Ook een vergeleken met de vorige competitiewedstrijd drastisch gewijzigd Olympique Marseille is vanavond een maatje te groot gebleken voor FC Groningen, dat na een 2-0 achterstand bij rust met 3-0 aan het kortste eind trok. De spelers van de Trots van het Noorden hadden vandaag boven zichzelf moeten uitstijgen om het de Fransen echt moeilijk te kunnen maken, maar dat zat er vanavond niet in.

OM liet de thuisploeg het balbezit en wachtte in de eerste helft geduldig op de fouten, om vervolgens bliksemsnel en levensgevaarlijk toe te slaan.

Sergio Padt had vandaag zeker niet zijn dag en zag er bij de eerste twee doelpunten verre van jofel uit, maar het voert te ver om de nederlaag in de schoenen van de doelman te schuiven. Op Simon Tibbling, Bryan Linssen en Rasmus Lindgren na haalden de Groningers geen van allen het niveau dat vereist was om Marseille voor onoverkomelijke problemen te stellen.

Hoogtepunt van de avond was de prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics, die een kolossaal doek met de tekst DIT IS DE GROENE HEL van de Tonny van Leeuwen Tribune lieten afrollen. Ook de Franse fans lieten zich overigens niet onbetuigd en staken sfeervol vuurwerk in het uitvak af.

FC Groningen zocht geduldig naar openingen, maar al in de zevende minuut kreeg de equipe van Erwin van de Looi de eerste serieuze waarschuwing te slikken. OM kwam er na balverlies van Hedwiges Maduro nl. vlijmscherp uit.

Nadat Sergio Padt in de 15e minuut nog redding kon brengen bij een enorme kans van de gasten was het Nkoudou die tien minuten later kon scoren. Hij werd niet goed aangepakt en lepelde de bal simpel in het doel.

Nog geen kwartier later was het duel eigenlijk al beslist, toen Ocampos aan buitenspel ontsnapte en kon profiteren van weifelend ingrijpen van Padt. Diezelfde Ocampos kreeg in de tweede helft geel en produceerde daarna een loepzuivere Schwalbe (Michael de Leeuw raakte hem niet maar kreeg desondanks geel voorgeschoteld); als de uit de Oekraïne afkomstige scheidsrechter beter had gekeken had OM vanaf minuut 57 met tien man verder mogen spelen.

Het slimme OM speelde de wedstrijd geroutineerd uit. Hans Hateboer en Abel Tamata kregen niet de ruimte om op te komen, zoals ze dat afgelopen zondag tegen Heerenveen nog wel konden, en typerend voor de thuisploeg was de 100% kans die Michael de Leeuw in de 67e minuut niet wist te benutten. Op dat moment stond er al een 0-3 stand op de borden nadat Alessandrini een voorzet van links in één keer op de slof nam en Sergio Padt hiermee in de korte hoek verraste.

Al met al kijken we terug op een wedstrijd waarbij de voorpret leuker was dan het vervolg. FC Groningen hoeft zich echter niet te schamen dat het van een ploeg met een ca. acht maal hogere begroting heeft verloren. Punten tegen OM zijn bonuspunten. Tegen Sporting Braga en Slovan Liberec liggen er veel reëlere mogelijkheden om resultaten te boeken.

Op naar zondag - AZ-thuis om 16:45 uur, de derde thuiswedstrijd in één week!