De technische staf van FC Groningen koos er afgelopen zomer voor om de selectie niet met een effectief scorende spits te versterken, maar om het geld over de balk te smijten door de beperkte Etiënne Reijnen en de peperdure maar nutteloze Jesper Drost aan te trekken. De pijnlijke gevolgen van deze beslissingen werden vanmiddag andermaal zichtbaar.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Danny Hoesen zat tegen Vitesse opnieuw op de bank (niet fit genoeg? dan ook niet meenemen!), en net als tegen Braga bewees Mimoun Mahi geen spits te zijn. Achterin werd open huis gehouden (de wijze waarop Johan Kappelhof de 3-0 veroorzaakte is binnenkort in diverse sportblooper-programma's te zien, naar wij vrezen), en de 5-0 eindstand was dan ook geenszins geflatteerd. FC Groningen trof weliswaar drie maal het houtwerk, maar de thuisploeg hielp evenzovele grote kansen om zeep. De eindscore was goed voor de grootste nederlaag sinds 29 september 2013, toen in Enschede dezelfde score op de borden prijkte.

Het feit dat aan werkelijk alle doelpunten van Vitesse persoonlijke fouten van verdedigers van FC Groningen vooraf gingen doet het ergste vrezen voor de komende uitduels. Bij de 1-0 zag Hans Hateboer er slecht uit, Kevin Diks werd bij de 2-0 volledig vrijgelaten, 3-0 ... Johan Kappelhof, tja..., weer Hans Hateboer stond bij de 4-0 te slapen en met Dauda, de maker van de 5-0, was niemand meegelopen.

FC Groningen heeft er dit seizoen nu zes uitwedstrijden opzitten, en het verloor ze allemaal. De doelcijfers in deze treurige verzameling wedstrijden: nul voor, 15 tegen. Veelzeggender kan het gebrek aan scorend vermogen buitenshuis en het aan de dag leggen van schrijnende verdedigende manco's niet aangetoond worden.

Het feit dat FC Groningen met dezelfde basis als jl. donderdag begon deed vooraf al het ergste vrezen. Minstens twee opties waren wat ons betreft beter: die met drie centrale verdedigers, zoals in Braga na een half uur werd uitgeprobeerd, of eentje met Kasper Larsen in plaats van Etiënne Reijnen. Er werd niet voor gekozen - in onze ogen onbegrijpelijk.

Positieve afsluiter: FC Groningen verstopte zich in de eerste helft niet en kwam er diverse malen goed en snel uit. Al met al was deze fase echter te weinig om het Vitesse, dat net als Sporting Braga zeker geen wonderploeg is, serieus moeilijk te maken.

Komend weekeinde ligt de competitie door interlands stil. Het zal FC Groningen niet slecht uitkomen. Laten we hopen dat Rasmus Lindgren over twee weken opgelapt is. Het gemis van de Zweed is centraal achterin meer dan voelbaar, zeker nu Kasper Larsen vaker niet dan wel een kans wordt gegund, en keer op keer aan verdedigers wordt vastgehouden die grossieren in fouten. Voetbal begint met een solide verdediging. Bij de FC is deze momenteel echter erg ver te zoeken. De combi van een rammelende defensie met een speelstijl zonder spits is - eufemistisch gezegd - een verre van optimale. Overboord ermee!

Fotoreportage Vitesse - FC Groningen van Wouter Pauwels: