FC Groningen heeft vanavond tegen een onthutsend zwak Willem II een benauwde 2-1 overwinning geboekt. Het was dat de Trots van het Noorden in de Brabanders een wel erg povere opponent voor de kiezen hadden gekregen, anders zou de equipe van Erwin van de Looi de Euroborg zonder twijfel puntloos hebben verlaten. De Groningers legden een aandoenlijke inzet aan de dag, maar grossierden in balverlies en verkeerde keuzes.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Jurgen Streppel na afloop van de wedstrijd
Interview met Danny Hoesen na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Na een 1-0 ruststand (Mimoun Mahi had de score in de 24e minuut geopend) leek FC Groningen de rekening van een bedroevende tweede helft gepresenteerd te krijgen toen Etiënne Reijnen in de 85e minuut een jammerlijk eigen doelpunt scoorde (uit een oerdom door Abel Tamata weggegeven hoekschop), maar de punten bleven alsnog in Groningen toen Danny Hoesen een minuut later op prachtige wijze de 2-1 liet aantekenen.

Vanavond werd andermaal duidelijk dat het leuk en aardig is dat FC Groningen Europees actief is, maar feitelijk gezien hebben de Groningers in Europa niets te zoeken. De tripjes zijn vooral leuk voor de meereizende supporters, en alleen al om die reden moet Europees voetbal halen opnieuw het doel zijn van dit seizoen. Of de ploeg hierin deze jaargang wederom slaagt kan echter met geen mogelijkheid worden voorspeld. Vanavond wisten de beide controleurs, Simon Tibbling en met name Hedwiges Maduro, een ruime voldoende te scoren, en in aanvallend opzicht waren Mimoun Mahi en in sterkere mate Albert Rusnák het aankijken zeker waard, maar om stappen op de vaderlandse ranglijst te maken zal er in balbezit vaker een speler met dezelfde kleur aangespeeld moeten worden en de aanvallende stootkracht moet sterk worden verbeterd. Dit lijken de beste ingrediënten voor verdere zeges, want verdedigend gezien blijft het magertjes wat FC Groningen laat zien. Zelfs tegen Willem II was de absentie van Rasmus Lindgren absoluut zichtbaar. Zelfs de in deze vorm zekere degradant uit Tilburg sneed enkele malen onthutsend makkelijk door de verdedigende linie van FC Groningen heen.

Positief: de veerkracht die de ploeg toonde nadat de 1-1 viel. Met de mentale weerbaarheid lijkt het prima gesteld te zijn. Voetballend gezien draait FC Groningen echter moeizaam. Tot nu toe bleek dit vooral in uitwedstrijden, maar in de eigen Euroborg was het vanavond eveneens magere kost. Het feit dat FC Groningen tot de invalbeurt van Danny Hoesen zonder een echte negen speelde zal hiermee zeker te maken hebben. Graag in het vervolg meteen met een spits beginnen! De punten tellen echter! En arbiter Higler ... nooit meer naar Groningen sturen. De man is en blijft een hoogst irritant figuur, en zaterdag meer en meer op de hand van Willem II.

Op naar Liberec!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata; Maduro, Drost (89’ Larsen), Tibbling; Linssen (76’ Hoesen), Mahi, Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Hiariej, Bacuna, Antonia.

Opstelling Willem II
Lamprou, Van der Struijk, D. Wuytens, Peters, Koppers (83’ Braber), Ojo, Haemhouts (64’ Nemec), S. Wuytens, Zivkovic (77’ De Sa), Falkenburg, Andersen.
Rest bank: Meul, Ligeon, Joppen, De Jong.

Toeschouwers: 21.787 (uitverkocht)
Scores: 24’ Mahi (Rusnak) 1-0; 85’ Reijnen (eigen doel) 1-1, 87’ Hoesen (Reijnen) 2-1.

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Brondijk, Dobre, Mulder
Gele kaarten: 35’ Andersen (overtreding op Drost), 82’ Tibbling (overtreding op Ojo)

Fotoreportage FC Groningen - Willem II van Wouter Pauwels: