Na een duel tegen ajax, dat de concurrentiestrijd met temazepam en andere benzodiazepinen glansrijk kan doorstaan, is de conclusie helder: zolang er geen speler van de ajacieden afscheid neemt tegen FC Groningen kunnen potjes tegen de Amsterdammers schriftelijk worden afgedaan. Stefan Pettersson werd op 3 mei 1994 door de hoofdstedelingen uitgezwaaid waarna Harris Huizingh en Ronald Hamming stadion De Meer in een Amsterdams tranendal omtoverden, maar daarna won FC Groningen geen enkel uitduel meer tegen ajax. Ook vanavond zat het er geen moment in.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Frank de Boer na afloop van de wedstrijd
Interview met Hedwiges Maduro na afloop van de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Frank de Boer vóór de wedstrijd

Een trage en behoudende strategie leidde tot een 1-0 achterstand bij rust en een 2-0 eindstand. Veel meer valt er over het duel niet te berichten, of het moet al zijn dat we niet de indruk hebben dat de shirts van de Groningers na de wedstrijd van vanavond aan een wasbeurt toe zijn.

Jesper Drost smaakte vanavond het genoegen van een basisplaats, maar hij was één van de slechtste spelers op het veld en werd vroegtijdig gewisseld, overigens samen met de eveneens tegenvallende Albert Rusnák. Jarchinio Antonia en Juninho Bacuna kwamen voor het duo in het veld. Bacuna scoorde geel en bijna nogmaals geel, maar arbiter Liesveld was genadig. Danny Hoesen, die in de eerste helft op een eiland stond, bleef na rust achter in de kleedkamers. Voor hem kwam Mimoun Mahi in de ploeg, maar hij kon zich niet onderscheiden.

Het tempo van de Groningers was vanavond veel te laag om ajax in verlegenheid te brengen, en dit geldt ook voor de aanvallende lef en drang naar voren. Fanatiek de aanval zoeken had wat ons betreft niet gehoeven, maar het vertoonde spel van hedenavond was wel het andere uiterste, op een korte fase na rust na, toen de FC wél wat meer ging voetballen.

Eigenlijk is elke volzin die we verder nog aan dit gebeuren wijden er eentje te veel. Op naar Braga!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Reijnen, Lindgren, Burnet; Maduro, Drost (71’ Bacuna), Tibbling; Linssen, Hoesen (46’ Mahi), Rusnak (72’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Hateboer, Tamata, Hiariej.

Opstelling ajax
Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, El Ghazi (82’ Schöne), Milik (81’ Serero), Younes (72’ Fischer).
Rest bank: Boer, Van Rhijn, Van der Hoorn, Sinkgraven, Schöne, Serero.

Scores: 23’ Gudelj (vrije trap) 1-0, 80’ Fischer (Riedewald) 2-0

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Simons, Kleinjan en Blank
Gele kaarten: 85’ Bacuna (overtreding op Bazoer)