FC Groningen en AZ speelden vanmiddag op het tandvlees een wedstrijd die ze ongetwijfeld liever niet gespeeld hadden, althans niet vandaag. Aan de spelers van FC Groningen was te zien dat de energieverslindende pot tegen Heerenveen en de midweekse Europese wedstrijd tegen het sterke Marseille hun tol hadden geëist, en AZ leek uitgeblust en volstrekt uit vorm uit Servië te zijn teruggekeerd. De Trots van het Noorden mocht blij zijn dat het vanmiddag tegen dit AZ mocht aantreden, want of een fitte opponent de punten in Groningen zou hebben achtergelaten moet worden betwijfeld. Beste spelers wat ons betreft: Sergio Padt, Rasmus Lindgren, Simon Tibbling en Bryan Linssen.

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met John van den Brom na de wedstrijd
Interview met Bryan Linssen na de wedstrijd
Interview met Mimoun Mahi na de wedstrijd
Interview met Rasmus Lindgren na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met John van den Brom vóór de wedstrijd

Sfeerreportage FC Groningen - AZ van Frits Kor

Samenvatting FC Groningen - AZ

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

FC Groningen won het duel uiteindelijk met 2-0, na een 1-0 voorsprong bij rust door een doelpunt van Bryan Linssen, die uit de rebound scoorde nadat een schot van Danny Hoesen, prachtig bediend door zijn vriend Hedwiges Maduro, nog gekeerd kon worden door Rochet, de verder matige keeper van AZ.

Ook al speelde FC Groningen vanmiddag verre van denderend, het had diverse kansen om de wedstrijd al eerder in het slot te gooien. Enorme, eigenlijk 100% kansen waren aan Michael de Leeuw (80e minuut) en Mimoun Mahi (87e minuut) niet besteed. Langzaam kon de invalbeurt van Mahi, die in de rust de weer met enkelklachten kampende Danny Hoesen had afgelost, tot de slechtste uit de historie worden gebombardeerd, maar schrijf Mahi nooit af! Diep in blessuretijd schoot hij de 2-0 gedecideerd tegen de touwen, waarna de verdiende Groningse zege een feit was. AZ kon op weinig meer dan een paar schoten van bedenkelijk niveau worden betrapt, al redde Sergio Padt in de 79e minuut formidabel op een inzet van invaller Mühren.

FC Groningen won de wedstrijd, eentje in de categorie 'punten pakken en wegwezen', en dit verdient een groot compliment. De spelers liepen op hun laatste tenen, diversen hadden pijntjes en Bryan Linssen kon eigenlijk niet meer maar kon niet meer worden gewisseld. De zege had veel ruimer kunnen uitvallen als FC Groningen veel beter gebruik had gemaakt van de grote ruimte die er in de slotfase lag toen AZ alles op de aanval had gegooid en het achterin wel geloofde, maar met name Mahi, die diverse malen buitenspel stond en hiermee geen aanspeelpunt meer was, had dit iets slimmer mogen aanpakken. Maar zand erover - hij is inmiddels met vier doelpunten onze topscorer!

Slechte wedstrijden winnen hoort er ook bij, en dat de ploeg vanmiddag niet al te fit en scherp was mag bepaald geen wonder worden genoemd. Het vermelden waard was nog de opmerkelijke move van de trainersstaf van de FC in de 71e minuut. Hedwiges Maduro ging leeggespeeld naar de kant, waarna Etiënne Reijnen in de ploeg kwam. Johan Kappelhof schoof toen een linie naar voren en ging als verdedigende middenvelder spelen, en op het middenveld hebben we hem nog niet eerder in actie gezien. Hij deed dit echter niet onverdienstelijk.

Woensdag wacht het volgende belangrijke duel - FC Twente-thuis voor de beker. Het gebeuren wordt geleid door Kevin Blom, en dan weten we het wel. Maar waartoe de beker kan leiden is afgelopen seizoen duidelijk geworden. Aan de bak!

Statistieken FC Groningen - AZ van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata; Tibbling, De Leeuw, Maduro (71’ Reijnen); Linssen, Hoesen (46’ Mahi), Rusnak (81’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Drost, Hiariej

Opstelling AZ
Rochet, Lewis (86’ Hupperts), Gouweleeuw, Van der Linden, Brezancic (57’ Mühren), Van Overeem, Rienstra (76’ Janssen), Henriksen, Haps, Tankovic, Dos Santos.
Rest bank: Coutinho, Johansson, Wuytens, Haye

Scores: 31’ Linssen (rebound) 1-0; 96’ Mahi (Antonia) 2-0

Scheidsrechter: Nijhuis
Overige officials: Van de Ven, Schaap en Mulder
Gele kaarten: 16’ Haps, 40’ Brezancic, 41’ Gouweleeuw, 48’ Hateboer.

De eerste foto's:

Fotoreportage FC Groningen - AZ van zondag 20 september 2015: