FC Groningen heeft donderdagavond voor de allereerste maal in dit seizoen aan een officiële uitwedstrijd een punt overgehouden, en bovendien - eveneens voor de eerste keer - het net op vreemde bodem weten te vinden. De Trots van het Noorden speelde tegen Slovan Liberec met een geweldige inzet en bij vlagen een goede wedstrijd, en kende in de eerste 25 minuten na rust zelfs een uitstekende fase waarin het de Tsjechen volledig onder druk zette en onder de voet leek te gaan lopen.

Aan het verslag hebben we twee fotoreportages toegevoegd!

Doelpunten bleven echter uit, waarna het duel in de 88e minuut in mineur leek te eindigen toen de thuisploeg de score opende. FC Groningen speelde toen al met tien man omdat invaller Michael de Leeuw in de 84e minuut, slechts vijf minuten nadat hij in de plaats van Hedwiges Maduro in de ploeg was gekomen, een directe rode kaart had ontvangen na een charge tegen een tegenstander die bloedend op de grond bleef liggen. De Leeuw meende na afloop dat van opzet geen sprake was en dat de sanctie maximaal geel had moeten zijn, maar uit het feit dat hij, nadat hem rood was voorgetoverd, het shirt over het gezicht trok, niet protesteerde en naar binnen beende zonder met Erwin van de Looi een woord te wisselen lijkt geconcludeerd te kunnen worden dat de veldverwijzing terecht was.

FC Groningen slaagde er echter diep in blessuretijd (er waren inmiddels 96 minuten gespeeld in het prachtige stadion van Slovan Liberec, een stadion dat nog echte voetbalsfeer ademt) alsnog in om de stand in evenwicht te brengen. Etiënne Reijnen ging in het vijandelijke strafschopgebied naar de grond, en daar waar de hopeloos irritant fluitende Duitse scheidsrechter in de 61e minuut FC Groningen nog een 100% strafschop onthield toen Bryan Linssen tegen de zoden werd gewerkt, daar floot hij nu wel voor een penalty. De voor de licht geblesseerd uitgevallen Bryan Linssen in de ploeg gekomen Danny Hoesen scoorde in tweede instantie, en bracht het fanatiek meelevende uitvak in extase. Nog even over de situatie met Linssen: wij stonden er met de neus bovenop en de bal had echt op de stip gemoeten. De op de achterlijn staande official ('je had maar 1 taak') moet het voorval eveneens vanaf de eerste rang gadegeslaan hebben, maar de voor piet snot naar Liberec afgereisde bobo liet niets van zich horen. FC Groningen werd hier op een stuitende manier benadeeld.

Door het behaalde punt is FC Groningen nog altijd niet helemaal uitgeschakeld voor plaats twee in de poule, maar zal de resterende wedstrijden tegen achtereenvolgens Liberec (thuis), Braga (thuis) en Marseille (uit) ongetwijfeld allemaal moeten winnen om Europees te kunnen overwinteren.

Over de wedstrijd kunnen we nog melden dat Sergio Padt meer te doen had dan zijn collega aan de overkant, maar qua spelbeeld verdiende FC Groningen absoluut niet om te verliezen. Mimoun Mahi kende een aantal minder gelukkige keuzes. Soms ging hij voor eigen succes, daar waar hij in die situaties beter had kunnen afspelen op bv. de volledig vrijstaande Bryan Linssen, en hij speelde ook een paar maal onzuiver af in situaties die wel rijp leken voor een eigen schot.

Albert Rusnak speelde een uitstekende wedstrijd, en op het middenveld was Hedwiges Maduro controlerend opnieuw van grote waarde. Aangezien Simon Tibbling al een gele kaart had gepakt verbaasde ons de wissel De Leeuw voor Maduro. Het naar de kant halen van Tibbling lag meer voor de hand.

FC Groningen kan vastknopen aan de eerste 25 minuten na rust, die de wedstrijd tot een adembenemend schouwspel maakte. Het hoge tempo van de FC en het onder druk zetten van de tegenstander smaken naar meer. Het kan echter nog behoorlijk groeien in effectiviteit, want toen de vermoeidheid de ploeg parten ging spelen was er nog altijd geen bres van minimaal 1 doelpunt voorsprong geslagen. De spelwijze met drie centrale verdedigers en twee aanvallend ingestelde backs verdient absoluut navolging.

Zondag wacht een nieuwe krachtmeting, en wel die bij N.E.C. We zijn erg benieuwd in hoeverre de ploeg van Erwin van de Looi zich hiervoor kan opladen. Eerder bleek het goed voor de dag komen bij Vitesse, toen de ploeg net terug was uit Portugal, teveel gevraagd. Wij zijn overigens vermoedelijk pas vlak voor de aftrap in Nijmegen weer in staat om op fcgonline.nl van ons te laten horen. Via Twitter zullen we echter wel berichtjes de ether in kunnen slingeren.

Fotoreportage Slovan Liberec - FC Groningen tot begin van de wedstrijd van Wouter Pauwels:

Fotoreportage Slovan Liberec - FC Groningen vanaf begin van de wedstrijd van Wouter Pauwels: