En wie niet springt, die is een Fries' bulderend - genieten!

FC Groningen trok de overwinning met overtuiging over de streep, en de spelers konden na afloop genieten van een welverdiende ereronde. De vele mutaties die Erwin van de Looi had doorgevoerd zorgden ervoor dat alle puzzelstukjes op z'n plaats vielen; aan de opstelling hoeft weinig meer gesleuteld te worden. De ploeg speelde met bezieling, had geen dissonanten (al speelde de als een paard werkende Michael de Leeuw niet gelukkig) en had uitblinkers in elke linie. Het centrale verdedigersduo Rasmus Lindgren-Johan Kappelhof stond als een huis, en Hedwiges Maduro is de nog missende controlerende schakel op het middenveld die voor stabiliteit zorgt. Maduro speelde solide en rustig, en Simon Tibbling plukte hiervan de vruchten, aangezien hij zich met zijn drive meer naar voren georiënteerd over het veld kon bewegen. Voorin lijkt Danny Hoesen voorlopig niet meer weg te denken uit de basis, en de terugkeer van Albert Rusnák paste perfect in het plaatje. De van energie bruisende Bryan Linssen op de andere vleugel maakte de conclusie helder - het is hartstikke leuk om naar een op deze wijze spelend FC Groningen te kijken. Het feit dat de Trots van het Noorden met Abel Tamata en Hans Hateboer over erg aanvallend ingestelde backs beschikt geeft extra voeding aan dit gevoel.

Van de Looi sloeg de spijker na afloop op zijn kop. Hij repte over de vele mogelijkheden die de brede selectie biedt. Het feit dat er op de bank niet eens plaats was voor Kasper Larsen zegt ons wat dat betreft genoeg. En Mimoun Mahi? "Ik denk niet dat een tegenstander er blij van wordt als hij erin komt", aldus Van de Looi.

FC Groningen kan zich met een lekker gevoel voorbereiden op de sinds vandaag uitverkochte kraker tegen Olympique Marseille. We zijn benieuwd waartoe de vanmiddag geëtaleerde Groningse passie, strijd en wil om te winnen, in combinatie met een fanatiek meelevende twaalfde man, donderdag kan leiden!

De eerste foto's:

Statistieken FC Groningen - sc Heerenveen van clubsite FC Groningen:

Padt, Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata, Tibbling, De Leeuw, Maduro, Linssen (73’ Mahi), Hoesen (81’ Antonia), Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Reijnen, Drost, Hiariej.

Opstelling sc Heerenveen
Mulder, Van Anholt, St. Juste, Bijker, Cavlan (46’ Otigba), Van den Boomen, Van den Berg (74’ Kada), Thern, Slagveer, Veerman, Larsson.
Rest bank: De Fockert, Marzo, Thorsby, Huizing, Amin.

Scores: 1’ Hoesen (De Leeuw) 1-0, 16’ Linssen (Tibbling) 2-0; 69’ Thern (Van den Boomen) 2-1, 82’ Mahi (-) 3-1.

Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Van Dongen, Van Zuilen en Gerrets
Gele kaarten: 19’ Thern, 57’ Linssen, 65’ Van Anholt, 66’ Van den Boomen.

Fotoreportage FC Groningen - sc Heerenveen van Wouter Pauwels: